Διασυρμός και αποκλεισμός του Παναθηναϊκού

Όχι μόνο δεν αξιοποίησε την ισοπαλία (1-1) που πήρε την προηγούμενη βδομάδα επί δανέζικου εδάφους, αλλά διασύρθηκε κιόλας ενώπιον του κοινού του. Με το 3-4 από την Οντένσε έσβησαν τα όνειρα του Παναθηναϊκού να διεκδικήσει (μέσω των πλέι οφ) την είσοδο στο χρυσοφόρο Τσάμπιονς Λιγκ. Μετά τον αποψινό αποκλεισμό, υποβιβάζεται στο «φτωχό» Γιουρόπα Λιγκ. Στις 18 και 25 Αυγούστου θα προσπαθήσει μέσω των πλέι οφ να προκριθεί στη δεύτερη ευρωπαϊκή διοργάνωση. Μπουμσόνγκ (35`), Τοτσέ (50`) και Πετρόπουλος (95`) πέτυχαν τα γκολ των «πρασίνων», που προβλημάτισαν με τη χαμηλού επιπέδου ανασταλτική τους λειτουργία.

Ο Παναθηναϊκός είχε τη συμπαράσταση 25.000 οπαδών του, οι οποίοι όχι μόνο δεν αποζημιώθηκαν, αλλά έφυγαν θυμωμένοι και μουδιασμένοι από το Ολυμπιακό Στάδιο. Η "πράσινη" ανασταλτική λειτουργία θύμιζε μέτρια ομάδα Β` Εθνικής και τα τρία από τα τέσσερα γκολ των Δανών προέρχονται από τραγικά λάθη της άμυνας. Ο Τζόρβας ήταν εκτός τόπου και χρόνου, ο Σαριέγκι εντελώς αόρατος και ο Μπουμσόνγκ έκανε δύο "γκάφες" τις οποίες δεν κατάφερε να σβήσει με το γκολ που πέτυχε. Οι Δανοί είδαν τα κενά, τα εκμεταλλεύτηκαν και προκρίθηκαν πέρα για πέρα δίκαια στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ.

Δημιουργικά, ο Παναθηναϊκός ήταν καλός, ειδικά στο πρώτο 15λεπτο του δεύτερου ημιχρόνου, όταν πήρε προβάδισμα στο σκορ. Αν μάλιστα στο 52` το σουτ του Νίνη είχε καταλήξει στα δίχτυα και όχι στο δοκάρι, ίσως το αποτέλεσμα να ήταν διαφορετικό, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για το "τριφύλλι" που επέτρεψε σε μία υποδεέστερη ομάδα να πετύχει 4 γκολ στο ΟΑΚΑ.

Ο Φερέιρα πήρε ρίσκα που δεν του βγήκαν. Προτίμησε να ξεκινήσει ως σέντερ φορ τον Κλέιτον, καθώς ο Πετρόπουλος προερχόταν από τραυματισμό και ο Τοτσέ δεν έχει παιχνίδια στα πόδια του. Με τον τραυματισμό του Μαρίνου στο 20`, ο Ισπανός φορ πήρε το βάπτισμα του πυρός στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και ο Κλέιτον τραβήχτηκε στο κέντρο, όπου εξελίχθηκε περισσότερο σε βάρος, παρά σε βοήθεια για την ομάδα του. Όταν μάλιστα άφησε τον Σιμάο ως μόνο αμυντικό χαφ (στο 2-2) για να κυνηγήσει το γκολ, οι ταχύτατοι και πιο φρέσκοι παίκτες της Οντένσε έμπαιναν κατά βούληση στην περιοχή του Τζόρβα.

Το 2-3 του Καντρί στο 80` άφηνε περιθώρια μόνο για ένα θαύμα και οι οπαδοί αντέδρασαν έντονα. Από την πλευρά των οργανωμένων ακούστηκαν συνθήματα κατά της οικογένειας Βαρδινογιάννη, του Αλέξανδρου Τζόρβα και του Λουκά Βύντρα, άναψαν μικρές φωτιές και εκτοξεύτηκαν δύο φωτοβολίδες και τρία μπουκάλια, χωρίς το επεισόδιο να γενικευτεί. Η πραγματική "σφαλιάρα" ήρθε στο τέταρτο γκολ της Οντένσε, όταν μαζικά ο κόσμος άρχισε να αποχωρεί βουβά, με τον Παναθηναϊκό να χάνει σίγουρα ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων που ήταν ζεστοί στο ενδεχόμενο να πάνε στο γήπεδο. Και αυτούς θα πρέπει να ιδρώσει πολύ για να τους φέρει πάλι πίσω.

