Το Brexit φέρνει ανακατατάξεις

To Brexit συγκλονίζει τον πλανήτη

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ολόκληρος ο πλανήτης τις ραγδαίες εξελίξεις στο δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρόλο που τα πρώτα αποτελέσματα μετά το κλείσιμο της κάλπης έδειχναν επικράτηση του Bremain, το σκηνικό άλλαξε άρδην τις πρώτες πρωινές ώρες.

Οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit, παγώνοντας τα χαμόγελα ικανοποίησης στην Ντάουνινγκ Στριτ​

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 09.20 το πρωί ώρα Ελλάδας, το Brexit συγκέντρωσε 51,9% και το Bremain 48,1%. Συνολικά, το εκλογικό τους δικαίωμα άσκησαν 33.597.342 ψηφοφόροι (17.410.842 υπέρ - 16.140.241 κατά). Λίγο νωρίτερα, στις 09.10 ώρα Ελλάδας, το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT μετέδωσε ότι το «Leave» επικράτησε, επισημαίνοντας: «Είναι οριστικό. Η Βρετανία φεύγει από την Ευρώπη». Την είδηση επιβεβαίωσαν και ιταλικά ΜΜΕ.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι το 62% των Σκωτσέζων τάχθηκε υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το ίδιο συνέβη και στη Βόρεια Ιρλανδία (56%). Αντίθετα σε Ουαλία και Αγγλία επικρατεί το «Leave» με 53%. Στη Σκωτία είχε διενεργηθεί δημοψήφισμα για την απόσχιση της χώρας από τη Μεγάλη Βρετανία, με τους κατοίκους να ψηφίζουν παραμονή, λαμβάνοντας τότε σοβαρά υπ` όψιν τον οικονομικό αντίκτυπο ενδεχόμενης εξόδου.

Οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit, παγώνοντας τα χαμόγελα ικανοποίησης στην Ντάουνινγκ Στριτ και φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος παραιτήθηκε. Σύμφωνα με βρετανικές εφημερίδες, από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η διενέργεια δημοψηφίσματος, επικράτησαν αντικρουόμενες απόψεις στην κυβέρνηση, με αρκετά στελέχη να επιμένουν ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον δεν έπρεπε να κινήσει τη διαδικασία αυτή από τη στιγμή που οι Βρυξέλλες ικανοποίησαν τα περισσότερα αιτήματα του Λονδίνου για τις αλλαγές τις οποίες επεδίωκε στη σχέση της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόκειται για το τρίτο δημοψήφισμα στην ιστορία της χώρας, το οποίο διεξάγεται έπειτα από πολιτική αντιπαράθεση τεσσάρων μηνών ανάμεσα στους υποστηρικτές της παραμονής της Βρετανίας και εκείνους που επιθυμούν την αποχώρησή της από την Ε.Ε. Το Brexit οδηγεί για πρώτη φορά κορυφαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες να ανατρέξουν στα συρτάρια των γραφείων για να βρουν τι προβλέπει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποχώρηση ενός κράτους - μέλους. zougla.gr

 

Στο «κόκκινο» οι διεθνείς αγορές

Πάνω από 500 μονάδες πέφτει η Wall Street μετά το Brexit

Απώλειες 524 μονάδων για τον Dow Jones, ενώ ο S&P 500 πραγματοποιεί το χειρότερο άνοιγμα από το 1986 - «Βουτιά» σε χαμηλό 30 ετών για την στερλίνα - «Επιβίωσαν» Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη, «ξεπούλημα» σε Ιταλία και Ισπανία - «Κραχ» και -13,4% στο Χρηματιστήριο Αθηνών
«Βουτιά» 500 μονάδων καταγράφει ο Dow Jones σήμερα, έπειτα από την ανακοίνωση του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Το Brexit ρίχνει και τη Wall Street, με τον Dow Jones καταγράφει απώλειες 524 μονάδων και τον S&P 500 να πραγματοποιεί το χειρότερο άνοιγμα από το 1986, υποχωρώντας κατά 3,07% στις 2.048 μονάδες, ενώ χαμηλότερα 2,9% κινείται ο Nasdaq στις 4.796 μονάδες.

Περιόρισαν τις απώλειες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια προς το τέλος των συνεδριάσεων
Και μπορεί το άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματαγορών μετά τη δυσάρεστη για τους επενδυτές είδηση της ετυμηγορίας των Βρετανών υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ να προεξοφλούσε... βύθιση των δεικτών, ωστόσο τελικά υπήρξαν... αντιστάσεις κι έτσι οι απώλειες περιορίστηκαν.

Αυτό μάλιστα επετεύχθη, παρά το γεγονός ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον επέλεξε να ανακοινώσει σήμερα την παραίτησή του από την πρωθυπουργία, προκαλώντας νέα αναταραχή στις αγορές, κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων.

Πιο συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το newmoney.gr, απώλειες 6,8% σημείωσε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600, στις 322 μονάδες, ο οποίος, σε εβδομαδιαία βάση, κατόρθωσε πάντως να έχει σχετικά συγκρατημένες απώλειες που έφθασαν στο 0,95%.

Η αγορά που εμφάνισε τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα, αλλά τελικά αποδείχθηκε η πιο ψύχραιμη απ` όλες, ήταν αυτή του Λονδίνου. Ο δείκτης FTSE 100, αν και έφθασε να χάνει άνω του 4%, τελικά έκλεισε με απώλειες 3,15%, στις 6.138,69 μονάδες.

Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκε το χρηματιστήριο της Γερμανίας, με τον DAX 30 να φθάνει να υποχωρεί μέχρι και 10%, για να τερματίσει τη συνεδρίαση στις 9.557,16 μονάδες, με απώλειες της τάξης του 6,82%.

Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκε και η γαλλική αγορά, με τον CAC 40 να υποχωρεί κατά 8,04% στις 4.106,73 μονάδες.

Οι αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας δέχθηκαν «σκληρή τιμωρία» από τους επενδυτές, οι οποίοι προχώρησαν σε πραγματικό ξεπούλημα τραπεζικών τίτλων. Πτώση 12,3% για τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35 στις 7.787 μονάδες, με τον ιταλικό FTSE MIB να υποχωρεί 12,4%, στις 15.723 μονάδες.

Οι τραπεζικές μετοχές ήταν αυτές που κυριολεκτικά ισοπεδώθηκαν, με τους τίτλους των Royal Bank of Scotland, Lloyds και Barclays να φθάνουν να χάνουν έως και 20%!

«Βουτιά» σε χαμηλό 30 ετών για τη στερλίνα

Το πρώτο θύμα του Brexit δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την στερλίνα, η οποία υποχώρησε σε χαμηλό 30 ετών έναντι του δολαρίου, με το ενδοσυνεδριακό χαμηλό να αγγίζει τα 1,3224 δολ. δηλαδή το χαμηλότερο επίπεδο από το 1985. Το βρετανικό νόμισμα «πέρασε» μία συνεδρίαση εξαιρετικά έντονης μεταβλητότητας, κάτι το οποίο οι traders των συναλλαγματικών αγορών να τονίζουν ότι θα συνεχιστεί για κάποιο διάστημα.

«Βυθίζεται» το πετρέλαιο - «Ράλι» για το χρυσό

Ξεπούλημα και στην αγορά πετρελαίου, καθώς τόσο το αμερικανικό αργό όσο και το Brent έφθασαν να υποχωρούν κοντά στο 5%, εξαιτίας και της σημαντικής ανόδου του δολαρίου έναντι των ανταγωνιστικών του νομισμάτων.

Στον αντίποδα, οι επενδυτές στράφηκαν σωρηδόν στο κλασσικό ασφαλιστικό καταφύγιο, το οποίο δεν είναι άλλο από τον χρυσό, με το κίτρινο μέταλλο να φθάνει σε υψηλό άνω των δύο ετών, με τα κέρδη του να αγγίζουν το 8%.


«Κραχ» και -13,4% στο Χρηματιστήριο: Στο -29% οι τράπεζες
Κραχ και στο ελληνικό χρηματιστήριο μετά το βρετανικό brexit. Oι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται κολλημένες στο limit down ενώ οι υπόλοιπες κινούνται με πτώση 10%-15%, όπως και ο Γενικός Δείκτης που έκλεισε με πτώση 13,4% στις 534 μονάδες (χαμηλό ημέρας στις 522 μονάδες). Πρόκειται για πτώση, η οποία είναι η δεύτερη χειρότερη μετά το περσινό καλοκαίρι.

«Βουτιά» 15,8% για τον Δείκτη FTSE25 στις 1.443 μονάδες - όταν ο Δείκτης είχε πραγματοποιήσει reverse split και είχε βρεθεί στις 1.600 μονάδες και κατρακύλα 29,6% για τον τραπεζικό δείκτη. Στο -29,6% η Alpha Bank, -29,4% η Εθνική, -29,6% η Πειραιώς και -30% η Eurobank. protothema.gr

 

Μετά την καταιγίδα,τι: 11 κορυφαίοι αναλυτές προβλέπουν

Πριν χαράξει στην ηπειρωτική Ευρώπη, το αποτέλεσμα ήταν σοκαριστικό: Η πλειοψηφία των Βρετανών ψηφοφόρων επέλεξε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ετσι αρχίζει το Politico το άρθρο-ανάλυση για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που συγκλονίζει ολόκληρο τον κόσμο. Η ιστοσελίδα ζήτησε από συγγραφείς, πολιτικούς σχολιαστές και ειδικούς μια πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος.
Κίνδυνος μετάδοσης

Η ψηφοφορία της Πέμπτης είναι μόνο η αρχή ενός μακρού και αβέβαιου διαζυγίου, εκτιμά ο Mark Leonard συν-ιδρυτής και διευθυντής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων.

Η ψηφοφορία της Πέμπτης είναι μόνο η αρχή ενός μακρού και αβέβαιου διαζυγίου

Οι Ηγέτες της ΕΕ πρέπει αντί να ασχοληθούν με τις διαδικασίες της ολοκλήρωσης της Ευρώπης, να εργαστούν σκληρά για να κρατήσουν ενωμένη την υπόλοιπη Ευρώπη. Κι αυτό γιατί οι διαδικασίες ολοκλήρωσης θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια αντίθετη αντίδραση από τις χώρες-μέλη που έχουν ευρωσκεπτικιστικά κόμματα ή που αντιδρούν στην σκληρή γραμμή ενός γαλλογερμανικού άξονα, όπως η Πολωνία, προσθέτει.

Κατά τον Mark Leonard η ΕΕ πρέπει να εργαστεί για να κρατήσει ζωντανούς τους δεσμούς με τη Βρετανία, σε εκείνους τους τομείς που αποφέρουν οφέλη και για τις δύο πλευρές.

Η βρετανική κυβέρνηση και η Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να επιδιώξει να καθησυχάσει τις αγορές για να μετριαστεί ο άμεσος οικονομικός αντίκτυπος. Αλλά θα πρέπει να αποφεύγουν την υιοθέτηση μονομερών κινήσεων που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περισσότερο την ΕΕ , ενώ μόλις εκλεγεί ο διάδοχος του Κάμερον, η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να επιδιώξει ένα υπάρχον μοντέλο εταιρικής σχέσης, αντί να προσπαθήσει να χαράξει μια εντελώς νέα σχέση, καταλήγει.

