Κατολίσθηση στα Πευκούλια

Το φαινόμενο των κατολισθήσεων που είχε παρατηρηθεί σε σημείο του δρόμου στα Πευκούλια τις προηγούμενες μέρες συνεχίστηκε σήμερα πιο έντονα. Κατολίσθηση σημειώθηκε στις 3.15 περίπου, την ώρα που εκατοντάδες αυτοκίνητα διέρχονταν  από τον συγκεκριμένο δρόμο και παραλίγο να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές. Ο άμμος και οι πέτρες που κατέβηκαν από το βουνό πέρασαν το προστατευτικό τοιχίο (συρματόπλεγμα στο σημείο δεν υπάρχει) και έκλεισαν τον δρόμο.

Η κυκλοφορία διεκόπη και οι οδηγοί με τις υποδείξεις της Αστυνομίας αναγκάστηκαν να βρουν άλλους δρόμους για να πάνε στους προορισμούς τους. Μηχανήματα της περιφέρειας πήγαν στο σημείο και οι χειριστές τους, με μεγάλο κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας, άρχισαν τις εργασίες για να δοθεί και πάλι ο δρόμος, που παραμένει κλειστός, στην κυκλοφορία. 

Ο σύλλογος των επαγγελματιών Αγίου Νικήτα διαμαρτύρονταν  επανειλημμένως το προηγούμενο διάστημα για  τη σοβαρότητα της κατάστασης, ζητώντας παράλληλα την έγκαιρη δράση της Περιφέρειας, ώστε να αποφευχθούν τέτοια περιστατικά.

Σε επικοινωνία που είχαμε  με τον Αντιπεριφερειάρχη Θ. Βερύκιο, μας ενημέρωσε ότι εχθές το βράδυ που παρατηρήθηκε πτώση ψιλού χαλικιού από το βουνό πάνω στο δρόμο, έστειλε πυροσβεστικό για να καθαρίσει το δρόμο, ενώ σήμερα το μεσημέρι μόλις ενημερώθηκε για την έντονη κατολίσθηση ειδοποίησε δύο μηχανήματα τα οποία έφθασαν το συντομότερο δυνατό. Εάν όμως όπως είπε η αστυνομία επέτρεπε την πτώση του υλικού στην παραλία, η διαδικασία θα είχε τελειώσει και ο δρόμος θα ήταν ήδη ανοιχτός. Αλλά έκρινε ότι απειλείται η ασφάλεια πιθανών παράνομων κατασκηνωτών, ενώ συμπλήρωσε στη συνέχεια ότι δημιουργείται επιπλέον καθυστέρηση κάθε φορά που σημειώνεται μία κατολίσθηση που αφορά την μεταφορά του υλικού.

Θετικός εμφανίστηκε στη συνέχεια, λέγοντας ότι το θέμα θα ξεπεραστεί και η Περιφέρεια θα κάνει το καλύτερο δυνατό. Το φαινόμενο θα είναι υπό συνεχή παρακολούθηση, ενώ μετά την λήξη του τριημέρου πρόκειται να έρθει ερπιστριοφόρο μηχάνημα το οποίο θα καλυφτεί από τα λίγα χρήματα που διαθέτει η πολιτική προστασία, για να αντιμετωπίζει καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

Τέλος ανέφερε ότι απαιτείται μια πιο μόνιμη λύση - όπως η δημιουργία επιπέδων πάνω στο βουνό- γιατί οι κατολισθήσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν. « Έχει γίνει ένα έργο πάνω σε βουνό με άμμο. Εμείς θα φέρουμε μηχανήματα καθαρισμού αλλά το φαινόμενο θα επαναλαμβάνεται. Είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση και χρήματα δεν υπάρχουν», είπε και διαβεβαίωσε ότι αύριο ο δρόμος θα είναι ανοιχτός και θα παρακολουθείται διαρκώς ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των διερχόμενων.

 

23:33:02    2012-06-03