Σίγουρα ακόμα και αν προκρινόταν ο Παναθηναϊκός θα είχε πολύ δύσκολο έργο στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, κόντρα σε κάποιο ευρωπαϊκό μεγαθήριο. Η πρόκριση στους χρυσοφόρους ομίλους θα ήταν δύσκολη. Όμως θα είχε την ευκαιρία του. Και στην περίπτωση που αποκλειόταν θα είχε δεδομένη την είσοδο στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, ενώ θα είχε σώσει και το πρεστίζ του.

Και όλα αυτά χωρίς να υπολογίζονται τα οικονομικά δεδομένα. Αν προκρινόταν ο Παναθηναϊκός θα λάμβανε το μπόνους των 2,1 εκατομμυρίων ευρώ από την UEFA, ενώ θα είχε σίγουρα -στη χειρότερη περίπτωση- και τα 3 εκατομμύρια της συμμετοχής στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, για τα οποία τώρα θα πρέπει να παλέψει.

Στις εξέδρες του ΟΑΚΑ ήταν ο μέχρι πρότινος αρχηγός του Παναθηναϊκού, Τζιμπρίλ Σισέ. Ο Γάλλος γνώρισε την αποθέωση, ενώ μετά το τέλος του ματς πήγε στα αποδυτήρια για να παρηγορήσει τους πρώην συμπαίκτες του.

Το φιλμ του αγώνα

7` Πανέμορφη ενέργεια του Λέτο από αριστερά, έκανε το σουτ, όμως η μπάλα κόντραρε και έφυγε πλάγιο άουτ
12` ΓΚΟΛ (0-1): Εκτέλεση φάουλ του Κρις Σόρενσεν, ο Μπουμσόνγκ έδωσε ύψος στην μπάλα, ο Τζόρβας αντί να διώξει σε κόρνερ γύρισε την μπάλα μέσα στην περιοχή και ο Γιόχανσον με κοντινό πλασέ πέρασε την μπάλα κάτω από τα πόδια του διεθνούς τερματοφύλακα
20` Τραυματίστηκε στο γόνατο και ζήτησε αλλαγή ο Μαρίνος. Στη θέση του πέρασε, κάνοντας ντεμπούτο με τον Παναθηναϊκό, ο Τοτσέ
22` Δυνατό αριστερό σουτ του Λέτο, ο Βέσελς έδιωξε δύσκολα σε κόρνερ
34` Σέντρα σουτ του Κατσουράνη, η μπάλα πήρε παράξενη τροχιά και ο Βέσελς έδιωξε σε κόρνερ
35` ΓΚΟΛ (1-1): Εκτέλεση κόρνερ του Νίνη από δεξιά, ο Μπουμσόνγκ με καρφωτή κεφαλιά ισοφάρισε για τον Παναθηναϊκό
46` Πανέμορφη ατομική προσπάθεια του Νίνη, γύρισε στον Τοτσέ, αλλά το πλασέ του έφυγε ελάχιστα άουτ
50` ΓΚΟΛ (2-1): Σέντρα του Λέτο, ο Κατσουράνης έκανε την προβολή, ο Βέσελς απέκρουσε και ο Τοτσέ με πλασέ στην επαναφορά έδωσε προβάδισμα στον Παναθηναϊκό
52` ΔΟΚΑΡΙ: Ο Κλέιτον έκλεψε με τάκλιν από τον Μεντί, βρήκε τον Νίνη, αλλά το σουτ στην κίνηση έστειλε την μπάλα στο δοκάρι
58` ΓΚΟΛ (2-2): Ο Ούτακα πέρασε στο σπριντ τον Σπυρόπουλο, έκανε την κάθετη πάσα στον Ρούουντ και εκείνος με πανέμορφο φαλτσαριστό πλασέ ισοφάρισε για τους Δανούς
80` ΓΚΟΛ (2-3): Ο Αντρέασεν πέρασε σαν σταματημένο τον Βύντρα, γύρισε στον Καντρί, εκείνος έκανε αδύναμο πλασέ, αλλά η μπάλα κόντραρε στα πόδια του Σαριέγκι και ξεγέλασε τον Τζόρβα
84` Δυνατό σουτ του Νίνη, ο Βέσελς έδιωξε εντυπωσιακά σε κόρνερ
88` ΓΚΟΛ (2-4): Ο Αντρέασεν πήρε την μπάλα έξω από την περιοχή και με ένα καταπληκτικό δεξί σουτ έστειλε την μπάλα στο παραθυράκι του Τζόρβα
93` ΚΟΚΚΙΝΗ: Με 10 παίκτες η Οντένσε, λόγω δεύτερης κίτρινης στον Μεντί
95` ΓΚΟΛ (3-4): Μείωσε ο Πετρόπουλος μετά από λάθος της άμυνας της Οντένσε

