Συζητήσεις σε νέα βάση για το φορολογικό
Συνεχείς είναι οι διεργασίες για την κατάρτιση νέας βελτιωμένης πρότασης όσον αφορά το φορολογικό νομοσχέδιο, ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή του εντός του κυβερνητικού συνασπισμού.
Η κυβέρνηση ανέκρουσε πρύμναν για το φόρο 45% σε εισοδήματα άνω των 26.000, με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να διαψεύδει κατηγορηματικά το σενάριο αυτό, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Είπε μάλιστα πως είναι με τη μεσαία τάξη, όχι εναντίον της.
Μετά την παρέμβασή του ο κ. Αντώνης Σαμαράς έδωσε εντολή για επανεξέταση όλων των σεναρίων που έχουν ήδη γίνει από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου το νέο φορολογικό νομοσχέδιο να είναι απλό και να μη στερείται κοινωνικής δικαιοσύνης.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται τώρα στη νέα φορολογική κλίμακα, στη φορολογική αντιμετώπιση των παιδιών, καθώς και σε άλλα ζητήματα που άπτονται των φορολογικών εκπτώσεων κυρίως για τις ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού.
Πολλά από τα κρίσιμα ζητήματα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν κατά τη συνάντηση που θα έχει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Ωστόσο, πριν το νέο σχέδιο τεθεί υπόψη των κυβερνητικών εταίρων, ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να ενημερώσει εκ νέου τον Πρωθυπουργό, σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο υπουργός Οικονομικών θα γίνει δεκτός στις 13.00 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Τέλος, πριν το ν/σχ φθάσει στη Βουλή και τεθεί προς ψήφιση θα μεσολαβήσει και συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς.
«Κλείδωσε» η κλίμακα
Οπως γράφει η Ναυτεμπορική, η νέα κλίμακα φορολόγησης για μισθωτούς και συνταξιούχους, κατά το επικρατέστερο σενάριο, περιλαμβάνει τρεις (από οκτώ σήμερα) συντελεστές και «κλειδώνει» ως εξής:
- για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ ο συντελεστής φορολόγησης θα είναι 21%,
- για εισοδήματα από 25.001 έως και 48.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι 36%,
- για εισοδήματα άνω των 48.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι 45%.
* Καθιερώνεται «βασική» έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ για εισοδήματα μέχρι και 18.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση της συλλογής των σχετικών αποδείξεων. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι για εισοδήματα άνω των 18.000 ευρώ μέχρι και τα 29.000 ευρώ η ανωτέρω έκπτωση θα μειώνεται κατά 50 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος, ενώ για εισοδήματα πάνω από 29.000 ευρώ η έκπτωση θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι φυσικά να μηδενιστεί για εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ.
Εξετάζεται μάλιστα να καθιερωθούν και έξτρα κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων από συγκεκριμένους επαγγελματίες με τάση προς τη φοροδιαφυγή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω μέτρο ευνοεί τα εισοδήματα μισθωτών συνταξιούχων μέχρι 9.000 ευρώ, καθώς θα είναι αφορολόγητα, αφού ο φόρος που προκύπτει καλύπτεται από την επιστροφή φόρου μέχρι 1.950 ευρώ.
Επίσης, το νέο σύστημα ωφελεί μισθωτούς συνταξιούχους, χωρίς παιδιά και με εισοδήματα από 5.000 και μέχρι 25.000 ευρώ, για τους οποίους θα προκύψουν μειώσεις έως 400 ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με αυξήσεις φόρων από 140 έως και 4.510 ευρώ το χρόνο.
Με βάση το τελευταίο εξάλλου σχέδιο του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος θα καταργούνται τα πρόσθετα αφορολόγητα λόγω τέκνων.
Η κατάργηση των πρόσθετων αφορολόγητων ποσών για τα παιδιά θα αντικατασταθεί με τα νέα οικογενειακά επιδόματα.
Σύμφωνα με το σχέδιο, τα νέα επιδόματα θα ανέρχονται σε 40 ευρώ το μήνα για το πρώτο παιδί, 40 ευρώ για το δεύτερο παιδί, 50 ευρώ για το τρίτο παιδί, 50 ευρώ για το τέταρτο παιδί και 60 ευρώ για κάθε παιδί από το πέμπτο και τα επόμενα.
Τα ποσά αυτά θα δίδονται στο σύνολό τους σε οικογένειες με ετήσια εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, μειωμένα στα 2/3 σε οικογένειες με εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ και μειωμένα στο 1/3 σε οικογένειες με εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ.
Η κυβέρνηση πάντως αναζητά τρόπους για να αυξήσει τα ανωτέρω επιδόματα, προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειες των οικογενειακών εισοδημάτων.
2012-12-05
naftemporiki.gr