lefkada-news

Συνεχίζεται το θρίλερ

 Έτοιμο δηλώνει το Eurogroup, σε ανακοίνωσή του μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, «να συζητήσει με τη Λευκωσία μια νέα πρόταση, την οποία αναμένει από τις κυπριακές αρχές το συντομότερο δυνατό».

«Το Eurogroup ακολούθως, στη βάση της ανάλυσης της τρόικας που πρέπει να γίνει, είναι έτοιμο να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για ένα πρόγραμμα προσαρμογής, σεβόμενο παράλληλα τις παραμέτρους που καθορίστηκαν νωρίτερα από το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών».

«Μετά την ολοκλήρωση αυτών των διαπραγματεύσεων, οι κυπριακές αρχές θα πρέπει να αρχίσουν να νομοθετούν τα στοιχεία μιας τέτοιας συμφωνίας», προστίθεται.

Επιπλέον, το Eurogroup «επαναβεβαιώνει τη σημασία της πλήρους εγγύησης των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης εξακολουθούν να είναι έτοιμα να βοηθήσουν τον κυπριακό λαό στις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της.

Μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τόνισε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει φόβος για τις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Νωρίτερα σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει ενώπιον της Ευρωβουλής πως η Κύπρος δημιουργεί «συστημικό κίνδυνο».

Στο μεταξύ, ο οίκος αξιολόγησης S&P προχώρησε στην υποβάθμιση της Κύπρου σε CCC από CCC+.

Στη Λευκωσία, το κλίμα είναι βαρύ, καθώς οι εξελίξεις κατά τη διάρκεια της ημέρας ήταν ραγδαίες.

Κεντρική Τράπεζα Κύπρου : Εξυγίανση της Λαϊκής ή κατάρρευση

Νωρίτερα το βράδυ, ο κύπριος κεντρικός τραπεζίτης Πανίκος Δημητριάδης υπογράμμισε την ανάγκη άμεσων μέτρων εξυγίανσης της Λαϊκής Τράπεζας,  προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση η τράπεζα θα οδηγηθεί σε άμεση χρεοκοπία και τερματισμό των εργασιών της.

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε πως η κεντρική τράπεζα είχε ήδη εισηγηθεί κατεπείγουσα κατάθεση και ψήφιση σχετικού νομοθετικού πλαισίου.

Ένταση έξω από την κυπριακή Βουλή

Νωρίτερα, επεισόδια μικρής έκτασης έξω από την κυπριακή Βουλή πυροδότησαν πληροφορίες περί κλεισίματος της Λαϊκής Τράπεζας. Η εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Αλίκη Στυλιανού, έσπευσε ωστόσο να διαψεύσει την πληροφορία που μετέδωσε το ΡΙΚ για κλείσιμο της τράπεζας. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα στο τραπέζι, είπε μεταξύ άλλων, μιλώντας στο κανάλι.

Στη Βουλή τα ν/σ για Λαϊκή, Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης, περιοριστικούς όρους στις συναλλαγές

Αργότερα στην κυπριακή Βουλή κατατέθηκαν με τη μορφή του κατεπείγοντος τρία νομοσχέδια, μεταξύ των οποίων και το σχετικό με τη Λαϊκή.

Κατατέθηκε επίσης το νομοσχέδιο που αφορά την ίδρυση Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης (ΕΤΑ), καθώς και νομοσχέδιο που αφορά την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Σχετικά με την ίδρυση Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης, το υπουργείο Οικονομικών εισηγείται την ψήφιση του «δεδομένης της έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει η Δημοκρατία λόγω του άμεσου κινδύνου κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού της συστήματος».

Η ίδρυση Ταμείου με την επωνυμία Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης σκοπό έχει να χρηματοδοτεί ή/και να ενισχύει οικονομικώς πιστωτικά ιδρύματα, να προωθεί ή/και να συμβάλλει στην κεφαλαιοποίηση ή/και ανακεφαλαιοποίηση πιστωτικών ιδρυμάτων, ή/και να προωθεί ή και συμβάλλει στη χρηματοδότηση της Δημοκρατίας.

Οι πόροι του Ταμείου θα προέρχονται από εισοδήματα της Δημοκρατίας από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, από ομόλογα ή/και χρεόγραφα ή/και αξιόγραφα ή/και άλλους τίτλους αξιών, που το Ταμείο εκδίδει και πωλεί από την απόκτηση, διαχείριση ή και διάθεση μετοχών, ομολόγων, χρεογράφων, αξιογράφων ή/και άλλων τίτλων αξιών οποιασδήποτε εταιρεία ή άλλου νομικού προσώπου, από δωρεές ή και εισφορές που γίνονται προς το Ταμείο από οποιοδήποτε πρόσωπο και από οποιαδήποτε άλλη πηγή ή και νόμιμη δραστηριότητα.

