Απόφαση παραχώρησης Δημοτικών κτηρίων για τις ανάγκες στέγασης των ΤΕΙ

Ψηφίστηκε χθες από το Δ.Σ. Λευκάδας η παραχώρηση του κέντρου νεότητας και τμήματος του κτηρίου του Πνευματικού Κέντρου Λευκάδας (πρώην Δημαρχείου)  για τις ανάγκες στέγασης του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, με έδρα την Λευκάδα.  Η πλειοψηφία του σώματος αποδέχτηκε τα αιτήματα της επιστολής Μαραβέγια, σύμφωνα με την οποία ζητούσε να δοθεί, χώρος 60 τμ στον δεύτερο όροφο του Πνευματικού Κέντρου στην πρυτανεία του ΤΕΙ και το κέντρο Νεότητας για τη στέγαση των αναγκών του τμήματος του ΤΕΙ.

Αυτή η συστέγαση σύμφωνα με τον Δήμαρχο θα δημιουργήσει προβλήματα τόσο στις πολιτιστικές εκδηλώσεις σωματείων της Λευκάδας όσο και στην λειτουργία του θεατρικού εργαστηρίου, τα οποία μέχρι πρότινος φιλοξενούνταν στο κέντρο νεότητας.Ο Δήμαρχος όπως είπε αν και αντιλαμβάνεται τον έμμεσο εκβιασμό που προκύπτει από την ανικανότητα του κράτους να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν όσον αφορά τα έξοδα του ενοικίου του ΤΕΙ (περίπου  70 με 80.000 Ευρώ το χρόνο) παραδέχτηκε  ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. «Ναι μεν είναι εκβιαστική πρόταση αλλά πρέπει να αφουγκραστούμε την κοινωνία μας, να υπερβούμε την δυσκολία και να γίνει η παραχώρηση»

Η αντιδήμαρχος κα Σκιαδά είπε μεταξύ άλλων και τα εξής: "εκπροσωπούμε τον κόσμο και ο κόσμος θα μας καταλογίσει ευθύνες εάν δεν κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να παραμείνει το ΤΕΙ. Όσον αφορά την στέγαση των παράλληλων πολιτιστικών δραστηριοτήτων που φιλοξενούνταν στο κέντρο νεότητας, ανέφερε ότι η παραχώρηση ήταν εν γνώσει των σωματείων προσωρινή, καθώς το κτήριο βρισκόταν σε απραγία και άθλια κατάσταση. Τόνισε επίσης ότι πρέπει σαν κτήριο του Δήμου να ανακατασκευαστεί.

Πρώτη προτεραιότητα έχουν τα ΤΕΙ και για τον επικεφαλή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Βεργίνη. Χρέος όλων θεωρεί όχι μόνο την συστέγαση των ΤΕΙ στην Λευκάδα, αλλά και την επαναφορά του δεύτερου τμήματος. Σύμφωνα με τον ίδιο, ‘πνευματικό κέντρο’ είναι και το ΤΕΙ   και η συστέγαση της πρυτανείας θα προσφέρει πνευματική ανύψωση στον χώρο.

Σύμφωνα με την άποψη του κου Δρακονταειδή η παραμονή του ΤΕΙ στην Λευκάδα θεωρείται αυταπάτη ενώ έθεσε και σαν στόχο το σοβαρότερο επίπεδο σπουδών του τμήματος.
 
Για αποσπασματική αντιμετώπιση του θέματος έκανε λόγο ο κ. Αραβανής Γεράσιμος, ενώ χαρακτήρισε ωμό εκβιασμό την πρόταση  Μαραβέγια σε βάρος του θεατρικού εργαστηρίου, που αποτελεί εστία παραγωγής πολιτισμού, η οποία θυσιάζεται γιατί θεωρείται κατώτερης σημασίας. «Εάν συνεχίσουμε έτσι ο πολιτισμός θα συντριβεί», είπε χαρακτηριστικά.

Κατηγορηματικά αντίθετος όσον αφορά τη στέγαση της πρυτανείας στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου ήταν ο κ. Γαζής, δημοτικός σύμβουλος, αρμόδιος για θέματα πολιτισμού και αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου.  Σύμφωνα με τον ίδιο το Πνευματικό Κέντρο είναι ο μοναδικός χώρος πολιτισμού με δημόσιο χαρακτήρα και σαν τέτοιος πρέπει να παραμείνει, ενώ προέτρεψε όλους να κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση, που στοχεύει στην ενίσχυση και ενδυνάμωση του πνευματικού κέντρου και όχι στην αποδυνάμωση του. Πρότεινε να μεριμνήσει η πολιτεία για την δημιουργία ενός επιπλέον χώρου 60τμ, δίπλα στο κέντρο νεότητας, όπου συμφωνεί να στεγαστεί το τμήμα των ΤΕΙ.

 Υπέρ της πρότασης ψήφισαν  οι Δημοτικοί Σύμβουλοι των παρατάξεων του κ. Αραβανή Κ.(εκτός του κου Γαζή ο όποιος ψήφισε μόνο την στέγαση στο κέντρο νεότητας), του κ. Βεργίνη και του κ. Δρακονταειδή. Κατά της εισήγησης ήταν η παράταξη του κ. Αραβανή Γερ.

2011-12-17