lefkada-news

Στο τραπέζι επτά «καυτά» θέματα

Με διευρυμένη ατζέντα στην οποία περιλαμβάνονται επίσης το ξεκαθάρισμα των κόκκινων δανείων (μαζί και οι πλειστηριασμοί), η περικοπή των δημοσίων επενδύσεων αλλά και η επόμενη μέρα σε εργασιακό και ασφαλιστικό, αρχίζουν σήμερα οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου Oικονομικών με την ηγεσία των ελεγκτών της τρόικας.

Οι συζητήσεις που ξεκινούν σήμερα θα γίνουν μετά τη ρήξη μεταξύ Ε.Ε. και του ΔΝΤ που έφερε στο φως η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις επιλογές του πρώτου μνημονίου, κυρίως, από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Eνωσης.

Εκτός από τη σωρεία των εκατέρωθεν δηλώσεων το γεγονός αυτό αναμένεται να διαφοροποιήσει ως ένα σημείο και την ατζέντα Ε.Ε. και ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες μέχρι και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο οπότε αναμένεται και μια συνολικότερη αναδιάρθρωση του ελληνικού προγράμματος.

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως διαπραγματευτικό «ορόσημο» την έγκριση της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% παρά τογεγονός ότι για το θέμα Ε.Ε. και το ΔΝΤ έχουν δηλώσει σαφώς την αντίθεσή τους.

Πάντως, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας δεν ήταν σαφής για τοθέμα. Ερωτώμενος σχετικά με την ατζέντα της διαπραγμάτευσης ήταν εξαιρετικά λακωνικός απαντώντας ότι «όλα τα θέματα είναι ανοιχτά».

Με βάση την επικοινωνία που είχε το υπουργείο Οικονομικών και τα υπόλοιπα συναρμόδια υπουργεία η ατζέντα που θα ανοίξει σήμερα θαέχει τα περισσότερα από τα παλιά αλλά και κάποια νέα θέματα τα οποία θα οριστικοποιηθούν στην επόμενη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου.

Πληροφορίες θέλουν η πρώτη συνάντηση που θα γίνει σήμερα το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών, να έχει αντικείμενο την πορεία του προϋπολογισμού την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και τον έλεγχο των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Η συμπληρωματική ατζέντα


Στη συμπληρωματική ατζέντα που έχει ορίσει η τρόικα περιλαμβάνονται μια σειρά θεμάτων που θα αποτελέσουν αντικείμενο της αναθεώρησης του μνημονίου που αναμένεται περί τα τέλη του χρόνου. Ανάμεσά τους δεν βρίσκονται «νέα» μέτρα αλλά επώδυνα πρόσθεταμέτρα που θα συμπληρώνουν παρεμβάσεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα :

1. Το ξεκαθάρισμα της ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων για όλες τις κατηγορίες που τίθεται από το ΔΝΤ. Στην έκθεσή τουχαρακτηρίζει τα - διαρκώς αυξανόμενα - μη εξυπηρετούμενα δάνεια ως «βάρος» για τις εμπορικές τράπεζες και τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας. Ως λύση προτείνει για τα ενυπόθηκα δάνεια των νοικοκυριών το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών και παράλληλα θεσμικό πλαίσιο για την εκκαθάριση των καταναλωτικών δανείων αλλά και των «κόκκινων» οφειλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου εκτός από τη ρύθμιση των ενήμερων ενυπόθηκων δανείων να δημιουργήσει θεσμικό πλαίσιο για την εκκαθάριση του συνόλου των επισφαλειών των τραπεζών.

2. Οι περικοπές των φορολογικών κινήτρων για δημόσιες επενδύσεις. Το Ταμείο έχει ζητήσει και η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί το ξεκαθάρισμα των παλιών φορολογικών κινήτρων που έχουν δοθεί σε επενδύσεις του αναπτυξιακού νόμου και δεν έχουν ακόμη αναλωθεί από τις επιχειρήσεις. Στο θέμα αυτό ζητούν οι απαλλαγές να περικοπούν ώστε να είναι σύμφωνες με τις υποχρεώσεις του μεσοπρόθεσμουδημοσιονομικού πλαισίου. Παράλληλα ζητεί τον περιορισμό των φορολογικών κινήτρων που ισχύουν για τον τρέχοντααναπτυξιακό νόμο.

