Άλωσε τη Μασσαλία ο Ολυμπιακός: 1-0 με Φετφατζίδη!

Ήταν η πιο μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού που “άλωσε” τη Μασσαλία και μπήκε πολύ δυνατά στη διεκδίκηση πρόκρισης στους “16” του Τσάμπιονς Λιγκ! Ο Γιάννης Φετφατζίδης που είχε μπει αλλαγή στο 75` έγραψε με υπέροχο μονοκόμματο σουτ το 1-0 μέσα στο “Βελοντρόμ”, σ` ένα ματς στο οποίο κατέβασε τα ρολά και ήταν φύλακας άγγελος της εστίας των “ερυθρολεύκων” ο νεαρός Ούγγρος Μέγερι. Στο άλλο ματς του ομίλου, Άρσεναλ-Ντόρτμουντ 2-1. Στις 6 Δεκεμβρίου, αν ο Ολυμπιακός νικήσει στο Καραϊσκάκη την Άρσεναλ (έχει ήδη προκριθεί) θα περάσει στην επόμενη φάση, αρκεί την ίδια στιγμή να μην κερδίσει μέσα στο Ντόρτμουντ η Μαρσέιγ. Με ισοπαλία κατά της Άρσεναλ ο Ολυμπιακός θα πάρει την 3η θέση που οδηγεί στο Γιουρόπα Λιγκ, αρκεί να μην μπλέξει σε τριπλή ισοβαθμία με Μαρσέιγ και Ντόρτμουντ (στους 7 βαθμούς).

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε είχε προαναγγείλει ότι θα ψάξει τη νίκη στο "Βελοντρόμ". Ο Ολυμπιακός το έκανε πράξη στο γήπεδο. Μπορεί να είχε στο μυαλό του την άμυνα (στην ενδεκάδα χρησιμοποιήθηκαν 7 παίκτες που μπορούν να παίξουν στην τετράδα της οπισθοφυλακής), όμως με ταχύτατες αντεπιθέσεις και κυρίως χάρη στα κέφια του Μιραλάς, απειλούσε διαρκώς την εστία του Μανταντά. Ο τερματοφύλακας και αρχηγός της Μαρσέιγ έσωσε πολλάκις την ομάδα του, δείχνοντας τα ρεφλέξ του στα σουτ του Μιραλάς, του Χολέμπας και του Μανιάτη.

Στο δεύτερο ημίχρονο, η Μαρσέιγ ανέλαβε τον έλεγχο του αγώνα. Ωστόσο, η αδυναμία των Γάλλων να κάνουν το σουτ και ο εξαιρετικός Μέγερι αποσόβησαν ένα γκολ που θα έβαζε ταφόπλακα στα ευρωπαϊκά όνειρα του Ολυμπιακού. Δειλά δειλά, οι πρωταθλητές Ελλάδας ξαναβγήκαν στην επίθεση, όμως ο Μιραλάς έκανε τα πάντα τέλεια, εκτός από την τελική προσπάθεια.

Τελικά το γκολ ήρθε με τη συνεργασία των δύο αλλαγών του Βαλβέρδε. Ο Φραν Γέστε έβγαλε μία μαγική μπαλιά με εξωτερικό φάλτσο, ο Τζιμπούρ φοβήθηκε ότι είναι οφσάιντ και άφησε την μπάλα και ο Φετφατζίδης με πανέμορφο αριστερό διαγώνιο σουτ έδωσε έναυσμα για πανηγυρισμούς στους 600 οπαδούς του Ολυμπιακού.

Ωστόσο, μάλλον και οι ίδιοι οι παίκτες βιάστηκαν να πανηγυρίσουν και λίγο έλειψε να γίνει η ζημιά. Όμως, ο Μπάλας Μέγερι δήλωσε παρών και απέδειξε ποιος πρέπει να είναι ο βασικός τερματοφύλακας της ομάδας. Καλοδεχούμενη και η απόφαση του Ιταλού διαιτητή να δώσει φάουλ εκτός περιοχής σε χέρι που έκανε ο Μιραλάς οριακά εντός!

