Κυβερνητική ομολογία: Πυρήνες τζιχαντιστών δρουν κι εκπαιδεύονται στην Αλβανία

Ανησυχία κι έντονο προβληματισμό προκαλούν οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι και η δημόσια ομολογία του για την ύπαρξη και τη δράση πυρήνων τζιχαντιστών στη γείτονα χώρα.

Έπειτα από συνάντηση με τον Καναδό ομόλογό του Τζον Μπερντ, ο Μπουσάτι είπε ότι σε ορισμένες περιοχές της Αλβανίας υπάρχουν άνθρωποι που έχουν εκπαιδευτεί για τρομοκρατικές πράξεις και τζιχάντ στη Συρία.

Ο κ. Μπουσάτι τόνισε ότι ένα τέτοιο φαινόμενο, όπως και στο Κόσοβο, τροφοδοτείται -μεταξύ άλλων- σε μεγάλο βαθμό από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι αυτοί και τους ωθούν να πάνε στη Συρία.

«Η Αλβανία δεν έχει αρνηθεί, ότι σε ορισμένες περιοχές υπάρχουν άνθρωποι που έχουν εκπαιδευτεί για τρομοκρατικές πράξεις, αλλά αυτό δεν έχει σχέση με τη θρησκευτική αρμονία, καθώς αυτό είναι μία από τις πολύτιμες αξίες που έχουμε», είπε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται με τις διεθνές αρχές για να απομονώσει το φαινόμενο αυτό.

Εδώ και αρκετό καιρό μέσω σελίδας στο Facebook παρακινούνται Αλβανοί τζιχαντιστές να προστρέξουν στη Συρία, ώστε να πολεμήσουν στο πλευρό της οργάνωσης ΙΚΙΛ.

Η οργάνωση «Ισλαμικό κράτος τους Ιράκ και του Λεβάντε» (ΙΚΙΛ), η οποία μάχεται για τη δημιουργία κράτους στη Μέση Ανατολή όπου θα ισχύει η σαρία, θεωρείται παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

Υπολογίζεται ότι περίπου 300 Αλβανοί μαχητές από την Αλβανία, τα Σκόπια και το Κόσοβο έχουν ενταχθεί σε ομάδες ανταρτών που πολεμούν το καθεστώς Άσαντ.

Να σημειώσουμε ότι οι αλβανικές αρχές συνέλαβαν τον περασμένο Μάρτιο οκτώ άτομα στην Αλβανία μεταξύ των οποίων δύο ριζοσπάστες ιμάμηδες που ήταν ύποπτοι για στρατολόγηση Αλβανών τζιχαντιστών και την προώθηση τους στη Συρία.

Αξιοσημείωτες επίσης είναι αποκαλύψεις στον τουρκικό τύπο, οι οποίες αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει κίνηση τζιχαντιστών από τη Συρία προς το Κόσσοβο και την Αλβανία.

Μάλιστα είναι αδιευκρίνιστος ακόμη ο τρόπος που καταφέρνουν να περνάνε τα σύνορα.

2014-09-02

epiruspost.gr