Ιστορική αλλά επικίνδυνη απόφαση

Αντίο Μεγάλη Βρετανία, καλώς όρισες Μικρή Αγγλία, λέει ο Josef Joffe, εκδότης της Die Zeit και συνεργάτης στο Hoover Institution στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Τώρα η Σκωτία θα μπορούσε να ψηφίσει να φύγει από το Ηνωμένο Βασίλειο, το ίδιο θα μπορούσε να κάνει η Βόρεια Ιρλανδία. Το έθνος που καθόρισε η μοίρα της Ευρώπης για 400 χρόνια μοιάζει να γίνεται μια Αυστρία-απομεινάρι της πάλαι ποτέ κραταιάς αυτοκρατορίας των Αψβούργων.

Σκεφτείτε μια μικρή Βρετανία, με γραφικά μικρά χωριά και ιδιόμορφες συνήθειες, όπως τη χλιαρή μπίρα, αλλά χωρίς να παίζει κάποιον ρόλο, σημειώνει ο Josef Joffe για να προσθέσει: Απλά φανταστείτε μια μικρή Βρετανία το 1939. Ο Χίτλερ θα επέλαυνε πάνω της και στη συνέχεια στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο Joffe μάλιστα παρομοιάζει την χθεσινή ψηφοφορία με εκείνη που ανέδειξε τον Χίτλερ στην ηγεσία της Γερμανίας, σημειώνοντας πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ακόμη χειρότερο γιατί «οι Γερμανοί δεν ήξεραν τι αγόραζαν» ενώ οι Βρετανοί κοίταξαν το μέλλον κατάματα και επέλεξαν τον αυτοϋποβιβασμό τους.

Η Ιστορία δεν θα είναι φιλική προς το 52% που αγκιστρώθηκε στο παλιό μεγαλείο, αλλά ούτε προς τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών

Η Ιστορία δεν θα είναι φιλική προς το 52% που αγκιστρώθηκε στο παλιό μεγαλείο, αλλά ούτε προς τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών και τις κυβερνήσεις, που ανταποκρίνονται σε κάθε δείγμα λαϊκής δυσαρέσκειας με την αρπαγή ακόμη ενός κομματιού εθνικής κυριαρχίας. Το Brexit φωνάζει: Έχετε πάει ήδη πολύ μακριά, μην σκεφτείτε καν για περισσότερη ολοκλήρωση τώρα. Η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει τη Βρετανία αγκυροβολημένη. Εάν όχι, η ΕΕ θα συρρικνωθεί σε ένα ασήμαντο φυλάκιο της Ευρασίας. Θα μπορούσε να διαλυθεί αυτός ο εφιάλτης; Αγαπητοί Βρετανοί, παρακαλούμε να ψηφίσετε και πάλι - για το καλό σας, και της Ευρώπης, καταλήγει ο εκδότης της Die Zeit
Η Βρετανία είναι πια δύσκολο αν κυβερνηθεί

Στις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις των επόμενων μηνών αναφέρεται το σχόλιο της Mary Ann Sieghart, αρθρογράφος των Times, του Economist και του Independent.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον έπαιξε ένα μεγάλο στοίχημα για την πολιτική ζωή του και το έχασε. Τώρα το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποστεί τις μακροχρόνιες συνέπειες τις προσπάθειας του Κάμερον να κρατήσει το κόμμα του ενωμένο υποσχόμενος το δημοψήφισμα για την Ε.Ε.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον έπαιξε ένα μεγάλο στοίχημα για την πολιτική ζωή του και το έχασε

Η χώρα μπορεί να βρεθεί μπροστά σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση, δύο χρόνια μετά τις προηγούμενες κάλπες υπό τηυν πρωθυπουργία κάποιου άλλου συντηρητικού πολιτικού και ίσως να υπάρξει και μια αποχώρηση της Σκωτίας από τη χώρα. Το κίνητρο πολλών Βρετανών που ψήφισαν έξοδο ήταν η επιθυμία τους να μειώσουν τη μετανάστευση. Ολα αυτά καθιστούν τη Βρετανία μια χώρα που δεν είναι εύκολο αν κυβερνηθεί.
Εχασαν οι πολιτικές ελίτ

Ο Ivan Krastev πρόεδρος του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών στη Σόφια, σχολιάζει ότι το βρετανικό δημοψήφισμα μπορεί να συγκριθεί με την επανένωση της Γερμανίας, με την διαφορά ότι το Brexit είναι το αντίθετο της επανένωσης.

Ενα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Οι ελίτ δεν έχουν πλέον τον έλεγχο

Μια περίοδος που άρχισε το 1945 τελείωσε σήμερα. Μένει να διασαφηνιστεί πόσο... ηνωμένο θα μείνει το Ηνωμένο Βασίλειο. Ενα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Οι ελίτ δεν έχουν πλέον τον έλεγχο. Ο κόσμος δεν επηρεάστηκε από το γεγονός ότι 9 στους 10 οικονομολόγους εξέφρασαν την ανάγκη η Βρετανία να μείνει στην Ε.Ε. ούτε το γεγονός ότι 9 στις 10 celebrities έγιναν οι cheerleaders του στρατοπέδου του Bremain. Αυτό που θα πρέπει να περιμένουμε βραχυπρόθεσμα είναι αναστάτωση, φασαρία και ένα κύμα από δημοψηφίσματα σε όλη την Ευρώπη καθώς θα παρατηρηθεί μια νέα εθνικοποίηση της Ευρωπαϊκής πολιτικής.
Η ξενοφοβία κερδίσει πολιτικούς πόντους

Ο Daniel Trilling αρθρογράφος του περιοδικού New Humanist και συγγραφέας ενός νέου βιβλίου για την μετανάστευση στη Βρετανία ασκεί σκληρή κριτική για τις πολιτικές των Συντηρητικών και των Εργατικών τα τελευταία 15 χρόνια, ο οποίοι προσπάθησαν να προσεταιρισθούν την εργατική τάξη λέγοντάς τους ότι τα προβλήματά της οφείλονται στην μετανάστευση και δίνοντας υποσχέσεις ότι να την μειώσουν. Μέρος της εκστρατείας για το δημοψήφισμα αναλώθηκε στους μισθούς και στο πώς θα ελεγχθεί η ελεύθερη διακίνηση στην Ε.Ε. εν καιρώ λιτότητας.

