lefkada-news

Κρίσιμες οι επόμενες ώρες για Κύπρο και Ευρωζώνη

Σε «θρίλερ» παραπέμπουν τα γεγονότα στην Κύπρο, καθώς αναβλήθηκε για σήμερα το απόγευμα η ψηφοφορία στην κυπριακή Βουλή επί του νομοσχεδίου για την επικύρωση της συμφωνίας του Eurogroup που προέβλεπε την εισφορά στις καταθέσεις στις Κυπριακές Τράπεζες από το πρώτο ευρώ και η οποία κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος τους. Η απόφαση του συμβουλίου υπουργών προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων εντός της Κύπρου με ορατό τον κίνδυνο να μην εγκριθεί από τη Βουλή, γεγονός το οποίο προκάλεσε τη μερική αναδίπλωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκπροσώπους χωρών-μελών.

Ενώπιον αυτών των εξελίξεων συνεδρίασε εκτάκτως αργά χθες το βράδυ το Eurogroup το οποίο άναψε το «πράσινο φως» στην κυπριακή κυβέρνηση προκειμένου να προβεί σε τροποποιήσεις στο αρχικό σχέδιο, ελαφρύνοντας την εισφορά σε μικρά ποσά καταθέσεων. Κατά τη συνεδρίαση που συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, μέσω τηλεδιάσκεψης, ζήτησαν να διαφυλαχθούν οι καταθέσεις έως του ποσού των 100.000 ευρώ και το ποσό που καλείται να συγκεντρώσει από την εισφορά επί των καταθέσεων, 5,8 δισ. ευρώ, να αντληθεί από υψηλότερες καταθέσεις.

Ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ντέισελμπλουμ επαναλαμβάνει πως η εισφορά σταθερότητας στις καταθέσεις αποτελεί εφάπαξ μέτρο, το οποίο παράλληλα με τη διεθνή οικονομική στήριξη θα χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του κυπριακού τραπεζικού τομέα και ως εκ τούτου για να διασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα στην Κύπρο. Εν απουσία αυτού του μέτρου η Κύπρος θα αντιμετώπιζε σενάρια τα οποία θα άφηνε τους καταθέτες σε πολύ χειρότερη κατάσταση, αναφέρει.

Οι κυπριακές αρχές θα εισαγάγουν μεγαλύτερη προοδευτικότητα στο εφάπαξ μέτρο σε σχέση με τα όσα συμφωνήθηκαν στις 16 Μαρτίου υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα συνεχίσει να διασφαλίζει τη στοχευμένη μείωση της οικονομικής βοήθειας και κατ΄ επέκταση δεν θα επηρεάσει το συνολικό ποσό της οικονομικής βοήθειας που ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ.

Η ανακοίνωση δεν αναφέρεται στο ποσοστό της φορολογίας, ωστόσο, σύμφωνα με κυπριακές πηγές η κυβέρνηση προσανατολίζεται να απαλλάξει από τη φορολογία τις καταθέσεις μέχρι 20.000 ευρώ, να επιβάλει φόρο 6,75% στις καταθέσεις από 20.000 μέχρι 100.000 ευρώ, δίνοντας ωστόσο εγγυημένες αντισταθμίσεις στους καταθέτες για τις απώλειες που θα έχουν και να διατηρήσει το «κούρεμα» του 9,9% για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ χωρίς αντιστάθμιση.

Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, αυτό που ζήτησε η κυπριακή πλευρά ήταν η μεγαλύτερη ευελιξία στην επιλογή των ύψους των καταθέσεων, που θα υποστούν το «κούρεμα» η οποία και της δόθηκε. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η απόφαση του Eurogroup δίνει την ευχέρεια ελιγμών στην κυπριακή κυβέρνηση, προκειμένου να προβεί σε τροποποιήσεις και εγκριθεί το σχέδιο από τη Βουλή, καθώς διαφορετικά με βάση το αρχικό σενάριο, που προέβλεπε εισφορά 6,75% μέχρι 100.000 ευρώ, και 9,9% για τις μεγαλύτερες καταθέσεις, δύσκολα θα εγκρινόταν από τη Βουλή.

Πάντως στο κοινοβούλιο της Κύπρου δινόταν «σκληρή» μάχη σχετικά με τη διαφύλαξη της περιουσίας των ασφαλισμένων καταθέσεων, με απώτερο στόχο να διαφοροποιηθεί το νομοσχέδιο για να περιοριστεί η επίπτωση σε όσους έχουν καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ. Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Π.Δημητριάδης εισηγήθηκε να εξαιρεθούν από το κούρεμα όλοι όσοι έχουν καταθέσεις έως 100.000 ευρώ.
Στη γραμμή του κ.Δημητριάδη κινήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, ο οποίος σημείωσε ότι συμφωνεί με τη μείωση του τέλους για καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, εκφράζοντας την άποψη ότι «πρόκειται για μία κακή ιδέα που μας την επέβαλαν», ενώ απέφυγε να σχολιάσει δήλωση του πρώην υπουργού Οικονομικών και πρώην διοικητή της κυπριακής κεντρικής τράπεζας, Χριστόδουλου Χριστουδούλου, ο οποίος υποστήριξε ότι τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη τον «παρέσυραν οι σύμβουλοί του». Ωστόσο, η κυπριακή κυβέρνηση διέψευσε κατηγορηματικά ότι ο κ.Αναστασιάδης είχε επιλογή για μη «κούρεμα» των εγγυημένων καταθέσεων.