Το φιλμ του αγώνα

10` ΑΚΥΡΩΘΕΝ ΓΚΟΛ: Εξαιρετική εκτέλεση φάουλ του Χολέμπας, ο Μέλμπεργκ με ιδανική κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, ήταν όμως οριακά ακάλυπτος και ο δεύτερος βοηθός του Ριτσόλι υπέδειξε το οφσάιντ
25` Χωρίς μεγάλη φάση η Μαρσέιγ, ωστόσο στο πρώτο 25λεπτο μετέφερε το παιχνίδι στην περιοχή του Ολυμπιακού, ψάχνοντας να βρει το κενό. Ο Ολυμπιακός προσπάθησε να ανττεπιτεθεί, όμως οι ταχύτατοι αμυντικοί των Γάλλων έφταναν πάντα πρώτοι στην μπάλα
37` Μεγάλη διπλή ευκαιρία του Ολυμπιακού. Ο Μιραλάς πέρασε ολόκληρη την άμυνα της Μαρσέιγ, έκανε το διαγώνιο αριστερό σουτ, όμως ο Μανταντά απέκρουσε. Η μπάλα έφτασε στον Χολέμπας έξω από την περιοχή, ο διεθνής παίκτης έπιασε ένα δυνατό σουτ, η μπάλα κόντραρε και ο αρχηγός της Μαρσέιγ (ενώ ήταν σε αντίθετο βηματισμό) απέκρουσε εντυπωσιακά με το δεξί χέρι σε κόρνερ
39` Ο Μανιάτης έμεινε όρθιος παρά το μαρκάρισμα του Ντιαβαρά, έπιασε δυνατό συρτό σουτ, όμως με νέα τεράστια απόκρουση έδιωξε ο Μανταντά
50` Σέντρα του Αντρέ Αγιού από αριστερά, ο Ζορντάν Αγιού άλλαξε πορεία στην μπάλα, εκείνη έφτασε στον Βαλμπιουενά, αλλά το πλασέ του έδιωξε σε κόρνερ ο Μέγερι΄. Η φάση θύμισε πολύ εκείνη του γκολ της Μαρσέιγ στο Φάληρο
59` Ο Μιραλάς τσίμπησε την μπάλα μπροστά από τον Ντιαβαρά, βγήκε στο τετ α τετ, όμως και πάλι ο Μανταντά απέκρουσε εντυπωσιακά
62` Γρήγορη αντεπίθεση, ο Τζιμπούρ βρήκε στη μικρή περιοχή τον Μιραλάς, όμως ο Βέλγος υπό την πίεση του Ν`Κουλού δεν μπόρεσε να γυρίσει το σώμα του και να σουτάρει
72` Σέντρα του Αντρέ Αγιού από δεξιά, ο αμαρκάριστος Ντιαρά πήρε την κεφαλιά, όμως ο Μέγερι απέκρουσε με το αριστερό.
80` Ο Γέστε βρήκε χωρο και σούταρε, όμως ο Μανταντά μπλόκαρε εύκολα
82` ΓΚΟΛ (0-1): Ο Φραν Γέστε έδειξε την κλάση του με μία μαγική μπαλιά με εξωτερικό φάλτσο, ο Τζιμπούρ άφησε την μπάλα και ο Γιάννης Φετφατζίδης με άπιαστο αριστερό διαγώνιο σουτ άνοιξε το σκορ
86` Σέντρα από αριστερά, ο Ρεμί έκανε την κεφαλιά, όμως ο Μέγερι απέκρουσε με τα πόδια, στην επαναφορά ο Λούτσο Γκονσάλες προσπάθησε να σκοράρει με λόμπα, όμως ο Μαρκάνο έκοψε
87` Χέρι του Μιραλάς μέσα στην περιοχή, ο διαιτητής θεώρησε ότι ήταν εκτός ορίων και έδωσε φάουλ. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Ζινιάκ, όμως ο Μέγερι μπλόκαρε

ΣΚΟΡΕΡ: 82` Φετφατζίδης
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Νίκολα Ριτσόλι (Ιταλός)
ΚΙΤΡΙΝEΣ: Ρεμί - Τοροσίδης

ΜΑΡΣΕΪΓ (Ντιντιέ Ντεσάν): Μανταντά, Καμπορέ, Τραορέ, Ν`Κουλού, Ντιαβαρά, Ντιαρά, Σεϊρού (Μπιά), Βαλμπιουενά (73` Λούτσο Γκονσάλες), Ρεμί, Α.Αγιού, Ζ.Αγιού (61΄Ζινιάκ)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ερνέστο Βαλβέρδε): Μέγερι, Τοροσίδης, Μαρκάνο, Παπαδόπουλος, Μέλμπεργκ, Μανιάτης, Μοντέστο, Χολέμπας (75` Φετφατζίδης), Μιραλάς, Φουστέρ (55` Γέστε), Τζιμπούρ (88` Ποτουρίδης)