Για το δεύτερο νομοσχέδιο για την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει τη Βουλή ότι προς αντιμετώπιση της κρισιμότητας της κατάστασης στην κυπριακή οικονομία και μετά από εισήγηση του Διοικητή της ΚΤ, κρίθηκε επιβεβλημένη, η κήρυξη από τον ΥΠΟΙΚ προσωρινής ειδικής τραπεζικής αργίας, καθώς και η εισαγωγή πλαισίου κανόνων που να ρυθμίζουν παραμέτρους λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Το νομοσχέδιο αυτό ετοιμάστηκε με τη σύμφωνη γνώμη του κλιμακίου της τρόικας που βρίσκεται στην Κύπρο.

Σκοπός είναι η ανάθεση εξουσιών στον ΥΠΟΙΚ ή κατά περίπτωση στο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να μπορούν να παίρνουν περιοριστικά μέτρα, περιλαμβανομένων περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας και με σκοπό τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Το τρίτο νομοσχέδιο για την εξυγίανση των τραπεζών, που αφορά στην αποφυγή άμεσης χρεοκοπίας της Λαϊκής Τράπεζας, μαζί με πέντε άλλα υποστηρικτικά σε αυτό, θα τεθεί προς ψήφιση το πρωί της Παρασκευής.

naftemporiki.gr

Κρούγκμαν: «Γα...μένοι άνευ προηγουμένου στην Κύπρο»

Σοβαρότερη από απόλυτο μπέρδεμα, χαρακτηρίζει ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Γκρούγκμαν, την κατάσταση στην Κύπρο σε σημερινό του άρθρο στους New York Times. Με τίτλο «Cyprus: The Sum of ALL FUBAR», (όπου FUBAR είναι το αρκτικόλεξο για την φράση Fucked up beyond all recognition) ο Κρούγκμαν στο κείμενό του περιγράφει με μελανά χρώματα τους χειρισμούς που πραγματοποιήθηκαν για να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο.

Επισημαίνοντας τα λάθος βήματα που ακολουθήθηκαν, αναφέρει πως «η κατάσταση στην Κύπρο συνοψίζει σε μια χώρα όλα όσα έχουν πάει λάθος σε όλες τις υπόλοιπες». Ο Αμερικανός οικονομολόγος συνοψίζει σε τέσσερα σημεία, τα σφάλματα που έγιναν, ξεκινώντας από τις ίδιες τις κυπριακές τράπεζες, οι οποίες σύμφωνα με εκείνον είναι «εκτός πραγματικότητας».

Όπως αναφέρει, χαρακτηριστικά: «Η Κύπρος έχει ένα τεράστιο τραπεζικό σύστημα -στοιχεία ενεργητικού 8 φορές το κυπριακό ΑΕΠ- βασισμένο σε ένα μοντέλο προσέλκυσης offshore κεφαλαίων με υψηλά επιτόκια και μεγάλες ευκαιρίες για φοροαποφυγή - φοροδιαφυγή. Ρώτησα κάποιους ανθρώπους και ξεκαθάρισα κάτι που με προβλημάτιζε. Επίσημα, μόνο το 40% των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες δεν ανήκει σε μόνιμους κατοίκους, γεγονός που σημαίνει ότι οι καταθέσεις των μόνιμων κατοίκων ανέρχονται στο 500% του ΑΕΠ, το οποίο είναι τελείως τρελό. Αλλά η λέξη κάτοικος δεν σημαίνει αυτό που φαντάζεστε ότι σημαίνει. Ορισμένα από τα χρήματα προέρχονται από πλούσιους ξένους που ζουν στην Κύπρο. Κάποιοι από τους πλούσιους διαθέτουν μόνιμη άδεια παραμονής, χωρίς στην πραγματικότητα να ζουν στο νησί». Όπως συμπεραίνει, λοιπόν, «πρέπει να σκεφτόμαστε ότι οι κυπριακές καταθέσεις προέρχονται από μη Κύπριους, που προσελκύσθηκαν από αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο».

Την ίδια ώρα, ο οικονομολόγος κάνει λόγο για την «τεράστια φούσκα ακινήτων στο μέγεθος της Ισπανίας ή της Ιρλανδίας», η οποία δεν έχει ακόμα σκάσει, επομένως αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν ακόμα περισσότερες απώλειες.

