Γάζα: Φονική επίθεση κοντά στην αγορά της πόλης(Σκληρές εικόνες)

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 160 τραυματίσθηκαν από τον νέο ισραηλινό βομβαρδισμό που αυτή τη φορά έπληξε την αγορά της Γάζας.

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ είχε ανακοινώσει εκεχειρία από τις 15:00 έως τις 19:00 και διευκρίνιζε πωε δεν θα ισχύει στις περιοχές όπου οι στρατιώτες διεξάγουν ήδη επιχειρήσεις. Επίσης ο στρατός ζητούσε από τους κατοίκους να μην επιστρέψουν στις περιοχές για τις οποίες έχει εκδοθεί εντολή εκκένωσης και προειδοποιούσε ότι θα απαντήσει «σε οποιαδήποτε απόπειρα επίθεσης εναντίον ισραηλινών στρατιωτών ή πολιτών».

Ωστόσο λίγο πριν τις 18:00 σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες δύο ισραηλινοί πύραυλοι χτύπησαν την περιοχή Σετζάγια στα ανατολικά της Γάζας.

Ο Ασράφ αλ Γκίντρα εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας έκανε λόγο για 160 τραυματίες, ενώ η εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού περιορίστηκε να πει πως ελέγχει τις αναφορές για το νέο χτύπημα.

«Η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που εκατοντάδες Παλαιστίνιοι ψώνιζαν» δήλωσε ο ίδιος.

Το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Άκσα μετέδωσε εικόνες από την αγορά στις οποίες φαίνεται μαύρος καπνός να σηκώνεται από την περιοχή.

Περαστικοί μεταφέρουν σε κουβέρτες ή σε φορεία άψυχα σώματα, μεταξύ αυτών και παιδιά, προς ένα ασθενοφόρο ή αυτοκίνητα. Άλλες σοροί κείτονται στον δρόμο. Πολλοί άνθρωποι αιμόφυρτοι, κάποιοι ακρωτηριασμένοι, φαίνονται στις εικόνες.

Μεταξύ των ανθρώπων που κείτονται ακίνητοι είναι ένας άνδρας που φορά αλεξίσφαιρο γιλέκο και κράνος.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τις τοπικές αρχές στη Γάζα τουλάχιστον 100 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους σήμερα από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό των νεκρών Παλαιστινίων σε 1.330 και των τραυματιών σε περίπου 7.200, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Όπως ανέφεραν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη το γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), ο απολογισμός των νεκρών Παλαιστινίων ανερχόταν σε 1.118, εκ των οποίων τουλάχιστον οι 827 είναι πολίτες και ανάμεσά τους 243 παιδιά. Από τους συνολικά 6.233 τραυματίες οι 1.949 είναι παιδιά.

Επίσης περίπου 240.000 Παλαιστίνιοι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας των βομβαρδισμών, σύμφωνα με το OCHA. Περισσότεροι από 200.000 βρίσκονται 85 καταφύγια που διαχειρίζεται ο ΟΗΕ και οι υπόλοιποι σε σπίτια φίλων ή μελών της οικογένειάς τους.

Νωρίτερα η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNRWA) κατηγόρησε το Ισραήλ για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου με αφορμή τον βομβαρδισμό σχολείου του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας, από τον οποίο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 16 Παλαιστίνιοι.

O γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν χαρακτήρισε  «αδικαιολόγητο» το βομβαρδισμό του σχολείου και ζήτησε να «αποδοθεί δικαιοσύνη».

«Σήμερα (Τετάρτη) το πρωί ένα σχολείο του ΟΗΕ που φιλοξενεί χιλιάδες οικογένειες Παλαιστινίων υπέστη μια απαράδεκτη επίθεση. Είναι αδικαιολόγητη, οι υπεύθυνοι πρέπει να καθοριστούν και πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη» δήλωσε ο Μπαν Κι Μουν κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Σαν Χοσέ, στην Κόστα Ρίκα, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο μιας επίσημης επίσκεψης.

«Θέλω να διευκρινίσω ότι για την ακριβή θέση αυτού του δημοτικού σχολείου είχαν ενημερωθεί 17 φορές οι ισραηλινές στρατιωτικές αρχές, και δη την προηγούμενη νύχτα, μερικές ώρες πριν από αυτήν την επίθεση» προσέθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
2014-07-30

naftemporiki.gr

Δείτε εδώ τις σκληρές εικόνες από τον βομβαρδισμό