Είπαν

Ντιντιέ Ντεσάν: “Ακόμη και μία ισοπαλία θα ήταν αρκετή για μας, αλλά δεν μπορώ να πω πως ο Ολυμπιακός δεν άξιζε τη νίκη. Είχαμε αρκετές δυσκολίες να ελέγξουμε το παιχνίδι, αλλά κάναμε ευκαιρίες. Το παιχνίδι μας ξέφυγε στα τελευταία λεπτά. Αν ο Μανταντά δεν ήταν σε εξαιρετική μέρα, ίσως να δεχόμασταν νωρίτερα κάποιο γκολ. Η ομαδική μας απόδοση δεν ήταν όσο καλή έπρεπε για ένα τέτοιο παιχνίδι. Μισώ την ήττα κι όταν χάνω δεν μπορώ να χαμογελάσω. Είμαι πολύ απογοητευμένος, αλλά δεν τα παρατάω... Πλέον θα πρέπει να συγκεντρωθούμε εν όψει του ντέρμπι με την Παρί Σεν Ζερμέν. Οι αντίπαλοί μας δεν είχαν παιχνίδι για την Ευρώπη αυτή την εβδομάδα και είχαν τη δυνατότητα να προετοιμαστούν με την άνεσή τους για το παιχνίδι. Θα πρέπει να μαζέψουμε τις δυνάμεις μας και να αδειάσουμε το κεφάλι μας από όσα έγιναν. Το προσεχές ματς είναι πολύ σημαντικό για μας”

Σουλεϊμάν Ντιαβαρά:  “Δεν κάναμε εύκολα τα πράγματα από την αρχή. Στο δεύτερο ημίχρονο μας περίμεναν και μετά έφευγαν στην κόντρα. Δεν ήταν ένα παιχνίδι Τσάμπιονς Λιγκ το σημερινό, αλλά φιλικό. Υπήρχε έλλειψη κινήτρου, έλλειψη επιθυμίας και γενικά έλειπαν πολλά πράγματα. Αν είναι να παίξουμε έτσι κόντρα στην Ντόρτμουντ, να μην κάνουμε καν το ταξίδι!”

Τζόρνταν Αγιού: “Πλέον τα πράγματα είναι δύσκολα για μας. Ο Ολυμπιακός έχει 6 βαθμούς και βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Εμείς θα πρέπει να νικήσουμε τη Ντόρτμουντ στη Γερμανία. Σήμερα χάσαμε μία μεγάλη ευκαιρία. Δεν ξέρω τι να πω γι’ αυτή την ήττα. Είμαστε απογοητευμένοι με την απόδοσή μας. Πρέπει να δουλέψουμε εν όψει του ντέρμπι με την Παρί Σεν Ζερμέν την Κυριακή. Θα δώσουμε το 200% και αν δώσουμε τα πάντα, δεν θα έχουμε πρόβλημα. Θα δούμε τι θα μας πει και ο προπονητής μας αύριο.”

Ερνέστο Βαλβέρδε: “Η επιτυχία ανήκει σε όλη την ομάδα. Είναι μια μεγάλη νίκη απέναντι σε μία σπουδαία ομάδα. Συγχαρητήρια σε όλους τους παίκτες και τους φιλάθλους μας που ήρθαν για να μας βοηθήσουν. Δώσαμε τα πάντα και είχαμε μεγάλη θέληση και στο τέλος ήρθε η ανταμοιβή. Συνηθίζουμε να μιλάμε για τους απόντες, ενώ θα πρέπει να εστιάζουμε σε αυτούς που είναι εδώ και πρέπει να κάνουν τη δουλειά. Αυτοί που ήταν εδώ σήμερα έκαναν σπουδαίο παιχνίδι. Σταθήκαμε καλά και στα τρία παιχνίδια εκτός έδρας. Ίσως αξίζαμε κάτι περισσότερο στα προηγούμενα δύο. Όμως είμαστε ευχαριστημένοι και θέλουμε ο κόσμος να είναι περήφανος για την ομάδα του... Αρχίσαμε πολύ καλά, σε αντίθεση με άλλα ματς που δεχτήκαμε νωρίς το γκολ. Ήμασταν καλά προετοιμασμένοι στην άμυνα, ειδικά στις στημένες φάσεις. Είχαμε πιστέψει στη νίκη κι όσο περνούσε η ώρα πιστεύαμε πως μπορούμε να φτάσουμε στο γκολ. Τελικά το πετύχαμε και πήραμε τη νίκη. Το πρώτο ημίχρονο ήταν δύσκολο, αλλά ανεβάσαμε το ρυθμό μας στην επανάληψη... Η Μαρσέιγ εξακολουθεί να έχει προβάδισμα για την πρόκριση. Θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε την Άρσεναλ για να προκριθούμε εμείς, αλλά η Μαρσέιγ παραμένει σε πλεονεκτική θέση.”

