Πώς και γιατί χάθηκαν 8 δισ. μέσα σε μια μέρα

Ως προεξοφλητικός μηχανισμός το χρηματιστήριο προδικάζει την μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Στήνεται σκηνικό αντίστοιχο με αυτό του 2012.


Το βασικό χαρακτηριστικό λειτουργίας της, ως μηχανισμού προεξόφλησης επιβεβαίωσε χθες η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά καταγράφοντας –σε επίπεδο γενικού δείκτη - τη δεύτερη μεγαλύτερη ημερήσια απώλεια στην ιστορία μετά το 1987. Οι επενδυτές με αθρόες εντολές πώλησης «κούρεψαν» τη χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων εταιρειών περίπου κατά 8 δισεκατομμύρια ευρώ προδικάζοντας ότι οι «180» δεν θα βρεθούν.

Οι αγορές δεν παίρνουν πολιτική θέση. Ωστόσο, οι επενδυτές διαβλέποντας την πιθανότητα η πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα να παραταθεί τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, (σε ενδεχόμενο αποτυχίας ανάδειξης του Σταύρου Δήμα ως του νέου Προέδρου και προκήρυξης εκλογών), φέρονται να προχωρούν σε αθρόες ρευστοποιήσεις ευελπιστώντας ότι θα τοποθετηθούν και πάλι αργότερα σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Ουσιαστικά, η ιστορία στο χρηματιστήριο επαναλαμβάνεται. Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και το 2012. Τότε παιζόταν το σενάριο «μένουμε στο ευρώ ή επιστρέφουμε στη δραχμή», σενάριο που οδήγησε τον γενικό δείκτη την περιοχή των 500 μονάδων. Η αγορά είχε προεξοφλήσει τα χειρότερα (χρεοκοπία) στέλνοντας τις μετοχές στα τάρταρα. Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας είχαν φτάσει να έχουν χρηματιστηριακή αποτίμηση μικρότερη και από την αξία των ακινήτων τους. Όταν το ενδεχόμενο χρεοκοπίας απομακρύνθηκε η αγορά αντέδρασε έντονα ανοδικά.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και τώρα. Οι αγορές, προεξοφλούν ότι δεν θα εκλεγεί πρόεδρος, θα οδηγηθούμε σε εκλογές και θα αναδειχθεί κυβέρνηση η οποία ενδεχομένως να μην καταλήξει σε συμφωνία με την Τρόικα, με αποτέλεσμα να έρθουν στην επιφάνεια άλλα θέματα όπως η κάλυψη των ταμειακών και χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας. Αν τα «κακά σενάρια» δεν επαληθευτούν, οι μετοχές είναι πολύ πιθανό ότι θα ανακάμψουν τόσο βίαια όσο βίαια υποχώρησαν.

Όπως αναφέρουν χρηματιστηριακοί αναλυτές στο TheTOC.gr, αυτό που προβληματίζει είναι ο μεγάλος όγκος συναλλαγών που συνόδεψε το χθεσινό βούλιαγμα του γενικού δείκτη στα επίπεδα των 902 μονάδων (219 εκατ. ευρώ σε μια ημέρα που είναι και η μεγαλύτερη αξία συναλλαγών εδώ και ενάμιση μήνα). Για κάποιους, αυτό σηματοδοτεί ότι θα υπάρξει και συνέχεια στις ρευστοποιήσεις. Εκτός από τους όποιους πιθανούς ουσιαστικούς λόγους (πολιτική αβεβαιότητα) οι ίδιοι αναλυτές στέκονται και στους τεχνικούς λόγους εκτιμώντας ότι πολλοί κυρίως ξένοι επενδυτές θα κληθούν κάποια στιγμή να κλείσουν τις ανοικτές θέσεις τους πουλώντας τις μετοχές που έχουν στην κατοχή τους ή που έχουν δανειστεί.

Μπορεί το μεγαλύτερο κομμάτι των απωλειών να αποδίδεται στον πολιτικό παράγοντα, αλλά και στο κλίμα που δημιουργείται εντός και εκτός Ελλάδας και μέσα από τα δημοσιεύματα και τις προβλέψεις ξένων οίκων και μέσων ενημέρωσης (ήδη χθες υπήρχε σειρά αναλύσεων σε Financial Times, Bloombeg κ.α με πηγές την JP Morgan, την Citigroup και την Merrill Lynch), ωστόσο αυτός δεν είναι και ο μοναδικός λόγος που οδήγησε στη χθεσινή κατάρρευση. H κατακόρυφη πτώση του πετρελαίου, ο κίνδυνος αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη και η άγνοια σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επιτείνουν την αβεβαιότητα τόσο στην ελληνική όσο και στις ευρωπαϊκές αγορές.

thetoc.gr

2014-12-10