Η φρίκη της Τζιχάντ πέρασε στη Μεσόγειο

ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΟΣ 21 ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ

Το βίντεο της εκτέλεσης των 21 χριστιανών κοπτών προκάλεσε αποτροπιασμό διεθνώς. Ο αρχιεκτελεστής απειλεί κραδαίνοντας τη σπάθα του ότι «θα κατακτήσουμε και τη Ρώμη», ενώ η θάλασσα πίσω του βάφεται κόκκινη από το αίμα των εκτελεσθέντων

Στην καρδιά της Μεσογείου μεταφέρεται η φρίκη που γνωρίζει εδώ και περίπου έναν χρόνο η Μέση Ανατολή, με την εκτέλεση δι` αποκεφαλισμού στη Λιβύη 21 Αιγυπτίων κοπτών χριστιανών από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Το βίντεο της εκτέλεσης προκάλεσε αποτροπιασμό, ανησυχία και αντιδράσεις διεθνώς, καθώς στο σχετικό βίντεο ο αρχιεκτελεστής, μεταξύ άλλων, απειλεί κραδαίνοντας τη σπάθα του ότι «θα κατακτήσουμε και τη Ρώμη, με τη θέληση του Αλλάχ», ενώ η θάλασσα πίσω του βάφεται κόκκινη από το αίμα των εκτελεσθέντων.

Η μαζική δολοφονία πυροδότησε την οργισμένη αντίδραση της Αιγύπτου, η οποία, σε συνεργασία με την επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης, εξαπέλυσε απανωτούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά των θέσεων του ISIS στη Λιβύη σκοτώνοντας σύμφωνα με τον Λίβυο αρχηγό της αεροπορίας της χώρας περίπου 50 τζιχαντιστές.

Οι επιθέσεις των αιγυπτιακών μαχητικών σηματοδοτούν μια νέα εποχή στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης, αφού αυτή είναι η πρώτη φορά που το Κάιρο εμπλέκεται ενεργά και ανοιχτά σε αυτόν, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Στόχοι των επιδρομών, σύμφωνα με τα σχετικά ανακοινωθέντα, ήταν κέντρα εκπαίδευσης τζιχαντιστών και αποθήκες όπλων που διατηρούσαν οι μαχητές του ISIS στην Ντέρνα, στη Σύρτη και στην Μπεν Τζαβάντ.

Στην Ντέρνα, όπως έγινε γνωστό, οι βομβαρδισμοί έγιναν από κοινού με την αιγυπτιακή αεροπορία, ενώ στη Σύρτη και την Μπεν Τζαβάντ τις επιδρομές πραγματοποίησαν αεροσκάφη της επίσημης κυβέρνησης της Λιβύης που πλέον εδρεύει στο Τομπρούκ αφού στην Τρίπολη λειτουργεί πλέον μια παράλληλη κυβέρνηση με τη στήριξη ισλαμιστικών οργανώσεων.

Συγγενείς και φίλοι των θυμάτων παρακολουθούν τελετή για τη μνήμη τους. Μπροστά τους έχουν αναρτήσει πανό με τις φωτογραφίες των 21 χριστιανών κοπτών που βρήκαν φρικτό θάνατο

 

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της Αιγύπτου προσπαθεί να κερδίσει τη μάχη με τις τζιχαντιστικές οργανώσεις της χερσονήσου του Σινά, που έχουν σχέσεις με τις οργανώσεις της Λιβύης και το Ισλαμικό Κράτος.

Οπως έγινε γνωστό, η κυβέρνηση του προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι μαζί με την επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης θα συνεχίσουν τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον των ισλαμιστών, ενώ το Κάιρο ζήτησε την επέκταση στη Λιβύη των αεροπορικών επιδρομών που πραγματοποιούνται στη Συρία και στο Ιράκ από την υπό αμερικανική ηγεσία συμμαχία.

Για το θέμα ο πρόεδρος της Αιγύπτου και ο Γάλλος ομόλογός του, Φρανσουά Ολάντ, ζήτησαν τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αφού είχαν τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ τους. Αίγυπτος και Γαλλία αναμενόταν να υπογράψουν μέχρι αργά χθες το βράδυ συμφωνία για την αγορά 24 μαχητικών Rafale, μιας φρεγάτας και άλλων εξοπλιστικών συστημάτων ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Την άμεση απάντηση του ΣΑ ζήτησε επίσης και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Στη Λιβύη η κατάσταση είναι δύσκολη, όμως εάν το θέλει η διεθνής κοινότητα έχει στη διάθεσή της όλα τα αναγκαία εργαλεία που της επιτρέπουν να επέμβει».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας, από την πλευρά του, σε σχετικό ομόφωνο ψήφισμά του καταδίκασε έντονα τους αποκεφαλισμούς των 21 Αιγυπτίων κοπτών και χαρακτήρισε την πράξη αυτή ως «άνανδρη και απεχθή» που ενισχύει την «αποφασιστικότητα των κρατών-μελών να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές».

Ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, από την πλευρά του, χαρακτήρισε τη μαζική εκτέλεση ως «μια βάρβαρη ενέργεια», ενώ ο Πάπας Φραγκίσκος υποστήριξε ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο δολοφονήθηκαν οι 21 Αιγύπτιοι είναι επειδή ήταν χριστιανοί. Εντονα καταδίκασαν την εκτέλεση ο Λευκός Οίκος και η βρετανική κυβέρνηση, ενώ σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε και η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς. Ανακοινώσεις καταδίκης εξέδωσαν επίσης οι χώρες του Κόλπου, καθώς και το Ιράν.

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΑΠΟ ΒΡΕΤΑΝΟ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ
Η Λιβύη μπορεί να γίνει «Σομαλία της Μεσογείου»

Φόβους ότι η Λιβύη μπορεί να μετατραπεί σε μια «Σομαλία της Μεσογείου», εμπλέκοντας στον εμφύλιο πόλεμο τις γειτονικές της χώρες στην Αφρική αλλά και στην Ευρώπη, εξέφρασε ο ειδικός απεσταλμένος της βρετανικής κυβέρνησης Τζόναθαν Πάουελ για τη Λιβύη.

Οι εκτιμήσεις Πάουελ, σύμφωνα με τον βρετανικό «Guardian», έγιναν πριν από τη δημοσίευση του βίντεο με τον αποκεφαλισμό των 21 Αιγύπτιων Κοπτών σε συνέντευξή του στην εφημερίδα. «Η Λιβύη βρίσκεται σε ένα σπιράλ που κινείται προς τα κάτω. Αυτό πρέπει να αντιστρέψουμε και να το μετατρέψουμε σε ένα σπιράλ που κινείται προς τα πάνω. Κάτι τέτοιο είναι επείγον να γίνει.

Ομως αυτά τα πράματα δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Πρέπει να ξαναχτίσουμε την εμπιστοσύνη που έχει διαλυθεί». Οπως τόνισε ο ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης Κάμερον και πρώην προσωπάρχης της κυβέρνησης Μπλερ που εργάζεται μαζί με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ, Μπερναντίνο Λεόν: «Εάν συνεχιστεί αυτή η πορεία προς τα κάτω, η Λιβύη θα μπορούσε να γίνει ένα αποτυχημένο κράτος. Θα μπορούσε να γίνει μια Σομαλία στη Μεσόγειο, κάτι που θα είχε σοβαρές επιπτώσεις για την Τυνησία, που είναι το μοναδικό λαμπρό παράδειγμα της Αραβικής Ανοιξης, για την Αίγυπτο, αλλά και για τη Νότια Ευρώπη και εντέλει και για την ίδια τη Βρετανία».

Διαπραγματεύσεις
Ο Πάουελ προσπαθεί να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλες τις εμπόλεμες πλευρές του εμφυλίου της Λιβύης που ξέσπασε μετά το αιματηρό κλείσιμο της εποχής Καντάφι. Στη χώρα αυτήν τη στιγμή υπάρχουν δύο κυβερνήσεις, μία στα δυτικά της χώρας και μία στα ανατολικά.

Η μεγαλύτερη οργάνωση στα ανατολικά είναι η Αυγή της Λιβύης, ο συνασπισμός της οποίας ελέγχει την Τρίπολη και η μεγαλύτερη οργάνωση στα δυτικά της χώρας είναι η Καράμα. Ισλαμιστές μαχητές υπάρχουν σε όλες τις πλευρές, όμως η ενίσχυση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) το τελευταίο διάστημα έχει φέρει ανησυχία, καθώς στη Λιβύη η πλειοψηφία του πληθυσμού, περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι, είναι σουνίτες μουσουλμάνοι.

Σημειώνεται βέβαια ότι εν γένει το ISIS για να αυξήσει τη δύναμή του εκμεταλλεύεται τους διαχωρισμούς που υπάρχουν σε χώρες με μεικτούς πληθυσμούς ως προς τη θρησκευτική ταυτότητα, κάτι που δεν φαίνεται σύμφωνα με τους αναλυτές να μπορεί να κάνει στη Λιβύη. Από την άλλη, υπάρχει η εκτίμηση ότι σε μια χαοτική κατάσταση σαν αυτήν της Λιβύης, εάν το ISIS καταφέρει τον στόχο του να θεωρείται ότι έχει δημιουργηθεί ένα χαλιφάτο, ίσως αποτελέσει πόλο έλξης για αρκετούς. Η δύναμη του ISIS στη Λιβύη, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές πληροφοριών, βρίσκεται στα ανατολικά της χώρας, καθώς λέγεται ότι εκεί έχει φτιάξει μεγάλα στρατόπεδα εκπαίδευσης.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

ethnos.gr

22:31:53

2015-02-17