Τρόμος στα Βαλκάνια… Ο Αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός, η παρουσία και η δράση τζιχαντιστών

Έντονος είναι ο προβληματισμός στην Αθήνα, αλλά και στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας, καθώς ένας ποδοσφαιρικός αγώνας πυροδότησε ακραίες αντιδράσεις κι έφερε στο προσκήνιο ακραίες παρακρατικές ομάδες.

Ο αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός δεν είναι κάτι καινούριο. Αποτελεί μόνιμο αγκάθι τα τελευταία είκοσι χρόνια όχι μόνο στις σχέσεις της Αλβανίας με την Ελλάδα αλλά και στις σχέσεις της πρώτης με άλλες βαλκανικές χώρες.

Σε σχέση με την παρουσία πυρήνων τζιχαντιστών στις χώρες αυτές, αποτελεί ένα εκρηκτικό μείγμα που κινδυνεύει να ξαναμετατρέψει τα βαλκάνια σε πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης.

Από «ανέργους» χασισοκαλλιεργητές του χωριού Λαζαράτι, τον μεγαλύτερο χασισοβολώνα της Ευρώπης έως πρότινος, αποτελούνταν το κομβόι των Αλβανών εθνικιστών, που μετά τη διακοπή του αγώνα Σερβία - Αλβανία στο Βελιγράδι, εισέβαλλαν στη Δερβιτσάνη της Βορείου Ηπείρου, προκαλώντας σοβαρά επεισόδια κατά των ομογενών.

Κρατώντας στα χέρια τους σημαίες και πανό με εθνικιστικό περιεχόμενο, κατά της Ελλάδας και της μειονότητας, οι «εισβολείς» ούρλιαζαν πως θα κάψουν το χωριό, προκάλεσαν σοβαρές ζημιές και προπηλάκισαν κατοίκους του χωριού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομόνοιας που εκπροσωπεί την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία: «Η κατάσταση θα είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο αν δεν είχαν φθάσει οι αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες απέτρεψαν τα χειρότερα». Στην ίδια ανακοίνωση, γίνεται ευθέως λόγο για δράση «παρακρατικών» που προκαλούν «με το επίσημο κράτος να αδρανεί».

Αν για τα όσα συνέβησαν στη γήπεδο Παρτιζάν του Βελιγραδίου, με το «αλβανικό» τηλεκατευθυνόμενο drone κάτω από το οποίο κρεμόταν σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας» με εδάφη που ανήκουν στο Μαυροβούνιο, την Σερβία, την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα, η Αθήνα επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, για τα όσα ακολούθησαν στη Δερβιτσάνη, έστω και καθυστερημένα, ο Έλληνας πρέσβης στα Τίρανα προχώρησε σε επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας προς το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών ζητώντας να υπάρξει επίσημη καταδίκη των επεισοδίων από τις αλβανικές Αρχές.

«Ο αλβανικός εθνικισμός μαζί με τον ισλαμικό φανατισμό μπορεί να αποτελέσει ένα εκρηκτικό μείγμα, που απειλέι να τινάξει τα Βαλκάνια στον αέρα» σχολίασε στο ΘΕΜΑ έμπειρος πρώην διπλωμάτης του υπουργείου Εξωτερικών, σημειώνοντας με νόημα πως φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την έναρξη του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

Την ίδια ώρα, Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο και Σκόπια, που ζει μεγάλος πληθυσμός αλβανικής καταγωγής, εξελίσσονται σε «φυτώρια» φανατικών τζιχαντιστών, προκαλώντας προβληματισμό στη Δύση, αφού στοχεύουν ακόμη και σε χτυπήματα σε ευρωπαϊκό ή αμερικανικό έδαφος.

Αν και επίσημα οι κυβερνήσεις των τριών αυτών χωρών έχουν προχωρήσει σε κινήσεις που στόχο έχουν να «ξεριζώσουν» τους εξτρεμιστές από τα εδάφη τους, με επιχειρήσεις «σκούπα» και σύλληψη ντόπιων τζιχαντιστών, στο ελάχιστο μειώθηκε το «κύμα» αυτών που μεταβαίνουν στο Ιράκ και τη Συρία για να πολεμήσουν με τη σημαία του Ισλαμικού Κράτους. Πρόσφατα ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών κ. Ντιτμίρ Μπουσάτι, παραδέχτηκε ευθέως πως στη χώρα του λειτουργούν μυστικά στρατόπεδα εκπαίδευσης μελλοντικών τζιχαντιστών, προκαλώντας αίσθηση.

Ο Λαβντρίμ Μουχατζέρι από το Κοσσυφοπέδιο, θεωρείται ο «αρχηγός» των Αλβανών τζιχαντιστών που πολεμούν στο πλευρό του ISIS. Έγινε γνωστός από τις φωτογραφίες που ανέβαζε στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook, κρατώντας κομμένα ανθρώπινα κεφάλια. Ήδη συμπεριλαμβάνεται στη λίστα καταζητούμενων της ιντερπολ.

Σε 700 υπολογίζονται οι τζιχαντιστές που πολεμούν σε Συρία και Ιράκ και κατάγονται από τα Βαλκάνια, οι περισσότεροι από το Κοσσυφοπέδιο, την Αλβανία και τα Σκόπια.

2014-10-19

epiruspost.gr