Η φούσκα αυτή, σύμφωνα με τον Κρούγκμαν, οδηγεί σε μια μαζική υπερκοστολόγηση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές και τα κόστη στην Κύπρο να ξεπερνούν τις αντίστοιχες στην υπόλοιπη Ευρωζώνη.

«Τι πρέπει να γίνει;», αναρωτιέται ο Κρούγκμαν και αυτό που προβλέπει είναι πως, εφόσον οι κυπριακές τράπεζες δεν έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους, τα οποία αποτελούν την πλειοψηφία των καταθέσεων, θα πρέπει να οδηγηθούμε σε ένα κούρεμα, το οποίο «είναι αναπόφευκτο».

Όπως εξηγεί, μάλιστα, το αρχικό μπέρδεμα ήταν ένα κοινό λάθος των Ευρωπαίων και των Κυπρίων. «Η Ευρώπη δεν ήθελε ρητή εξυγίανση των τραπεζών, η οποία, μεταξύ άλλων, θα έδινε ξεκάθαρη προτεραιότητα στις μικρές ασφαλισμένες καταθέσεις. Αντιθέτως, επιζητούσε αυτό το πλασματικό φορολογικό καθεστώς. Στο μεταξύ, η κυπριακή κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει την ψευδαίσθηση ότι το τραπεζικό μοντέλο της μπορεί να επιβιώσει, και ήθελε να περιορίσει το χτύπημα των μεγάλων καταθετών στο εξωτερικό. Εξ ου και η κατάρρευση της φορολογίας στις μικρές καταθέσεις», αναφέρει το κείμενο.

Αυτό, επίσης, που προβλέπει είναι ότι θα υπάρξει ένα μεγάλο κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Αλλά, ακόμα και τότε, «η κατάσταση θα παραμένει εκτός ελέγχου. Θα υπάρχει ακόμα η φούσκα ακινήτων η οποία θα είναι έτοιμη να σκάσει, θα υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας (το οποίο έγινε χειρότερο εξαιτίας μιας μεγάλης εξαγωγικής βιομηχανίας), και το σχέδιο διάσωσης θα αφήσει την Κύπρο με ένα δημόσιο χρέος στα επίπεδα της Ελλάδας».

Ο Κρούγκμαν, την ίδια ώρα, επισημαίνει πως: «Η Κύπρος μπορεί να είναι σε καλύτερη θέση από την Ισλανδία και επομένως μια ενδεχόμενη υποτίμηση του κυπριακού νομίσματος, αν αυτό επανερχόταν, θα προσέλκυε τουρισμό, όμως οι Κύπριοι, οι οποίοι δεν έχουν καν συμφιλιωθεί με το τέλος της ριψοκίνδυνης επιχείρησής τους, θα είναι πρόθυμοι να πάνε εκεί;».

protothema.gr


Reuters: Συζητείται ανοιχτά η έξοδος της Κύπρου από την Ευρωζώνη

«Η Βουλή στην Κύπρο αντιμετωπίζει πολύ συναισθηματικά το ζήτημα και ότι δεν πρόκειται να αποφασίσει σε οτιδήποτε»...

Η κατάσταση στην Κύπρο «είναι χαοτική» παραδέχονται αξιωματούχοι της Ευρωζώνης και επισημαίνουν ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα και παρακολουθούν τις εξελίξεις πολύ στενά.

Οπως μεταδίδει το Reuters, η κατάσταση εξετάστηκε σε τηλεδιάσκεψη χθες και σύμφωνα με κάποια από τα πρακτικά της τηλεδιάσκεψης, που έχει στην κατοχή του το πρακτορείο, δεν αποκλείουν την επιβολή περιορισμού στη ροή κεφαλαίων για να θωρακιστεί η Ευρωζώνη από πιθανή κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας.

Αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο παραδέχτηκε ότι υπάρχει συνεχής εναλλαγή συναισθημάτων για την κατάσταση στην Κύπρο και ότι αυτό δυσκολεύει να εξευρεθούν λογικές λύσεις και να υπάρξουν λογικές προσεγγίσεις για αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο ίδιος αξιωματούχος αναφέρθηκε μάλιστα σε ανοικτές συζητήσεις για έξοδο της Κύπρου από την Ευρωζώνη.

Η τηλεδιάσκεψη έγινε μεταξύ των μελών ομάδας εργασίας του Eurogroup στην οποία μετέχουν αναπληρωτές ΥΠΟΙΚ των χωρών μελών της Ευρωζώνης ή ανώτεροι αξιωματούχοι των Υπουργείων, καθώς και εκπρόσωποι της ΕΚΤ και της Κομισιόν.

