Παραχωρείται στο ΤΕΙ το κτίριο του Κέντρου Νεότητας(upd)

Εξουσιοδοτήθηκε χθές ο Δήμαρχος από την πλειοψηφία του ΔΣ να υπογράψει τη σύμβαση παραχώρησης του κέντρου νεότητας και του οικοπέδου του, καθώς και μιας αίθουσας 100τμ. του Πνευματικού Κέντρου, για την στέγαση του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων (Παράρτημα Λευκάδας) 

Εάν δεν υλοποιηθεί το έργο μέσα σε διάστημα πέντε ετών η παραχώρηση που γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 185 για «Δωρεάν παραχώρηση κυριότητας και χρήσης δημοτικών και κοινοτικών ακινήτων», ακυρώνεται και το κτίριο επιστρέφει στο Δήμο.

Παρόντες καθ’όλη τη διάρκεια της συζήτησης ήταν ο Αντιπροέδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος, καθηγητής. κ. Σούλης Σωτήρης και ο δημοσιογράφος, πανεπιστημιακός δάσκαλος και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων  κ. Γιάννης Πολίτης.

Αρχικά στην εισήγηση του ο Δήμαρχος, αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους, ανέφερε ότι σε προηγούμενο συμβούλιο αποφασίστηκε η παραχώρηση των συγκεκριμένων κτιρίων, στο ΤΕΙ Ι.Ν. Το κτίριο όπως τόνισε αναγκάζονται να το παραχωρήσουν έπειτα από το εκβιαστικό δίλημμα του υπουργείου παιδείας για το κλείσιμο των τμημάτων των σχολών, ώστε να παραμείνει το παράρτημα στην Λευκάδα που θα συμβάλει θετικά στην τοπική κοινωνία.

Συμπληρωματικά ζήτησε να συμπεριληφθεί ως τρίτος όρος στην χθεσινή εισήγηση, το αίτημα για επιστροφή του οικοπέδου 10 στρεμμάτων στη θέση Λιθάρια, το οποίο παραχωρήθηκε εν λευκώ στην διοικούσα επιτροπή του ΤΕΙ Ι.Ν., έπειτα από απόφαση της  δημοτικής αρχής του 2005, για την ανέγερση του κτιρίου, επειδή αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του ΤΕΙ Ι.Ν., δεν έχει καμία ρήτρα και μπορεί ανά πάσα στιγμή να εκποιηθεί. Εφόσον με την τωρινή παραχώρηση, όπως είπε, καλύπτονται οι ανάγκες του ΤΕΙ, το οικόπεδο οφείλει να επανέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου. 

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο δημοσιογράφος κ. Πολίτης Γιάννης ο οποίος δεν διαφώνησε με το παραπάνω αίτημα  και «αποποιούμενος προσωρινά» τις  ιδιότητες του μέλους της διοικούσας επιτροπής και του πανεπιστημιακού δασκάλου, μίλησε επίσημα ως Λευκαδίτης πολίτης, ώστε να μπορέσει να εκφραστεί ανοιχτά.

Ξεκίνησε λέγοντας ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να κλείσει το ΤΕΙ , γιατί την 15ετία που πέρασε  η Λευκάδα δεν επέδειξε ούτε το ταπεραμέντο που έχει η Κεφαλονιά, ούτε την αξιοσύνη που είχε ο δεσπότης Χρυσόστομος στη Ζάκυνθο, ο οποίος «πήρε την υπόθεση πάνω του». «Η Ζάκυνθος και η Κεφαλονιά έχουν φτιάξει δυο σχολεία εξαιρετικά, γιατί η  Κεφαλονιά έχει μια κοινωνία με συνοχή εξαιρετική και η Ζάκυνθο είχε προκομμένο δεσπότη», είπε συγκεκριμένα.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι ο Καλλικράτης για την παιδεία προβλέπει άμεσα  την κατάργηση πέντε από τα οχτώ τμήματα που διαθέτει το ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ. Η Λευκάδα είναι ο πιο αδύναμος κρίκος, γιατί δεν έχει καμία από τις προδιαγραφές που απαιτούνται και πρωτίστως κτίριο. «Το δίλημμα δεν είναι δημοτικό κτίριο η ΚΤΕΛ, το δίλημμα είναι δικό μας κτίριο η καθόλου», είπε χαρακτηριστικά.