Ο ιός της ξενοφοβίας διαπέρασε όλη την εκστρατεία

Ο ιός της ξενοφοβίας διαπέρασε όλη την εκστρατεία. Από τον ισχυρισμό ότι 74 εκατομμύρια Τούρκοι είναι έτοιμοι να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έως τις απόψεις του κόμματος Ukip για το προσφυγικό. Βρεθήκαμε μπροστά στο μίσος και σε μια καυστική πολιτική αντιπαράθεση. Την περασμένη χρονιά οι πρόσφυγες που πνίγονταν στη Μεσόγειο περιγράφονταν ως κατσαρίδες από την πιο γνωστή λαϊκίστικη εφημερίδα της Βρετανίας. Ποιος θα είναι ο επόμενος που θα φταίει; Η ξενοφοβία δεν είναι η πλήρης δικαιολογία γι` αυτά που συμβαίνουν, αλλά ούτε μπορεί να παραβλεφθεί. Η αριστερά πρέπει να δώσει μια εναλλακτική και να το κάνει γρήγορα.

Οι εθνικές κυβερνήσεις θα στραφούν κατά των Βρυξελλών

Ο Charles Grant διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμίσεων, τονίζει ότι με το Brexit γη Ευρώπη περνά από την ολοκλήρωση στην αποσύνθεση. Οι κεντρώες ελίτ που κυβερνούν τις περισσότερες χώρες βρίσκονται σε κατάσταση αμύνης. Ξέρουν ότι δεν είναι μόνο οι Βρετανοί λαϊκιστές που έχουν κερδίσει έδαφος.

Δεν είναι μόνο οι Βρετανοί λαϊκιστές που έχουν κερδίσει έδαφος

Συνήθως η Κομισιόν πιέζει για λύσεις σε κρίσεις με όλο και περισσότερο «Ευρωπαϊκές» λύσεις. Ομως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε δηλώσει πρόσφατα: «Βλέπουμε κυβερνήσεις και κόμματα να πηδούν πάνω - κάτω απαιτώντας όλο και περισσότερη Ευρώπη. Αν θέλετε οι λαοί να απορρίψουν μαζικά την Ευρώπη, συνεχίστε στον ίδιο σκοπό».

Η γραμμή Τουσκ θα επικρατήσει. Ούτε οι Γερμανοί ούτε οι Γάλλοι δεν είναι ενθουσιώδεις για μια νέα συνθήκη της Ε.Ε. και για βήματα ομοσπονδιοποίησης. Οι κυβερνήσεις θα θελήσουν να κρατήσουν σφικτά τον έλεγχο των Ευρωπαϊκών θεσμών. Δεν θα αφήσουν τις Βρυξέλλες να καθορίσουν την ατζέντα.
Οι νεόπτωχοι έφεραν το Brexit

Η Dawn Foster, αρθρογράφος για πολιτικά ζητήματα στον Guardian, τη London Review of Book, τον Independent και τους Times, θεωρεί ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν θα έπρεπε να εκπλήξει.

Το σύνθημα της εκστρατείας του Brexit «Πάρτε τον έλεγχο» ήταν έξυπνο

Τονίζει ότι είχε επισκεφτεί πόλεις όπως το Redcar, το Swansea, το Sunderland και το Newport, όχι για να κάνει ρεπορτάζ για το δημοψήφισμα αλλά για την φτώχεια των κατοίκων τους. Ηταν πόλεις με ισχυρή βιομηχανία, σταθερές θέσεις εργασίας, καριέρες, σπίτια και κοινότητες. Τώρα με την κατάρρευση των ανθρακωρυχείων, της βιομηχανίας και της χαλυβουργίας, οι δουλειές σπανίζουν και είναι ασταθείς, όταν και αν υπάρχουν. Οταν οι πολιτικοί της Βρετανίας έλεγαν ότι η οικονομία ανακάμπτει, αυτοί οι άνθρωποι δεν έβλεπαν καμία βελτίωση.

Το σύνθημα της εκστρατείας του Brexit «Πάρτε τον έλεγχο» ήταν έξυπνο και υποσχόταν στους ανθρώπους που θεωρούσαν ότι δεν έχουν επιλογές, ότι θα μπορούν να έχουν περισσότερο έλεγχο στις ζωές τους.
Η παλιά Ευρώπη επιστρέφει στη διχόνοια

Ο Carl Bildt πρώην πρωθυπουργός και υπουργός εξωτερικών της Σουηδίας, σημειώνει ότι σύντομα θα αρχίσουν να γίνονται αισθητές οι συνέπειες της ψήφου των βρετανών και χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα το πιο σοβαρό γεγονός στην Ευρώπη μετά την πτώση του Τείχους του Αίσχους.

Με την ολοκλήρωση η Ευρώπη κατάφερνε να ξεπερνά τις παλιές αντιθέσεις και να σταθεροποιεί τη δημοκρατία. Τώρα που η αίγλη της Ευρώπης έχει χαθεί, ο κίνδυνος να επιστρέψει σε μοντέλα διχασμού δεν θα έπρεπε να παραβλέπονται. Αυτό που θέλουμε τώρα είναι πολιτική δεινότητα.