Οπως μεταδίδει το Reuters, η Κύπρος δεν εκπροσωπήθηκε στην τηλεδιάσκεψη, απόφαση που χαρακτηρίστηκε ως προβληματική από τα υπόλοιπα κράτη μέλη.

Ο Εκπρόσωπος της Γαλλίας, σύμφωνα με στοιχεία που κατέχει το Reuters, φέρεται να είπε ότι «η Βουλή στην Κύπρο αντιμετωπίζει πολύ συναισθηματικά το ζήτημα και ότι δεν πρόκειται να αποφασίσει σε οτιδήποτε» .

"Αφού η Κύπρος αποφάσισε ότι δεν θέλει καν να λάβει μέρος στην τηλεδιάσκεψη , αυτό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για μας", φέρεται να δήλωσε.

Το πρακτορείο μεταδίδει ακόμη ότι ο Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε στην τηλεδιάσκεψη ότι έπρεπε να υπάρξει περισσότερη πληροφόρηση για την εκροή κεφαλαίων από την Κύπρο προς τη Ρωσία και τη Βρετανία , υπογραμμίζοντας την ετοιμότητα των εταίρων να εξεύρουν λύση το συντομότερο, με την προϋπόθεση οι παράμετροι της απόφασης του Eurogroup να τυγχάνουν σεβασμού. Και ο Γερμανός μίλησε για την ανάγκη εξυγίανσης των δύο μεγάλων τραπεζών στην Κύπρο-οι οποίες όπως είπε είναι στο χείλος της κατάρρευσης- και δεν απέκλεισε την πιθανότητα η Κύπρος να φύγει από το ευρώ.

Ο ίδιος αξιωματούχος, όπως μεταδίδει το πρακτορείο, σημείωσε ότι σε μια τέτοια πιθανότητα εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη, πρέπει να θωρακιστούν οι υπόλοιπες χώρες από τις συνέπειες και ειδικότερα η Ελλάδα.

Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε σε μεγάλη λεπτομέρεια η πιθανότητα εκροής κεφαλαίων όταν οι τράπεζες επαναλειτουργήσουν την Τρίτη και αποφασίστηκε η κατάσταση να παρακολουθείται επαρκώς. Επίσης τέθηκε στο τραπέζι και το θέμα της πιθανότητας νομοθετικής ρύθμισης για αποφυγή της εκροής κεφαλαίων.

epikaira.gr

Τουρκικοί λεονταρισμοί για το κυπριακό αέριο εν μέσω της κρίσης

Η Τουρκία θα αμφισβητήσει οποιαδήποτε κίνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να επιταχύνει τις έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου στα χωρικά της ύδατα για να προσελκύσει επενδύσεις και να σώσει την οικονομία της, διεμήνυσαν Τούρκοι αξιωματούχοι την Πέμπτη μέσω του πρακτορείου Reuters.

Η ΕΕ έχει δώσει διορία στη Λευκωσία έως τη Δευτέρα να προτείνει ένα εναλλακτικό σχέδιο για τη συγκέντρωση σχεδόν έξι δισ. ευρώ που απαιτούνται για να εξασφαλίσει τη σύναψη συμφωνίας διεθνούς δανεισμού -σε διαφορετική περίπτωση, η Κύπρος αντιμετωπίζει τον κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης και εξόδου της από την ευρωζώνη, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Η Κύπρος διεξάγει συνομιλίες με την Ρωσία για πιθανές ρωσικές επενδύσεις. Ο Κύπριος υπουργός Μιχάλης Σαρρής έχει αναφέρει ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου είναι ένα από τα θέλγητρα για τις ρωσικές επενδύσεις.

Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ανωνύμως στο Reuters ότι «ο πόρος αυτός ανήκει και στις δύο κοινότητες και η μελλοντική εκμετάλλευσή του δεν μπορεί να αφεθεί στη βούληση μόνον της `νότιας Κύπρου`. Μπορεί να αναλάβουμε δράση εναντίον τέτοιων πρωτοβουλιών εάν είναι αναγκαίο».

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι «η αποκλειστική χρήση του πόρου αυτού [...] από τη `νότια Κύπρο` αποκλείεται [...] είναι απαράδεκτη».

«Συζητάμε όλα τα νομικά μέσα. Θα μπορούσαμε να θέσουμε το θέμα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά θα χρησιμοποιήσουμε επίσης άλλα, πολιτικά και νομικά κανάλια» προσέθεσε χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, σύμφωνα με το τηλεγράφημα του Reuters.

in.gr

23:04:48  2013-03-21

 

 

>