Η Αλβανία μπήκε επισήμως στον δρόμο προς την Ε.Ε.

Του Γιώργου Παυλόπουλου

«Μόλις μίλησα με τον Στέφαν Φούλε (επίτροπος για τη διεύρυνση) και είμαι υπερήφανος για ό,τι καταφέραμε όλοι μαζί. Ευχαριστώ και την ευγνωμοσύνη μου σε όλους σας», έγραψε χθες στο Twitter ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, μόλις έγινε γνωστό ότι η χώρα του έλαβε επισήμως και ομόφωνα από τις Βρυξέλλες το «χρίσμα» ώστε να καταστεί υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε. -με τις διαπραγματεύσεις να ξεκινούν μόλις δοθεί και τυπικά το «πράσινο φως» από τους ηγέτες των «28» στην αυριανή και μεθαυριανή Σύνοδο Κορυφής.

 

Βεβαίως, είναι γεγονός ότι η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να κρατήσει αρκετά χρόνια ή και να καταλήξει σε αδιέξοδο, όπως αποδεικνύει η περίπτωση της Τουρκίας. Αυτό έσπευσε να προειδοποιήσει και ο υπουργός για θέματα Ευρώπης της γερμανικής κυβέρνησης, Μίκαελ Ροθ.

 

«Η Αλβανία έχει κάνει κάποια πρόοδο στην καταπολέμηση της διαφθοράς και την επιβολή της έννομης τάξης. Ωστόσο, οι προσδοκίες μας είναι ξεκάθαρες. Χωρίς δημοκρατικές δομές, χωρίς ανεξάρτητη δικαιοσύνη, χωρίς μάχη κατά της διαφθοράς, δεν υπάρχει ένταξη στην Ε.Ε.», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός αξιωματούχος, ενώ και άλλοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες έδειξαν να συμμερίζονται την άποψή του.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη σκληρότερη στάση απέναντι στην Αλβανία τήρησαν η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Βρετανία, η Ισπανία, αλλά και η Τσεχία -μάλιστα, η τελευταία απαίτησε για να πει το «ναι» την καταβολή 100 εκατ. ευρώ προς τον όμιλο κοινής ωφέλειας CEZ.

Ακόμη κι έτσι, όμως, η ουσία είναι ότι απομένουν πλέον μόνο δύο χώρες των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που δεν είναι είτε πλήρη μέλη είτε επισήμως υποψήφιες προς ένταξη. Πρόκειται (βλ. πίνακα) για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και για το Κοσσυφοπέδιο, δηλαδή για τις δύο μικρότερες, πιο αδύναμες και «εύθραυστες» χώρες της περιοχής. Με δεδομένο, ωστόσο, ότι και αυτές βρίσκονται ουσιαστικά υπό τον ασφυκτικό πολιτικό και οικονομικό έλεγχο των Βρυξελλών, η σημαία της Ε.Ε. θα κυματίζει πλέον στις πρωτεύουσες και τα κρατικά κτίρια και των 11 χωρών που βρίσκονται σε αυτή τη «γωνιά» της Γηραιάς Ηπείρου.

Ολοκληρώνεται, έτσι, τουλάχιστον τυπικά, ένας κύκλος που άνοιξε με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας -γι` αυτό, άλλωστε, ο Ράμα συνόδευσε το «τιτίβισμά» του με φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις του `90, κατά του καθεστώτος του διαδόχου του Εμβέρ Χότζα, Ραμίζ Αλία.

[Βαλκάνια και ΝΑ Ευρώπη]

 

  • Ελλάδα, πλήρες μέλος από το 1981
  • Σλοβενία, πλήρες μέλος από το 2004
  • Βουλγαρία, πλήρες μέλος από το 2007
  • Ρουμανία, πλήρες μέλος από το 2007
  • Κροατία, πλήρες μέλος από το 2013
  • πΓΔΜ, υποψήφια προς ένταξη από τον Δεκέμβριο του 2005
  • Μαυροβούνιο, υποψήφια προς ένταξη από τον Ιούνιο του 2012
  • Σερβία, υποψήφια προς ένταξη από τον Μάρτιο του 2012
  • Αλβανία, υποψήφια προς ένταξη από τον Ιούνιο του 2014
  • Βοσνία-Ερζεγοβίνη, συνδεδεμένη χώρα
  • Κόσοβο, συνδεδεμένη χώρα

2014-06-26

imerisia.gr