Νεκροταφείο μεταναστών η Μεσόγειος, 700 νεκροί σε πέντε ημέρες

Τουλάχιστον 700 μετανάστες νεκροί είναι ο δραματικός απολογισμός ναυαγίων στα νερά της Μεσογείου το τελευταίο πενθήμερο, σύμφωνα με την εκτίμηση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΙΜΟ).

Διακόσιοι άνθρωποι χάθηκαν κοντά στις ακτές της Λιβύης και 500 ανοιχτά της Μάλτας στο τραγικότερο ως φαίνεται ναυάγιο των τελευταίων ετών, όπου το σκάφος των προσφύγων φέρεται να βύθισαν εσκεμμένα οι ίδιοι οι διακινητές τους την περασμένη εβδομάδα.

Κοντά στις ακτές της Τατζούρα, ανατολικά της Τρίπολης, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 200 άνθρωποι όταν το σκάφος τους βυθίστηκε την Κυριακή. Διασώθηκαν μόνο 36 μετανάστες.

Τα περισσότερα θύματα ήταν Αφρικανοί, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες, μεταδίδει στην ηλεκτρονική της πύλη η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera επικαλούμενη αξιωματούχους της Τρίπολης.

Νεκροί θεωρούνται πλέον άλλοι 500 μετανάστες των οποίων η τύχη αγνοείται από την περασμένη εβδομάδα στα ανοιχτά της Μάλτας, όπου το σκάφος τους φέρεται να βυθίστηκε εσκεμμένα από τους ίδιους τους διακινητές.

Ένα τρίτο ναυάγιο με θύματα σημειώθηκε κοντά στις αιγυπτιακές ακτές.

Δύο Παλαιστίνιοι, που διασώθηκαν την περασμένη Πέμπτη κοντά στη Μάλτα από ένα παναμαϊκό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, ανέφεραν πως στο πλεούμενο επέβαιναν περίπου 500 άνθρωποι και πως οι διακινητές προκάλεσαν εσκεμμένα το ναυάγιο, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Οι ιταλικές αρχές άρχισαν έρευνα, αλλά αν οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν, «θα πρόκειται για το σοβαρότερο ναυάγιο των τελευταίων ετών», πολύ περισσότερο που δεν θα πρόκειται για δυστύχημα αλλά για «μαζική ανθρωποκτονία», κατήγγειλε ο ΙΟΜ.

Οι δύο νεαροί Παλαιστίνιοι από τη Γάζα, οι οποίοι αποβιβάσθηκαν το Σάββατο από το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στο Ποτσάλο της νότιας Σικελία, ανακρίθηκαν χωριστά και αφηγήθηκαν πως αναχώρησαν από την Νταμιέτα, στην Αίγυπτο, μαζί με περίπου 500 άλλους ανθρώπους -Σύρους, Παλαιστίνιους, Αιγύπτιους και Σουδανούς.

Αμφότεροι ανέφεραν πως οι διακινητές υποχρέωσαν πολλές φορές τους μετανάστες να αλλάξουν σκάφος και την Τετάρτη τους ζήτησαν να πηδήξουν πάνω σ` ένα μικρότερο και προφανώς λιγότερο ασφαλές πλοίο.

Όταν οι επιβάτες εξεγέρθηκαν, οι διακινητές, οι οποίοι βρίσκονταν πάνω σ` ένα άλλο πλοίο, εμβόλισαν την πρύμνη του πλεούμενου των μεταναστών, το οποίο βυθίσθηκε. Οι δύο Παλαιστίνιοι περισυνελέγησαν μιάμιση ημέρα αργότερα.

«Άλλοι εννέα επιζώντες διασώθηκαν από ελληνικά ή μαλτέζικα πλοία, αλλά φαίνεται πως όλοι οι άλλοι χάθηκαν» δήλωσε Φλάβιο Ντι Τζάκομο, εκπρόσωπος του IMO στην Ιταλία.

2014-09-15

in.gr