Συζήτηση των προτάσεων στην Ολομέλεια της Βουλής

Το νέο σχέδιο που θα διαμορφώσει η κυπριακή κυβέρνηση, με βάση την απόφαση του Eurogroup θα συζητηθεί σήμερα το απόγευμα στη Βουλή, όπου θα διεξαχθεί κρίσιμη ψηφοφορία, εν μέσω έντονων πολιτικών και κοινωνικών αντιδράσεων. Χθες, στις 1:30 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η άτυπη σύσκεψη στη Βουλή του προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη με την Ολομέλεια του Σώματος, παρόντος και του υπουργού Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή.

«Πάντα, όταν κάνεις διάλογο με τη Βουλή, δεν μπορεί παρά να αισθάνεσαι και άνετα και ικανοποιημένος» δήλωσε αμέσως μετά ο κ. Αναστασιάδης. Η αναβολή της Ολομέλειας της Βουλής έχει τη σημασία της, σε σχέση με τις αναμενόμενες αντιδράσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους της Κύπρου, δήλωσε στο ΡΙΚ ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, ενώ πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή «αναζητείται ηγεσία» που θα αντισταθεί στη «θανατηφόρα διαδικασία» που υποβάλλεται η Κύπρος.

Ο κ. Περδίκης είπε εξάλλου ότι έχει ζητηθεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να συζητηθεί το σενάριο της αποδέσμευσης από «αυτή τη θανατηφόρο διαδικασία», με το ανάλογο κόστος.  Εξάλλου, ο υποψήφιος στις προεδρικές Γιώργος Λιλλήκας απεύθυνε έκκληση προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων «να απορρίψει τη συμφωνία μεταξύ του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του  Eurogroup», προσθέτοντας ότι η συμφωνία αυτή «οδηγεί σε λεηλασία του εθνικού μας πλούτου και οικονομική καταστροφή, αφού ακυρώνει την Κύπρο ως κέντρο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών». 

Ο κ. Σαμαράς

Mήνυμα στήριξης αλλά και αισιοδοξίας στον κυπριακό λαό έστειλε σε δήλωσή του ο κ. Αντώνης Σαμαράς επισημαίνοντας ότι «από την κρίση θα βγούμε πιο ισχυροί και πιο ενωμένοι» υπογραμμίζοντας «ότι η Ελλάδα συμπαραστάθηκε και συμπαραστέκεται στη δοκιμασία της Κύπρου, δεδομένου ότι και η ίδια περνά μια σκληρή δοκιμασία. Η ευημερία και η ανάπτυξη θα επιστρέψουν σύντομα. Και στην Κύπρο και στην Ελλάδα» διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός και υπενθύμισε ότι η ικανότητα του Ελληνισμού να αντέχει στα δύσκολα και να προοδεύει έχει αποδειχθεί πολλές φορές. «Θα αποδειχθεί και πάλι. Αρκεί να μην χάσουμε την πίστη στον εαυτό μας και να παραμείνουμε όρθιοι» κατέληξε. Αντίθετα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο συνιστά αποτέλεσμα εκδικητικής μανίας της γερμανικής ηγεσίας απέναντι στον κυπριακό λαό».

Γ. Στουρνάρας: Ασφαλείς οι καταθέσεις

Διασφαλισμένες είναι οι καταθέσεις σε όλα τα τραπεζικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα διαβεβαιώνει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. «Διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος για τους Ελληνες καταθέτες, είτε έχουν τα χρήματά τους σε κυπριακές είτε σε ελληνικές τράπεζες είτε σε οποιαδήποτε άλλη τράπεζα.

Το ζήτημα των καταθέσεων στην Κύπρο αποτελεί μια μοναδική περίπτωση. Αυτό έχει τονιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από την ΕΚΤ. Επομένως δεν υπάρχει απολύτως κανένας φόβος για τον Έλληνα καταθέτη», επισήμανε ο ΥΠΟΙΚ χθες το βράδυ μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup. Αναφερόμενος στη απόφαση του Eurogroup, είπε πως αποφασίστηκε να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στην Κύπρο, προκειμένου να εξοικονομήσουν το ποσό που απαιτείται, οπότε η Κύπρος θα αποφασίσει τι είδους φόρο θα βάλει. Επίσης, τόνισε στους ομολόγους του, ότι «είμαστε έτοιμοι να αποκτήσουμε το ενεργητικό και το παθητικό των κυπριακών καταστημάτων στην Ελλάδα».

Επεσήμανε ακόμη πως τα καταστήματα των κυπριακών τραπεζών θα παραμείνουν κλειστά σύμφωνα με την απόφαση των κυπριακών αρχών και «εκ περισσού λέω ότι όλα τα άλλα καταστήματα ελληνικών ή ξένων τραπεζών στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν κανονικότατα». Από την πρώτη στιγμή, λίγο μετά την πρώτη απόφαση του Eurogroup τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ο κ. Στουρνάρας  είχε διαβεβαιώσει «πως εξαιρούνται ρητώς οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και διασφαλίζεται απολύτως η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

Εξάλλου συνεδρίασε δύο φορές και το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας, το οποίο εισηγήθηκε τη μεταφορά των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα σε υφιστάμενο ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα.

2013-03-19

naftemporiki.gr

>