Προδόθηκε από την άμυνα, δικαιούταν κάτι καλύτερο ο Ολυμπιακός

Πλήρωσε τα αμυντικά του λάθη, αλλά και την αστοχία του ο Ολυμπιακός που με την εμφάνιση του δικαιούταν να μην φύγει με άδεια χέρια από το “Έμιρεϊτς” του Λονδίνου. Η αδράνεια στην άμυνα στο πρώτο 20λεπτο έδωσε καθαρό προβάδισμα (8` Τσάμπερλεϊν, 20` Αντρέ Σάντος) στην Άρσεναλ, ενώ το τελικό 2-1 διαμορφώθηκε στο 27` από την καρφωτή κεφαλιά του Φουστέρ. Κορυφαία από τις αρκετές ευκαιρίες του Ολυμπιακού για να ισοφαρίσει, το σουτ του Τοροσίδη στο οριζόντιο δοκάρι (65`). Δυσφόρησε έντονα στην αλλαγή του (75`) ο Μιραλάς που έφυγε απευθείας για τα αποδυτήρια κάνοντας μάλιστα και διπλή χειρονομία. «Δεν μου άρεσε, αλλά θα το λύσουμε. Μην ανησυχείτε, θα το λύσουμε. Πάνω από όλα, χρειάζεται σεβασμός σε όλες τις αποφάσει», δήλωσε σαφώς ενοχλημένος ο Ερνέστο Βαλβέρδε. Στο άλλο ματς του ομίλου, η Μαρσέιγ διέλυσε με 3-0 τη Ντόρτμουντ. Επόμενα ραντεβού στις 19 Οκτωβρίου: Ολυμπιακός-Ντόρτμουντ και Μαρσέιγ-Άρσεναλ.

Ο Βαλβέρδε άφησε στον πάγκο τους Αβράαμ Παπαδόπουλο, Μοντέστο, Μακούν και στις θέσεις τους προτίμησε τους Μαρκάνο, Φέισα και Ορμπάιθ. Στον αντίποδα ο Αρσέν Βενγκέρ δεν είχε στη διάθεση του 8 ποδοσφαιριστές, τους Γουόλκοτ, Κοσιελνί, Ζερβίνιο, Μπεναγιούν, Τζουρού, Γουίλσιρ, Ντιαμπί και Βερμάλεν. Επιπλέον ο Αλσατός προπονητής που λόγω τιμωρίας είδε το ματς από την εξέδρα, άφησε στον πάγκο στα πρώτα 71 λεπτά τον φαν Πέρσι, προφανώς για να τον προφυλάξει ενόψει του ντέρμπι με την Τότεναμ.

Οι “ερυθρόλευκοι” που μετρούν πλέον 10 ήττες σε ισάριθμα ματς επί αγγλικού εδάφους, πραγματοποίησαν πολύ καλή εμφάνιση στο πρώτο ημίχρονο. Πλήρωσε δυο στιγμές αδράνειας σε ανύποπτες φάσεις που κόστισαν ισάριθμα γκολ στο πρώτο εικοσάλεπτο (8` Τσάμπερλεϊν , 20` Αντρέ Σάντος) και μάλιστα σε διάστημα στο οποίο κυνήγησε με αξιώσεις το γκολ, στο οποίο έφτασε δυο φορές πολύ κοντά (4` Φουστέρ και 14` Τζιμπούρ).

Ο Ολυμπιακός δεν έδειξε να πτοείται από την ψυχρολουσία του 2-0, ανέβασε κι άλλο στροφές και με τον δραστήριο Μιραλάς από αριστερά, αλλά και τις προωθήσεις του Τοροσίδη από δεξιά, δημιούργησε αρκετές επικίνδυνες καταστάσεις στην εστία της Άρσεναλ. Έτσι αφού μείωσε στο 27` με κεφαλιά του Φουστέρ, σε τρεις περιπτώσεις άγγιξε την ισοφάριση (29` Τζιμπούρ, 39` 48` Μιραλάς) . Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι στο πρώτο ημίχρονο η Άρσεναλ είχε 4 τελικές προσπάθειες (2 προς την εστία), έναντι 9 του Ολυμπιακού (5 προς την εστία).