Η Ευρώπη ξεφτίζει

Ποτέ μην κάνεις μια ερώτηση αν δεν είσαι σίγουρος για την απάντηση που θα πάρεις, σχολιάζει η ισπανίδα δικηγόρος και πρώην υπουργός εξωτερικών Ana Palacio, αναφερόμενη στις πολιτικές επιλογές του Ντέιβιντ Κάμερον και καταγράφει το αποτέλεσμα της τακτικής του να κερδίσει τις εκλογές του 2015 με ένα εγωιστικό στοίχημα: Κέρδισε 13 μήνες στην πρωθυπουργία τις οποίες ανάλωσε στο καταστροφικό και διχαστικό δημοψήφισμα.

Το δημοψήφισμα ήταν μια διαμάχη ανάμεσα στην κοινή λογική και το πάθος, το οποίο πέτυχε μια μεγάλη νίκη

Η Βρετανία βρίσκεται πια σε αχαρτογράφητα ύδατα και η διαπραγμάτευση για την έξοδο θα γίνει σε μια εποχή που Γερμανία και Γαλλία θα έχουν κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις. Την ερχόμενη Κυριακή οι εκλογές στην Ισπανία είναι αμφίβολο αλλά όχι αδύνατο να δώσουν μια κυβέρνηση με επικεφαλής τους Podemos και θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να ξεκαθαριστεί αν τις πολιτικές πρωτοβουλίες θα τις έχουν οι οι δανειστές ή οι δανειζόμενες χώρες. Είναι μια στιγμή ενδοσκόπησης για την Ευρώπη. Το δημοψήφισμα ήταν μια διαμάχη ανάμεσα στην κοινή λογική και το πάθος, το οποίο πέτυχε μια μεγάλη νίκη. Για να αποφύγει η Ευρώπη το ξέφτισμα χρειάζεται ξεκάθαρα μια πειστική αφήγηση που δεν θα απευθύνεται μόνο στην λογική των ανθρώπων αλλά και στις καρδιές τους.

Μην τιμωρήσετε τη Βρετανία

Ο Christian Odendahl επικεφαλής οικονομολόγος του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμίσεων, σχολιάζει ότι η Γερμανία έχει δύο στόχους πλέον: να ενισχύσει την Ευρώπη και να διασφαλίσει ότι η Βρετανία θα παραμείνει εταίρος της Ε.Ε. μια αποστολή που είναι ευαίσθητη γι` αυτούς που θα την αναλάβουν στο Βερολίνο να την φέρουν εις πέρας. Αφενός η ενίσχυση σημαίνει ισχυρότερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη με την Ε.Ε. να προσφέρει οικονομικά οφέλη στους πολίτες της. Η Γερμανία να γίνει πιο ρεαλιστική, εγκαταλείποντας τις εμμονές της για ισορροπημένους προϋπολογισμούς και να βοηθήσει την ΕΚΤ στην ενδυνάμωση της οικονομίας της ευρωζώνης. Η παροχή προστασίας σημαίνει ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι άλλες χώρες όπως η Γαλλία, η Ολλανδία και η Ιταλία δεν θα κάνουν δικά τους δημοψηφίσματα. Ομως η Αγκελα Μέρκελ δεν θεωρείται πιθανό ότι θα υποκύψει στον πειρασμό να κάνει δύσκολο το διαζύγιο με τη Βρετανία. Το να τιμωρήσει μια χώρα που αποχωρεί θα ενισχύσει την ευρωσκεπτικιστική φωτιά. Η Γερμανία πρέπει να χτίσει μια ρεαλιστική εταιρική σχέση με τη Βρετανία.  

Η Ευρώπη έχασε τη μετριοπαθή Ευρωσκεπτικιστική φωνή της

Ο Cas Mudde καθηγητής στη Σχολή Δημοσίων και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Οσλο, θεωρεί ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αποτελεί μια χρήσιμη απόδειξη ότι η Ε.Ε. είναι διασπασμένη, η ελίτ της έχει χάσει την επαφή της με τους λαούς, οι οποίοι πλέον έχουν βρει την δική τους φωνή. Ομως πάρα το γεγονός ότι τα λαϊκίστικα κόμμα στην Ευρώπη είναι Ευρωσκεπτικιστικά, πολλά εξακολουθούν να ζητούν την μεταρρύθμιση της Ευρώπης. Λαϊκίστικα κόμματα όπως οι Podemos και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλουν διεύρυνση και βάθεμα της κοινωνικής Ευρώπης. Οι ακροδεξιοί λαϊκιστές όπως η Εναλλακτική για τη Γερμανία και το Βελγικό Φλαμανδικό Κόμμα, θέλουν μια ελάχιστα ενωμένη «Ευρώπη των Εθνών» που θα έχει να κάνει με ζητήματα ασφαλείας. Οι λαϊκιστές της Αριστεράς που φοβούνται διάλυση του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος και οι λαϊκιστές της δεξιάς που φοβούνται ότι θα υπάρξει μια κλιμάκωση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, είναι νευρικοί.
thetoc.gr

«Ευτυχώς που έχουμε capital controls» λένε από την Τράπεζα της Ελλάδος για τις συνεπειες του Brexit

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως σημείωναν κύκλοι της ΤτΕ, θα είχαμε μαζική φυγή καταθέσεων και ανεξέλεγκτες καταστάσεις για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία
«Ευτυχώς που έχουμε capital controls» τόνισε κορυφαίο στελεχος της Τράπεζας της Ελλάδος, σχολιαζοντας τις επιπτώσεις που θα έχει για την Ελλάδα η απόφαση των Βρετανών για Brexit.  