Γιάννης Φετφατζίδης: “Μετά από αρκετή ώρα το συνειδητοποίησα τι έγινε και είμαι πολύ ευτυχισμένος γι’ αυτό. Το έψαχνα καιρό αυτό το γκολ. Είχα κατηγορηθεί γι’ αυτό, αλλά το πέτυχα και είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό. Δεν μένω σε αυτό, βέβαια, υπάρχει και συνέχεια. Είχαμε μεγάλη θέληση, περισσότερες κλασικές ευκαιρίες, δεν ευτυχήσαμε να σκοράρουμε νωρίς, αλλά τα καταφέραμε στα τελευταία λεπτά και… τέλος καλό, όλα καλά. Είμαστε από τις λίγες ομάδες στην Ελλάδα που προσπαθεί να παίζει πάντα το παιχνίδι της. Μάθαμε μέσα από τα λάθη μας, δουλέψαμε στην προπόνηση και πήραμε τη νίκη σε αυτό το πολύ σημαντικό παιχνίδι. Τώρα έχουμε την τύχη στα χέρια μας. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα απέναντι στην Άρσεναλ και είμαστε αισιόδοξοι γι’ αυτό το παιχνίδι.”

Όλαφ Μέλμπεργκ: “Επιτέλους πήραμε το αποτέλεσμα που αξίζαμε. Είχαμε κάνει και άλλα καλά ματς σήμερα και δεν τα είχαμε καταφέρει. Σήμερα ήμασταν πιο τυχεροί από τις άλλες φορές και κερδίσαμε. Η αλήθεια είναι ότι στο Τσάμπιονς Λιγκ ήμασταν πιο διστακτικοί στα παιχνίδια που είχαμε δώσει, σήμερα όμως μπήκαμε πολύ καλά και πήραμε την νίκη.”

Κέβιν Μιραλάς: “Είπαμε πως θα έρθουμε για να παίξουμε το παιχνίδι μας και το κάναμε με την καρδιά μας. Σήμερα πήραμε αυτό που μας άξιζε. Αν συνεχίσουμε έτσι και έχουμε πάθος θα πάμε καλά και απέναντι στην Άρσεναλ. Τώρα κοιτάμε να ξεκουραστούμε γιατί έχουμε ένα δύσκολο παιχνίδι μπροστά μας για το πρωτάθλημα. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό. Είμαι πολύ περήφανος για την ομάδα μου. Να πω και συγχαρητήρια στον μικρό «Φέτφα» για το γκολ που πέτυχε. Έχω να πω στην κοπέλα του ότι θα πληρώσει ακριβά αυτό το ...γεύμα (σ.σ προφανώς από κάποιο στοίχημα)”

Γιάννης Μανιάτης: “Παίξαμε πολύ καλά. Είχαμε ευκαιρίες και παρά το γεγονός ότι στο τέλος δεχθήκαμε πίεση, φτάσαμε στην νίκη. Είχαμε και τον Μέγιερι σε πολύ καλή μέρα. Στο ημίχρονο ο προπονητής μας είπε ότι μπορούμε και ότι πάμε μόνο για την νίκη. Το πιστέψαμε πολύ και τα καταφέραμε. Είναι ένας τελικός. Θέλουμε και την βοήθεια του κόσμου μας, όπως την είχαμε και σήμερα. Πρέπει να έχουμε το πάθος και τα τρεξίματα που είχαμε σήμερα και μας έδωσαν την νίκη. Έτσι μπορούμε να νικήσουμε την Άρσεναλ.”

enet.gr

2011-11-24