Οι “ερυθρόλευκοι” συνέχισαν επιθετικά και στο δεύτερο ημίχρονο και στάθηκε άτυχος στο 65`  με το δοκάρι στο σουτ του Τοροσίδη. Απειλητική σε κάποιες αντεπιθέσεις (με την είσοδο φαν Πέρσι και Ράμσει) ήταν και η Άρσεναλ, ενώ ο Βαλβέρδε έριξε και τον Πάντελιτς στο τελευταίο 10λεπτο για να πιέσει περισσότερο. Νωρίτερα (75`) πέρασε και ο Αμπντούν στη θέση του Μιραλάς, που δυσφόρησε έντονα, έκανε διπλή χειρονομία δυσαρέσκειας και έφυγε απευθείας προς τα αποδυτήρια! Ο Βενγκέρ για να κρατήσει τη νίκη στο τέλος θωράκισε κι άλλο την άμυνά του (Γκιμπς αντί Αρσάβιν) και ο Ολυμπιακός παρά τις προσπάθειες του δεν μπόρεσε να φτάσει στην ισοφάριση.

Το φιλμ του αγώνα

4` O Ιμπαγάσα άνοιξε στον Φέισα, ο Σέρβος βρήκε τον αμαρκάριστο Φουστέρ στο ύψος του πέναλτι, αλλά το πλασέ του ήταν κακό και κατέληξε άουτ
8` ΓΚΟΛ (1-0): Βαθιά μπαλιά του Σονγκ, ο Όξλεϊντ-Τσάμπερλεϊν κατέβασε, ο Μαρκάνο έχασε το βηματισμό του και με ωραίο αριστερό σουτ ο 18χρονο Άγγλος νίκησε τον Κοστάνσο
14` Τεράστια ευκαιρία του Ολυμπιακού. Μετά από κόντρες ο Τζιμπούρ βρέθηκε μόνος του με άδειο τέρμα, αλλά καθυστέρησε και μόλις έκανε το πλασέ ο Αρτέτα έπεσε με αυτοθυσία και έδιωξε πάνω στη γραμμή
20` Εξαιρετική κάθετη μπαλιά του Τοροσίδη στον Φουστέρ, ο Σέζνι βγήκε νωρίς και μπλόκαρε
20` ΓΚΟΛ (2-0): Ταχύτατη αντεπίθεση της Άρσεναλ, ο Αντρέ Σάντος προσπάθησε να βρει τον Σαμάκ, όμως ο Χολέμπας έκοψε με καταπληκτική προβολή. Η μπάλα επέστρεψε στον Βραζιλιάνο, ο οποίος πλάσαρε στην κλειστή γωνία του Κοστάνσο, αλλά ο Αργεντινός είδε την μπάλα να περνάει κάτω από το χέρι του χωρίς να αντιδρά
24` Μπαλιά του Αρσάβιν στην πλάτη της άμυνας, ο Σαμάκ έκανε το κοντρόλ, αλλά το σουτ του πέρασε ελάχιστα άουτ
27` ΓΚΟΛ (2-1): Συνδυασμός Μιραλάς-Ιμπαγάσα στα αριστερά, ο Αργεντινός σέντραρε και ο Φουστέρ με καρφωτή κεφαλιά από το ύψος του πέναλτι μείωσε
29` Ο Φουστέρ είδε τον Τζιμπούρ, εκείνος σούταρε από δεξιά, ο Σέζνι έδιωξε εντυπωσιακά σε κόρνερ
39` Ο Μιραλάς έκλεψε από τον Σανιά σούταρε από τη γωνία της περιοχής, αλλά ο Σέζνι έδιωξε σε κόρνερ
48` O Mιραλάς κέρδισε την κόντρα από τον Φρίμπονγκ, σούταρε έξω από την περιοχή, όμως η μπάλα πέρασε ξυστά άουτ
50` Ο Σαμάκ βρήκε τον Όξλεϊντ-Τσάμπερλεϊν, αλλά το πλασέ του νεαρού πήγε πάνω στον Κοστάνσο
65` ΔΟΚΑΡΙ: Καταπληκτικό σουτ του Τοροσίδη έξω από την περιοχή, η μπάλα πήρε πολλά φάλτσα και κατέληξε στο οριζόντιο δοκάρι
70` Λάθος του Μαρκάνο, ο Σαμάκ άφησε στον Αρσάβιν αλλά το διαγώνιο σουτ του Ρώσου έδιωξε εντυπωσιακά ο Κοστάνσο

ΣΚΟΡΕΡ: 8` Όξλεϊντ-Τσάμπερλεϊν, 20` Αντρέ Σάντος - 27` Φουστέρ
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Κάρλος Βελάσκο Καρμπάγιο (Ισπανός)
KITΡΙΝΕΣ: Ροζίτσκι, Αρτέτα - Χολέμπας, Φουστέρ, Τζιμπούρ