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως σημείωναν οι ίδιοι κύκλοι, θα είχαμε μαζική φυγή καταθέσεων και ανεξέλεγκτες καταστάσεις για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία.

Πληροφορίες αναφερουν πως το πρωί έγινε τηλεδιάσκεψη όλων των κεντρικών τραπεζιτών της ΕΕ, με συμμετοχή του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, ώστε να εξεταστούν οι εξελίξεις και να υπάρξει μια κοινή γραμμή αντιμετώπισης της κατάστασης.

Τραπεζικές πηγές αναφερουν οτι θα υπάρξει μεγάλη οικονομική ζημία για τη Βρετανία. «Το κόστος θα είναι τεράστιο», τονιζαν, ενώ σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, οι κεντρικοί τραπεζίτες εκτιμούν ότι θα υπάρξει μεγάλο κόστος, κυρίως ως προς τις φυγόκεντρες δυνάμεις που θα δημιουργηθούν μετά το Brexit.

Αναφορικά με τις επιπτώσεις στην Ελλάδα, ανώτατες τραπεζικές πηγές τόνιζαν ότι υπάρχουν σαφώς οι βραχυπρόθεσμες ζημίες στον τουρισμό, στις εξαγωγές και στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Παρα ταύτα, οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμιζαν ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ευρώπη να κάνει στροφή, να πάρει αποφάσεις σε μια δύσκολη στιγμή. Είναι μια ευκαιρία να κάνει ένα βήμα μπροστά προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση, τώρα που όλα δείχνουν ότι «ξηλώνεται το πουλόβερ».

Σε κάθε περίπτωση οι «γραμμές άμυνας» ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες του Brexit θα αποτελέσουν αντικείμενο της συνάντησης που θα έχουν - σε προγραμματισμένη σύσκεψη που γίνεται κάθε τρεις μήνες - οι κεντρικοί τραπεζίτες, όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από άλλες χώρες, στη Βασιλεία της Ελβετίας το Σάββατο.  protothema.gr


Φόβοι για πλήγμα σε εξαγωγές και τουρισμό λόγω Brexit


Προβληματισμό για αναταράξεις σε εξαγωγές, επιχειρήσεις και τουρισμό προκαλεί στην ελληνική αγορά η επικράτηση του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα. Αν και η ΤτΕ καθησυχάζει ότι ο αντίκτυπος στην ελληνική οικονομία θα είναι μικρός, οι εξαγωγείς προειδοποιούν για αρνητικές επιπτώσεις σε όλους τους εξωστρεφείς τομείς, τονίζοντας ότι η Μεγάλη Βρετανία είναι ο έβδομος μεγαλύτερος πελάτης για τα ελληνικά προϊόντα. Για πλεύση σε «αχαρτογράφητα νερά» μιλούν και επιχειρηματίες, ενώ ο τουρισμός παρακολουθεί την πρόοδο των κρατήσεων με κομμένη την ανάσα.


Οι συνέπειες του brexit στον τουρισμό

Τις σοβαρές ανησυχίες του για τις συνέπειες του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος στον ελληνικό τουρισμό εκφράζει ο Ανδρέας Ανδρεάδης.

«Σοκ και δέος: Παρά τα προγνωστικά η Μεγάλη Βρετανία ψήφισε Brexit! Καταλυτικές & απρόβλεπτες οι συνέπειες και για τον ελληνικό τουρισμό», έγραψε στο twitter.

Στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής εντοπίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Ρέτσος τις πιθανές συνέπειες του Brexit για τον ελληνικό τουρισμό.

Ο κ. Ρέτσος εκτίμησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι, αν συνεχιστεί η υποτίμηση της αγγλικής λίρας, είναι πολύ σοβαρό το ενδεχόμενο να επηρεαστεί το μέτωπο των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής, καθώς θα έχει αποδυναμωθεί η αγοραστική δύναμη των Βρετανών πολιτών. Μακροπρόθεσμη εκτίμηση των συνεπειών, ωστόσο δεν μπορεί να γίνει ακόμα όπως εξήγησε ο κ. Ρέτσος.

Από την πλευρά του το μέλος των εν Ελλάδι τουριστικών πρακτόρων Νικόλας Κελαηδίτης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να «περιμένουμε» να δούμε ποιες εξελίξεις θα υπάρξουν στο θέμα των θεωρήσεων εισόδου. Τα τελευταία χρόνια οι ελεύσεις Βρετανών επισκεπτών στην Ελλάδα ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια. in.gr


Μέρκελ: Να μην θεωρούμε δεδομένη την ειρήνη που έχει η Ευρώπη


Η ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης ήταν μια ιδέα ειρήνης. Βλέπουμε όλοι ότι ο κόσμος βρίσκεται σε αναταραχή. Η ειρήνη που έχουμε στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια, δεν είναι αυτονόητη, σχολίασε η Γερμανίδα καγκελάριος
«Να θυμόμαστε ότι η ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης ήταν αρχικά μια ιδέα ειρήνης», ζήτησε η Καγκελάριος της Γερμανίας `Ανγκελα Μέρκελ, η οποία εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση των Βρετανών, μίλησε για «σημείο καμπής» στην Ευρώπη, αλλά τόνισε ότι οι μελλοντικές συνέπειες της σημερινής εξέλιξης θα εξαρτηθούν από τους χειρισμούς των υπόλοιπων 27 κρατών-μελών της ΕΕ.