Το κτίριο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την παραμονή του ΤΕΙ στην Λευκάδα, διαφορετικά η επικρατέστερη άποψη είναι να παραμείνουν δυο τμήματα στην Κεφαλονιά και ένα στη Ζάκυνθο. «Εάν δεν ήμουν Λευκαδίτης θα συμφωνούσα. Πράγματι εμείς δεν έχουμε καμία προϋπόθεση. Καμία! Μπορούμε όμως να τρέξουμε για να προλάβουμε», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε λέγοντας «Το μοναδικό κτίριο που υπήρχε έτοιμο και το θέμα θα είχε λυθεί χθες ήταν μόνο το Πνευματικό Κέντρο. Όμως επειδή ξέρω ότι στη συλλογική μνήμη κάθε Λευκαδίτη το Πνευματικό Κέντρο είναι ταυτισμένο με το φεστιβάλ και τη ζωή της πόλης, εάν επέμενα στην πρώτη προσέγγιση της διοικούσας επιτροπής ναι μεν θα είχα πάρει την προέγκριση αλλά θα έριχνα και λάδι στη φωτιά, κάτι που δεν επιθυμώ καθόλου».

Για όλους τους ανωτέρω λόγους κατέληξε η επιτροπή στο αμέσως επόμενο κτίριο που πληρεί τις προϋποθέσεις εφόσον ανακατασκευαστεί του Κέντρου Νεότητας.

Επιτακτική χαρακτήρισε στη συνέχεια  την ανάγκη εύρεσης των 350.000 ευρώ. Χρήματα που όπως είπε υπήρχαν στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και στο αποθεματικό του ΤΕΙ,  αλλά επιστράφηκαν επειδή έπρεπε η απόφαση αυτή να είχε παρθεί τον Σεπτέμβρη. «Δεν αφήνουνε φράγκο στα ιδρύματα ως αποθεματικό.  Δυστυχώς έχουμε μόνο 80.000 για εργασίες το κτίριο, που θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα»

Ανέφερε επίσης ότι  τόσο ο ίδιος όσο και ο βουλευτής Σπύρος Μαργέλης, βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον κ. Θάνο Μωραΐτη, Υφυπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για την επίτευξη της ένταξης του ΤΕΙ Λευκάδας, ως ώριμου πλέον έργου, εφόσον υπάρξει κτίριο και έχουν δοθεί τα 80.000 ευρώ για την ανακατασκευή του, στα πρώτα  προγράμματα του ΕΣΠΑ. 

Ήδη βρέθηκε όπως είπε χώρος στο κέντρο της πόλης που θα χρησιμοποιηθεί σαν λέσχη εστιατορίου, που θα δώσει ζωή στην κεντρική αγορά, καθώς 300 με 350 περίπου παιδιά θα συνευρίσκονται καθημερινά στην πόλη της Λευκάδας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται  τέλος η συγκρότηση μιας ομάδας Λευκαδιτών που θα αναλάβει την υπόθεση.  Πρότεινε, όπως είπε, στον κ. Σπύρο ΦλογαΊτη τη θέση του προέδρου του ομίλου στήριξης του ΤΕΙ Λευκάδας, πρόταση την οποία αποδέχτηκε, ενώ έκανε έκκληση στα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης,  εφόσον επιθυμούν να ενισχύσουν με την συμμετοχή τους αυτήν την ομάδα και γνωστοποίησε ότι προτίθεται την επόμενη εβδομάδα η διοικούσα επιτροπή να επισκεφτεί τον δεσπότη, για την διάθεση ενός υπό κατάρρευση χώρου της εκκλησίας για καταλύματα των φοιτητών, χώρο που όπως είπε ήδη διαθέτει η Κεφαλονιά στους φοιτητές της.