ΑΡΣΕΝΑΛ (Αρσέν Βενγκέρ): Σέζνι, Σανιά, Αντρέ Σάντος, Μέρτεζακερ, Σονγκ, Φρίμπονγκ, Ροζίτσκι, Αρτέτα, Όξλεϊντ-Τσάμπερλεϊν (68` Ράμσι), Αρσάβιν (82` Γκιμπς), Σαμάκ (71` φαν Πέρσι)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ερνέστο Βαλβέρδε): Κοστάνσο, Τοροσίδης, Χολέμπας, Μέλμπεργκ, Μαρκάνο, Φέισα, Ορμπάιθ (75` Μοντέστο), Ιμπαγάσα, Φουστέρ (79` Πάντελιτς), Μιραλάς (75` Αμπντούν), Τζιμπούρ

Είπαν

Ερνέστο Βαλβέρδε: "Κάναμε ένα πολύ ωραίο παιχνίδι, αλλά δεχτήκαμε νωρίς τα γκολ και μετά ήταν δύσκολα τα πράγματα. Καταφέραμε να μειώσουμε και χάσαμε ευκαιρίες, αλλά ίσως ήταν πολύ αργά. Δεν ξέρω αν το περίμενε ο κόσμος ή όχι, όμως η ομάδα αν κι έχανε 2-0 προσπάθησε και ήθελε να κάνει κάτι καλύτερο. Είμαι ικανοποιημένος από την προσπάθεια, αλλά δυστυχώς χάσαμε και δεν πήραμε κάποιο βαθμό. Αν είναι να χάνουμε, προτιμώ να χάνουμε έτσι. Ίσως δικαιούμασταν κάτι καλύτερο, αλλά απέναντι σε μία μεγάλη ομάδα, με μεγάλους παίκτες δεν κάτσαμε πίσω και παίξαμε καλό ποδόσφαιρο".

Βασίλης Τοροσίδης: "Δεν μου άρεσε η αντίδραση του Μιραλάς μετά την αλλαγή του, αλλά θα το λύσουμε. Μην ανησυχείτε, θα το λύσουμε. Το σκορ έφτασε να είναι 2-0 και ήταν άδικο γιατί η Αρσεναλ δεν είχε κάνει ουσιαστικά ούτε φάση. Εμείς πριν δεχτούμε το δεύτερο γκολ είχαμε δύο κλασικές ευκαιρίες. Ο Ολυμπιακός κοίταξε στα μάτια μια μεγάλη ομάδα και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα. Όμως αυτό που μένει είναι οι βαθμοί, εμείς δεν έχουμε βαθμό και γίνεται δύσκολο από δω και πέρα. Ομως όσο θα έχουμε ελπίδες βαθμολογικά, θα το παλεύουμε, θα δώσουμε και στα τέσσερα παιχνίδια την ψυχή μας να πάρουμε τουλάχιστον την τρίτη θέση αν όχι την δεύτερη".

Αριέλ Ιμπαγάσα: "Κάναμε αρκετά λάθη, ενώ τα δεχθήκαμε τα δύο γκολ γιατί χάσαμε την αυτοσυγκέντρωσή μας. Δυστυχώς, όμως, στο Τσάμπιονς Λιγκ τα λάθη πληρώνονται. Θα μπορούσαμε να πετύχουμε και δεύτερο γκολ στο πρώτο ημίχρονο, το κυνηγήσαμε, το προσπαθήσαμε, αλλά ήμασταν άτυχοι. Ήταν μία ήττα που δεν την αξίζαμε, αφού θα έπρεπε να είχαμε πάρει την ισοπαλία".

Νταβίντ Φουστέρ: "Η αλήθεια είναι πως μας έλειπε η αυτοσυγκέντρωση και δεχτήκαμε δύο γκολ από ατομικά μας λάθη. Όταν παίζεις σε ένα τέτοιο γήπεδο είναι δύσκολο για να κάνεις κάτι περισσότερο. Παίξαμε με την ψυχή μας βάλαμε ένα γκολ αν και ήταν δύσκολο. Στη χειρότερη αξίζαμε μια ισοπαλία από αυτό το παιχνίδι".

Πατ Ράις: "Είμαι πολύ χαρούμενος που κερδίσαμε. Ήταν δύσκολη βραδιά, δεν ελέγξαμε το ματς με εξαίρεση το πρώτο εικοσάλεπτο. Ο Ολυμπιακός έπαιξε πολύ καλά και έδειξε ότι είναι υπολογίσιμος αντίπαλος. Ελπίζω να μην χρειαστεί να παίξουμε την πρόκριση στην τελευταία αγωνιστική στην Ελλάδα".

Μικέλ Αρτέτα: "Ο Ολυμπιακός μας πίεσε, όμως εκμεταλλευτήκαμε τις ευκαιρίες μας και νικήσαμε. Παρότι είμαστε στη δεύτερη θέση, είμαστε το αφεντικό του ομίλου. Είναι σπουδαίο να νικάς στην έδρα σου".

2011-09-29

enet.gr