Οι πρώτες επαφές της Μέρκελ περιλαμβάνουν τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον Ιταλό Πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, οι οποίοι θα μεταβούν τη Δευτέρα στην Καγκελαρία, ενώ την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας του γερμανικού Κοινοβουλίου, όπου η Καγκελάριος θα αναλύσει τη θέση με την οποία θα συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Τετάρτης.

«Δεν υπάρχει κάτι που μπορούμε να υπεκφύγουμε. Η σημερινή μέρα αποτελεί καμπή για την Ευρώπη, για την ευρωπαϊκή διαδικασία ενοποίησης», δήλωσε η Μέρκελ και τόνισε ότι «το τι θα σημάνουν οι συνέπειες αυτής της υποβάθμισης τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες, μήνες και χρόνια, εξαρτάται από το εάν εμείς, τα άλλα 27 κράτη μέλη της ΕΕ είμαστε τώρα πρόθυμοι και ικανοί να μην βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα από το δημοψήφισμα, αλλά να λάβουμε από κοινού τις σωστές αποφάσεις έπειτα από διαβουλεύσεις, με ηρεμία και σύνεση».

Η καγκελάριος αναγνώρισε ότι συχνά οι άνθρωποι εκφράζουν θεμελιώδεις ανησυχίες σχετικά με την ευρωπαϊκή ενοποίηση και τόνισε ότι «πρέπει να καταστήσουμε σαφές σε αυτούς τους ανθρώπους πώς η Ευρώπη βελτιώνει συγκεκριμένα τη ζωή τους» και ότι η Ευρώπη αποτελεί εγγύηση ειρήνης, ευημερίας και δημοκρατίας. Οι προκλήσεις του σημερινού κόσμου είναι πολύ μεγάλες για να μπορούν να τις αντιμετωπίσουν μεμονωμένα κράτη, πρόσθεσε, για να επαναλάβει την πάγια θέση της ότι μόνο από κοινού μπορεί η Ευρώπη να διαφυλάξει τα συμφέροντά της στον σημερινό παγκόσμιο ανταγωνισμό. «Ακόμη και αν είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς για μας, δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης ήταν μια ιδέα ειρήνης. Βλέπουμε όλοι ότι ο κόσμος βρίσκεται σε αναταραχή. Η ειρήνη που έχουμε στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια, δεν είναι αυτονόητη», σημείωσε, αλλά έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αρκετά ισχυρή ώστε να δώσει τη σωστή απάντηση στη σημερινή μέρα.

Αναφερόμενη στη διαδικασία εξόδου μιας χώρας από την ΕΕ, η Καγκελάριος επισήμανε ότι θα διαρκέσει χρόνια και ότι μέχρι την ολοκλήρωσή της η Βρετανία παραμένει μέλος της ΕΕ. protothema.gr

 

Η επόμενη ημέρα στην ΕΕ -Αμεση αποχώρηση της Βρετανίας θέλουν οι Βρυξέλλες

Την ανάγκη οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ να είναι άμεσες τόνισαν κατά τη διάρκεια των διαγγελμάτων τους μετά την ανακοίνωση του Brexit Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρώτος επεσήμανε την ανάγκη αυτή ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι «περιμένουμε από τη βρετανική κυβέρνηση, χωρίς καθυστέρηση, να μας ενημερώσει για τις προθέσεις της», σημειώνοντας ότι το άρθρο 50 της Συνθήκης για την ΕΕ προβλέπει τις διαδικασίες αποχώρησης ενός κράτους. «Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις», είπε ο Γιούνκερ, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα πρέπει να είναι μακροχρόνιες.

Στην αντεπίθεση η ΕΕ

Σαφές μήνυμα να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες προκύπτει και από την κοινή δήλωση που έκανε το «κουαρτέτο» των προέδρων της ΕΕ, Ντοναλντ Τουσκ, της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και του Ολλανδού πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε, λίγο μετά τη συνάντησή τους στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

«Με μια ελεύθερη και δημοκρατική διαδικασία, ο βρετανικός λαός εξέφρασε την επιθυμία του να αποχωρήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Λυπούμαστε για αυτή την απόφαση αλλά τη σεβόμαστε.

Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση αλλά είμαστε ενωμένοι όσον αφορά την απάντησή μας. Θα σταθούμε δυνατοί και θα προασπίσουμε τις βασικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προαγωγή της ειρήνης και της ευημερίας των λαών της. Η Ένωση των 27 κρατών μελών θα συνεχίσει.

Η Ένωση αποτελεί το πλαίσιο για το κοινό πολιτικό μας μέλλον. Μας ενώνουν η ιστορία, η γεωγραφία και κοινά συμφέροντα και σε αυτή τη βάση θα αναπτύξουμε τη συνεργασία μας. Μαζί θα αντιμετωπίσουμε τις κοινές μας προκλήσεις για την παραγωγή ανάπτυξης, την αύξηση της ευημερίας και την εξασφάλιση ενός ασφαλούς και προστατευμένου περιβάλλοντος για τους πολίτες μας. Στην προσπάθεια αυτή τα θεσμικά όργανα θα αναλάβουν πλήρως τον ρόλο τους.

Αναμένουμε τώρα την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να υλοποιήσει στην πράξη, το ταχύτερο δυνατόν, αυτήν την απόφαση του βρετανικού λαού, όσο οδυνηρή και αν είναι η σχετική διαδικασία. Κάθε καθυστέρηση θα παρατείνει χωρίς λόγο την αβεβαιότητα. Έχουμε κανόνες για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με συντεταγμένο τρόπο.

Το άρθρο 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση καθορίζει τη διαδικασία την οποία πρέπει να ακολουθήσουμε σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε έτοιμοι να δρομολογήσουμε ταχύτατα τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις της αποχώρησής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία διαπραγμάτευσης, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από αυτό. Σύμφωνα με τις Συνθήκες, που έχει κυρώσει το Ηνωμένο Βασίλειο, το δίκαιο της ΕΕ ισχύει πλήρως έναντι και στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι ότου πάψει να είναι μέλος.

