Ευνοημένοι οι ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας

Οι διατάξεις επιβαρύνουν τους κατόχους μικρομεσαίας αξίας γης και κτισμάτων σε περιοχές με χαμηλή τιμή ζώνης

 Ιδιαίτερα ευνοημένοι θα είναι από το επόμενο έτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων μεγάλης αντικειμενικής αξίας, ενώ στους «χαμένους» με τον νέο Ενιαίο Φόρο επί των Ακινήτων, που προωθείται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εντάσσονται όσοι έχουν μικρής και μεσαίας αξίας γη, οι ιδιοκτήτες που έχουν κτίσματα σε περιοχές με χαμηλή τιμή ζώνης, όπως άλλωστε και όσοι έχουν μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, που μέχρι σήμερα απαλλάσσονταν από το «χαράτσι» της ΔΕΗ. ΔΕΗ

Ειδικότερα, με βάση το νέο καθεστώς που προωθείται και θα παρουσιαστεί στους επικεφαλής της τρόικας την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να δώσουν το «πράσινο φως» για την προώθηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, όπως έχει ήδη αποκαλύψει η «Ν», οι φορολογούμενοι με μεγάλη περιουσία θα τύχουν ελάφρυνσης που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και το 60%!

Συγκεκριμένα, η υιοθέτηση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων επιφέρει πολύ μεγάλη μείωση του φορολογικού βάρους για όσους έχουν ακίνητα πολύ μεγάλης αντικειμενικής αξίας, αφού ο ΦΑΠ που καταργείται χαρακτηρίζεται από προοδευτικότητα, γεγονός που σημαίνει ότι όσο αυξανόταν η περιουσία τόσο αυξάνονταν και οι συντελεστές.

Ομως, με το νέο καθεστώς που θα εισαγάγει ο ΕΦΑ, η ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων δεν αθροίζεται, αλλά κάθε ακίνητο έχει το δικό του φόρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μονοκατοικία στην Εκάλη εμβαδού 300 τετραγωνικών μέτρων με τιμή ζώνης 4.550 ευρώ, ηλικίας 15 ετών, η οποία βρίσκεται σε οικόπεδο 3 στρεμμάτων αξίας 1.000 ευρώ ανά μέτρο, πληρώνει με το ισχύον καθεστώς «χαράτσι» 3.927 ευρώ και Φόρο Ακίνητης Περιουσίας 38.050 ευρώ, συνολικά 41.977 ευρώ. Με το νέο καθεστώς που προωθείται όμως θα κληθεί να πληρώσει συνολικά 15.060 ευρώ, που σημαίνει ότι θα πληρώσει λιγότερα 22.990 ευρώ ή 60%.

Ευνοημένοι είναι και όσοι έχουν σημαντικής αξίας κτίσματα, δηλαδή η αξία τους ξεπερνά το σημερινό αφορολόγητο όριο του ΦΑΠ, που είναι 200.000 ευρώ (σε ατομική βάση), καθώς και όσοι έχουν κτίσματα σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 2.000 ευρώ.

Η συγκεκριμένη όμως ελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων «χαμηλής» αξίας εκμηδενίζεται εάν έχουν ένα οικόπεδο ή αγροτεμάχιο, αφού θα κληθούν να πληρώσουν φόρο και για το οικόπεδο ή αγροτεμάχιο, ενώ με το ισχύον καθεστώς του ΦΑΠ έκαναν χρήση του αφορολόγητου ορίου που ήταν για το σύνολο της περιουσίας 200.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το νέο Ενιαίο Φόρο επί των Ακινήτων, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

* Θα υπάρχουν 20 κλιμάκια για τα κτίσματα, ενώ η τιμή ζώνης θα καθορίζει σε ποιο κλιμάκιο θα εντάσσεται κάθε ακίνητο. Το χαμηλότερο κλιμάκιο θα είναι 2,3 ευρώ/τ.μ. για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 500 ευρώ, ενώ υψηλότερο των 14 ευρώ θα επιβάλλεται σε ακίνητα των οποίων η τιμή ζώνης υπερβαίνει τα 5.001 ευρώ.
* Για τις εκτάσεις εντός σχεδίου ο φόρος θα είναι ευρώ/τετραγωνικό, αφού θα φορολογούνται με κλίμακα επίσης 20 συντελεστών, που θα ξεκινούν από 0,4 και θα φτάνουν τα 4 ευρώ/μέτρο.

* Για τα αγροτεμάχια ο φόρος υπολογίζεται από 1,5 ευρώ έως και 60 ευρώ το στρέμμα.

2013-09-17

naftemporiki.gr