ΣΚΟΡΕΡ: 35` Μπουμσόνγκ, 49` Τοτσέ, 95` Πετρόπουλος - 12` Γιόχανσον, 58` Ρούουντ, 80` Καντρί, 88` Αντρέασεν
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Αντρέ Μάρινερ (Άγγλος)
ΚΙΤΡΙΝΗ: Κατσουράνης - Ρούουντ, Μεντί, Βέσελς, Καντρί
ΚΟΚΚΙΝΗ: 93΄Μεντί (2 κιτρ.)

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζεσουάλντο Φερέιρα): Τζόρβας, Βύντρα, Σπυρόπουλος, Σαριέγκι, Μπουμσόνγκ, Σιμάο, Κατσουράνης (74` Καραγκούνης), Νίνης, Μαρίνος (20` Τοτσέ), Λέτο, Κλέιτον (67` Πετρόπουλος)
Στον πάγκο: Κοτσόλης, Σεϊταρίδης, Καντέ, Μπιάρσμιρ

ΟΝΤΕΝΣΕ (Χέρνικ Κλάουσεν): Βέσελς, Ρούουντ, Μεντί, Ρέγκινιουσεν, Κρίστενσεν, Κρις Σόρενσεν, Αντρέασεν, Τζεμπά-Τζεμπά, Γιόχανσον, Καντρί (89` Χεγκ), Ούτακα (87` Τραορέ)
Στον πάγκο: Τόπελ, Σχουπ, Γιόχανσεν, Λάρσεν, Κριστ.Σόρενσεν

Είπαν:

Ζεσουάλντο Φερέιρα: Σήμερα χάσαμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ήμασταν καλύτεροι, αλλά όχι αποτελεσματικότεροι. Σκοράραμε τρεις φορές και αποκλειστήκαμε. Θα έλεγα ότι έμεινα ικανοποιημένος από την προσπάθεια που κάναμε, αναλογικά με το διάστημα που προπονούμαστε. Δεν αξίζαμε τον αποκλεισμό.

Η ομάδα αμύνεται καλά συνολικά. Δεν πρόκειται ποτέ να δείξω με το δάχτυλο ότι ο τάδε παίκτης έσφαλε. Δεν το κάνω ποτέ. Εγώ δουλεύω με τους ποδοσφαιριστές που έχω. Όλοι ξέρετε τι ποδοσφαιριστές έχει ο Παναθηναϊκός. Με αυτή την ομάδα και αυτούς τους παίκτες, τους οποίους εμπιστεύομαι, θα δώσουμε τη μάχη μας στο πρωτάθλημα και για τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Όταν νικάμε, δεν σημαίνει ότι παίξαμε τέλεια, όταν χάνουμε δεν σημαίνει ότι παίξαμε χάλια.

Κώστας Κατσουράνης: Δεν ήμασταν συγκεντρωμένοι σε κάποια σημεία και το πληρώσαμε. Αν γινόταν το 3-1 στη φάση του Σωτήρη θα μιλάγαμε για άλλο παιχνίδι. Αλλά και αυτοί ό,τι σουτ κάνανε πήγαινε μέσα. Αν κάνεις λάθη σε τέτοια ματς το πληρώνεις. Τώρα πρέπει να συγκεντρωθούμε στα ματς του Γιουρόπα που ακολουθούν. Ο κόσμος στήριξε την ομάδα αλλά τον απογοητεύσαμε. Όπως τον διώξαμε σήμερα όμως έτσι μπορούμε να τον ξαναφέρουμε στο μέλλον με τις εμφανίσεις μας.