Δεν παρέλειψε τέλος να ευχαριστήσει τον Δήμαρχο Μεγανησίου που ήταν παρών σε όλη τη διάρκεια του Δ.Σ., για την πρόταση που έστειλε μέσω επιστολής, πριν δύο μήνες στην διοικούσα επιτροπή του ΤΕΙ,  παραχώρησης κτιρίου 900τμ, σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση  στην Λευκάδα. Πρόταση η οποία απορρίφθηκε ευγενικά εξαιτίας της μεγάλης απόστασης.

Ακολούθησε η ομιλία του κ. Σούλη στην οποία αρχικά επισήμανε την αναγκαιότητα της παράγωγης της γνώσης και δημιουργίας ανθρώπινου κεφαλαίου μέσω της εκπαίδευσης.  «Τα πανεπιστήμια παράγουν γνώση, τα τεχνολογικά ιδρύματα μετασχηματίζουν αυτή την γνώση σε μέσα παραγωγής που έχει ανάγκη η Ελλάδα. Και οι  150 ειδικότητες των ΤΕΙ βοήθησαν στην ανάπτυξη της χώρας», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προδιαγραφές που απαιτούνται για την δημιουργία ενός Τεχνολογικού ιδρύματος, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην προσφορά στα στελέχη του ΚΤΕΛ και ιδιαίτερα του προέδρου, τον οποίο ευχαριστεί και δημοσίως για την πρόσφορά τους , λέγοντας ότι οι προδιαγραφές δυστυχώς των ΚΤΕΛ δεν συνάδουν με τις προδιαγραφές που απαιτεί η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού  ιδρύματος.

Παρουσίασε κατόπιν αναλυτικά τον εκπαιδευτικό ιστό της διοικούσας επιτροπής και αναφέρθηκε διεξοδικά στα οφέλη του.  Πρόκειται όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, να δημιουργηθεί  σπουδαστική λέσχη μέσα στο κέντρο της πόλης ενώ ευελπιστούν στην αναστήλωση του ιστορικού αρχείου μέσω των υπουργείων πολιτισμού και ανάπτυξης,  ώστε να αποτελέσει την βιβλιοθήκη της Λευκάδας, γιατί όπως είπε «χωρίς βιβλιοθήκη πόλεις σαν την Λευκάδα, δεν μπορούν να σταθούν πνευματικά.»  Τέλος κάλεσε όλους τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης να συμπορευτούν για την πνευματική ανύψωση της Λευκάδας.

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των επικεφαλών των παρατάξεων.

Ο κ. Βεργίνης, επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο της επαναλειτουργίας και του δεύτερου τμήματος του ΤΕΙ,  έκανε μια μικρή ιστορική αναδρομή των δικών του ενεργειών σαν βουλευτής στο θέμα αυτό, ενώ ζήτησε να εξαιρεθεί η επιστροφή του οικοπέδου από την σημερινή ψηφοφορία, ώστε να ψηφίσει το θέμα, αίτημα το οποίο έγινε αποδεκτό. «την απραξία των τεσσεράμισι ετών την καταψηφίζω»,  είπε χαρακτηριστικά.

ΤΕΙ για την παιδεία και όχι για την επιχειρηματικότητα ζήτησαν οι επικεφαλείς των αριστερών παρατάξεων κ.κ. Δρακονταειδής και Αραβανής Γεράσιμος, οι οποίοι και καταψήφισαν την εισήγηση.

 Κατά της  επ’ αόριστον παραχώρησης κυριότητας δημοτικών κτιρίων, είναι ο κ. Δρακονταειδής επικεφαλής της παράταξης «όλοι για την Λευκάδα», ενώ ο επικεφαλής  της παράταξης "Λαϊκή Συσπείρωση" είπε χαρακτηριστικά «Δεν μπορώ να δεχτώ ότι ΤΕΙ και πανεπιστήμια γίνονται εκεί που ο λαός δίνει κτίρια δωρεάν. Το κράτος θα πληρώνει για την παιδεία του λαού».

2012-02-21