Όπως συμφωνήθηκε, η «Νέα διευθέτηση για το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ευρωπαϊκή Ένωση» που επιτεύχθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 18-19 Φεβρουαρίου 2016, δεν θα ισχύσει πλέον και καταργείται. Δεν θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση.

Όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, ελπίζουμε να το έχουμε ως στενό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο μέλλον. Επ` αυτού αναμένουμε το Ηνωμένο Βασίλειο να διατυπώσει τις προτάσεις του. Κάθε συμφωνία που θα συναφθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο ως τρίτη χώρα, θα πρέπει να εκφράζει τα συμφέροντα αμφότερων των πλευρών και να χαρακτηρίζεται από ισορροπία όσον αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις».

Γαλλία: Επείγον να ξεκινήσει η διαδικασία της αποχώρησης

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Μαρκ Ερό εκτίμησε σήμερα ότι είναι «επείγον» να ξεκινήσει η διαδικασία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να αποφευχθεί μια περίοδος «επιζήμιας» αβεβαιότητας για όλα τα μέρη.

«Αυτό που είναι επείγον σήμερα είναι να σεβαστούμε την ψήφο του βρετανικού λαού», δήλωσε στους δημοσιογράφους φθάνοντας στο Λουξεμβούργο, για μια ανεπίσημη συνάντηση αξιωματούχων των Ευρωπαίων σοσιαλιστών.

«Το λέω αυτό γιατί ορισμένοι πιστεύουν πως είναι το χάος. Όχι, δεν είναι το χάος (...) επειδή η ευρωπαϊκή συνθήκη προβλέπει στο άρθρο 50 τους όρους της αποχώρησης», τόνισε.

Πρέπει «να ξεκινήσει η εφαρμογή αυτού του άρθρου προς όφελος της συνοχής και της σταθερότητας της Ευρώπης και της Βρετανίας», πρόσθεσε.

«Είναι επείγον, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, κάθε περίοδος αβεβαιότητας θα ήταν επιζήμια», ανέφερε ακόμη ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Μαζί με τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ, ο Ερό ξεκίνησε στη συνέχεια συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών με τον Γερμανό, τον Τσέχο και τον Ολλανδό ομόλογό του, τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, τον Λιουμπόμιρ Ζαοράλεκ και τον Μπερτ Κέντερς, αντίστοιχα.

Θα ακολουθήσει συνάντηση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Ολάντ: Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι ταχείς

«Η Γαλλία παίρνει την πρωτοβουλία για να επικεντρωθεί η Ευρώπη στα ουσιώδη», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετά το τέλος συνάντησης για το Brexit που είχε το πρωί, τονίζοντας παράλληλα ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι ταχείες.

Τα «ουσιώδη» για τον Γάλλο πρόεδρο είναι «η ασφάλεια και προστασία της ηπείρου μας, η προστασία των συνόρων κατά των απειλών, οι επενδύσεις για την ανάπτυξη και την απασχόληση, η προώθηση πολιτικών για τη βιομηχανία στους τομείς των νέων τεχνολογιών και της ενεργειακής μετάβασης, η φορολογική και κοινωνική εναρμόνιση ώστε να δοθούν κανόνες στις οικονομίες μας και εγγυήσεις στους συμπολίτες μας και, τέλος, η ενίσχυση της ευρωζώνης και της δημοκρατικής της διακυβέρνησης».

Πρόσθεσε επίσης ότι η Ευρώπη «θα πρέπει να υλοποιεί προγράμματα και να μη χάνεται στις γραφειοκρατίες. Θα πρέπει να αποφασίζει γρήγορα τις στιγμές που την περιμένουμε και να αφήσει τελικά στα εθνικά κράτη μόνο τις αποφάσεις για τα θέματα τα οποία ανήκουν στην υπευθυνότητά τους».

«Αυτό θα είναι το μήνυμα-αποστολή που θα μεταφέρω στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την ερχόμενη Τρίτη», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ.

Εξήγησε στη συνέχεια ότι προηγουμένως θα συναντήσει και θα συζητήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς των γαλλικών κομμάτων, ενώ τη Δεύτερα θα μεταβεί στο Βερολίνο για να συναντήσει την καγκελάριο Μέρκελ -συνάντηση στην οποία είναι πιθανό να συμμετάσχει και ο Ματέο Ρέντσι. Στόχος είναι «να συζητήσουν για αυτό που θα πρέπει να γίνει ως προετοιμασία του Συμβουλίου», δήλωσε ο Ολάντ.

«Από την ενότητά μας με τη Γερμανία εξαρτάται και η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε. «Η Ευρώπη είναι μια μεγάλη ιδέα και όχι μόνο μια μεγάλη αγορά. Και προφανώς επειδή το έχουμε ξεχάσει, γι` αυτό και την έχουμε χάσει αυτήν την Ευρώπη», συμπλήρωσε.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει να είναι μια ελπίδα για τους νέους, γιατί αυτή είναι ο ορίζοντάς τους. Σήμερα είναι η Ιστορία που χτυπάει την πόρτα μας. Αυτό που διακυβεύεται είναι η εξασθένηση της Ευρώπης, με κίνδυνο την παρακμή ή η επαναβεβαίωση της ύπαρξής της μέσω βαθιών αλλαγών. Θα κάνω το παν ώστε να έχουμε τη βαθιά αλλαγή και όχι την παρακμή», κατέληξε ο Φρανσουά Ολάντ  iefimerida.gr

23:01:07

2016-06-24