Γιόσου Σαριέγκι: Νομίζω ότι ήμασταν πολύ άτυχοι σήμερα. Το πρώτο γκολ που δεχτήκαμε άλλαξε τελείως το παιχνίδι, καταφέραμε να ισοφαρίσουμε αλλά και πάλι ήλεγχαν το παιχνίδι. Δεν ήταν εύκολο, αλλά πετύχαμε και ένα δεύτερο γκολ. Εκείνοι όμως ότι σούταραν σκοράρανε. Βάλανε φανταστικά γκολ, ενώ εμείς δεν καταφέραμε να αντιδράσουμε μετά το 2-2. Νομίζω ότι παίξαμε καλά, αλλά κάποια πράγματα δεν πήγαν όπως θέλαμε. Τώρα πρέπει να φανούμε δυνατοί. Είμαστε έξω από το Τσάμπιονς Λιγκ, όμως πρέπει να συνεχίσουμε στο Γιουρόπα. Πρέπει να είμαστε πιο δυνατοί από εδώ και πέρα. Ενωμένοι και να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Δεν πρέπει να πέσουμε τώρα καθώς ήταν μόνο η αρχή. Θα είμαστε καλύτεροι στη συνέχεια.

Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ: Δείτε το πρώτο, το δεύτερο και το τεταρτο γκολ. Το πρώτο έχει μπει ενώ προηγήθηκε φάουλ στον Τζόρβα, στο δεύτερο ενας αμυντικός χτυπάει από μακριά και το τέταρτο αν το ξαναπροσπαθούσαν δεν θα το έβαζαν. Δεν χάσαμε ευκαιρίες, αλλά εκείνοι ήταν πιο ρεαλιστές. Παίζουμε στον Παναθηναϊκό και είμαστε όλοι μαζί είτε χάνουμε είτε κερδίζουμε. Είμαι περήφανος που παίζω για τον Παναθηναϊκό. Στο ποδόσφαιρο όμως όλα είναι δυνατά και ο σύλλογος έχει οικονομικά προβλήματα και εγώ είμαι εδώ και κοιτάω τη δουλειά μου. Όσο θα μένω εδώ θα παίζω για τον Παναθηναϊκό, δεν θέλω να φύγω, αλλά τα οικονομικά μπορεί να με οδηγήσουν στην έξοδο.

Χένρικ Κλάουσεν: Όταν ήρθαμε στην Αθήνα θέλαμε να έχουμε τρία στοιχεία για να ελπίζουμε. Πειθαρχία, θέληση και τόλμη. Σήμερα είχαμε και τα τρία. Ξέραμε τα προβλήματα του Παναθηναϊκού στην άμυνα. Επικεντρωθήκαμε σε αυτά. Η πρόκριση όμως δεν ήταν εύκολη. Ήξερα ότι ο αντίπαλος δεν είναι καλός στη φυσική κατάσταση, όπου υπερτερούσαμε εμείς και το εκμεταλλευτήκαμε.

Πίτερ Ούτακα: Κάναμε πολύ καλό παιχνίδι σήμερα. Παρά το σκορ του πρώτου αγώνα, που δεν ήταν καλό για εμάς, ήρθαμε εδώ και το πιστέψαμε. Δείξαμε ότι το θέλαμε περισσότερο από τον Παναθηναϊκό. Παλέψαμε μέχρι το τέλος και δικαιωθήκαμε και αυτό ήταν ένα μάθημα για τους παίκτες του Παναθηναϊκού, που μετά το 2-1 έδειξαν να επαναπαύονται, ενώ εμείς παλέψαμε μέχρι το τέλος για να βάλουμε περισσότερα γκολ. Ήταν εκπληκτική η ατμόσφαιρα σήμερα. Ευχαριστούμε τον κόσμο που μας χειροκρότησε.

2011-08-03

enet.gr