lefkada-news

Τρία 24ωρα πριν από τον «γκρεμό» οι ΗΠΑ

Η αντίστροφη μέτρηση για τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη έχει αρχίσει, καθώς σε τρία μόλις 24ωρα το αμερικανικό δημόσιο χρέος θα φτάσει το ανώτατο νόμιμο όριο.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, αντιλαμβανόμενο ότι το διάστημα αυτό μάλλον δεν επιτρέπει στο Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο να συμφωνήσουν, αλλά και να ψηφίσουν ένα συμβιβαστικό σχέδιο προϋπολογισμού, προανήγγειλε έκτακτα μέτρα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα αποτρέψουν μία στάση πληρωμών για τους επόμενους δύο μήνες.

«Σας ενημερώνω ότι το μέγιστο νόμιμο χρέος θα φτάσει στο όριό του την 31η Δεκεμβρίου και το υπουργείο Οικονομικών θα λάβει έκτακτα μέτρα, που προβλέπονται από το νόμο» ανέφερε σε επιστολή του προς το Κογκρέσο ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ. «Τα μέτρα αυτά ανέρχονται σε 200 δισεκατομμύρια δολάρια και υπό ομαλές συνθήκες θα δώσουν περιθώριο δύο μηνών στα δημόσια ταμεία» συνέχισε.

Όπως σχολίαζαν πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές η επιστολή αυτή αποτελεί ουσιαστικά παραδοχή ότι το «θρίλερ» των διαπραγματεύσεων για το συνδυασμό των μέτρων, που θα ληφθούν προκειμένου να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα, θα συνεχιστεί και το 2013.

Μένει να φανεί εάν τις επόμενες ημέρες θα βρεθεί μία προσωρινή έστω φόρμουλα, η οποία θα αποτρέψει την αυτόματη εφαρμογή περικοπών και φόρων συνολικού ύψους 600 δισ. δολαρίων από την 1η Ιανουαρίου.
 

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, έχει ζητήσει στον επιδιωκόμενο συμβιβασμό να συμπεριληφθεί και η αύξηση του ανώτατου ορίου για το χρέος, το οποίο βάσει της συμφωνίας, στην οποία είχαν καταλήξει Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι τον Αύγουστο του 2011, έχει οριστεί στα 16,394 τρισ. δολάρια.

Την περασμένη Δευτέρα το χρέος απείχε μόλις 95 δισ. δολάρια από το όριο. Ο Γκάιτνερ είχε προειδοποιήσει εδώ και μήνες ότι έως τέλη Δεκεμβρίου ο δανεισμός της χώρας θα υπερβεί τα επιτρεπόμενα επίπεδα. Ωστόσο τα μέλη του Κογκρέσου ήταν αρχικά απασχολημένα με τις αγορές και κατόπιν με την απειλή του δημοσιονομικού γκρεμού. Ούτε στο τελευταίο αυτό μέτωπο, όμως, κατάφεραν να σημειώσουν κάποια πρόοδο, εντείνοντας έτσι τις πιέσεις στην αμερικανική οικονομία.

Οι δύο πλευρές

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Χάρι Ρέιντ, εξέφρασε χθες την απογοήτευσή του για την απουσία προόδου, προειδοποιώντας ότι οι ΗΠΑ φαίνεται να οδεύουν ολοταχώς προς τον «γκρεμό». Ο επικεφαλής των ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, θα συμμετάσχει, επίσης, στις διαπραγματεύσεις, μετά την αποτυχία του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, να βρει κοινό τόπο με τους δημοκρατικούς συναδέλφους του και τον κ. Ομπάμα.

Όπως έγινε γνωστό ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους κ. Ρέιντ, Μπένερ και Μακόνελ, ζητώντας εντατικοποίηση των προσπαθειών.

Αισιοδοξία από μακροοικονομικά

Ενθαρρυντικά είναι παρ` όλα αυτά τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία. Οι πωλήσεις νέων κατοικιών αυξήθηκαν 4,4% το Νοέμβριο, ανερχόμενες στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών.

Παράλληλα οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα κατά 12.000 στις 350.000. Η αβεβαιότητα έπληξε, ωστόσο, το καταναλωτικό κλίμα, που επιδεινώθηκε περισσότερο του αναμενομένου το Δεκέμβριο.

2012-12-28

naftemporiki.gr

>