3. Η άμεση νομοθεσία για το νέο τρόπο καθορισμού του κατώτερου μισθού το οποίο έχει μείνει μόνο στο επίπεδο του σχεδιασμού. Στηνέκθεσή της η Επιτροπή παραδέχεται ότι οι όποιες περαιτέρω αλλαγές στον καθορισμό του κατώτερου μισθού θα ισχύσουν μετά το 2016. Ωστόσο τονίζει ότι θα πρέπει να είναι έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο για περαιτέρω απελευθέρωση του κατώτερου μισθού αλλά και των συμβάσεων εργασίας των επιχειρήσεων με τους εργαζόμενους.

4. Η συνέχιση της ολοκλήρωσης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι άλλη μια απαίτηση της Ε.Ε. Αυτό σημαίνει την εκπόνηση μιας νέας αναλογιστικής μελέτης για το ασφαλιστικό σύστημα μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου. Επίσης πριν το τέλος του καλοκαιριού θα πρέπει ναολοκληρωθεί και το σύστημα περικοπών στις επικουρικές συντάξεις το οποίο, όπως σημειώνεται, έχει μείνει ημιτελές.

5. Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι άλλο ένα θέμα στην ατζέντα της Ε.Ε. Απώτερος στόχος είναι η πλήρηςαπελευθέρωση των τιμολογίων της ΔΕΗ. ΔΕΗ Σε πρότερο στάδιο η τρόικα πιέζει για άμεση απελευθέρωση των φυσικών πόρων και ειδικάτης αγοράς λιγνίτη σε ιδιώτες.

6. Η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων είναι ένα κοινό αίτημα από Ε.Ε. και ΔΝΤ. Στόχος είναι να επιτευχθούν οι ενδιάμεσοι στόχοι των εσόδων οι οποίοι συνδέονται άμεσα με τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Στις συστάσεις τόσο του ΔΝΤ όσο και της Ε.Ε. αναφέρεται η ανάγκη για επιτάχυνση των διαδικασιών για το ξεκαθάρισμα της περιουσίας αλλά και των διαδικασιών μετά την ολοκλήρωση κάθεδιαγωνισμού από τα θεσμικά όργανα συμπεριλαμβανομένης και της επιτροπής ανταγωνισμού της Ε.Ε.

7. Η πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (π.χ. βιταμίνες συμπληρώματα διατροφής) εκτός φαρμακείων είναι άλλο ένα θέμα και των δύο οργανισμών με στόχο τη συμπίεση του φαρμακευτικού κόστους. Η αρχή έγινε με το βρεφικό γάλα και θα πρέπει να συνεχιστεί με μιασειρά προϊόντα τα οποία πωλούνται σήμερα μόνο σε φαρμακεία.

Το πρόγραμμα συναντήσεων με υπουργούς


Μετά τη συνάντηση που θα έχει σήμερα το πρωί με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα η τρόικα στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον υπουργό Διοικητικής Δεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη με τον οποίο θα συζητήσει το χρονοδιάγραμμα των 4.000 αποχωρήσεων μέχρι και το τέλος του 2013 αλλά και την πορεία υλοποίησης του σχεδίου της κινητικότητας του Δημοσίου το οποίο όπως επισημαίνει τόσο το ΔΝΤ όσο και η Ε.Ε. έχει καθυστερήσει.

Σε δηλώσεις του μέσα στο Σαββατοκύριακο ο κ. Μανιτάκης τόνισε ότι το σχέδιο αναγκαστικών αποχωρήσεων θα είναι έτοιμο μέχρι και τοτέλος του μήνα. Αύριο θα υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη με αρκετά φορτωμένη ατζέντα που περιλαμ βάνει το ωράριο των καταστημάτων, την -υπό συζήτηση- ρύθμιση των δανείων, το θέμα που ανέκυψε (όχι τυχαία) για τους πλειστηριασμούςακινήτων αλλά και τις δημόσιες επενδύσεις που αφορούν στο ΕΣΠΑ και τους αναπτυξιακούς νόμους.

Μέχρι και την Τετάρτη οι επικεφαλής των ελεγκτών θα συναντηθούν με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ευάγγελο Λιβιεράτο για το θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τις εξελίξεις στην αγορά φυσικού αερίου μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού της ΔΕΠΑ. Αναμένεται επίσης να γίνει συζήτηση και για την πορεία υλοποίησης του σχεδίου αξιοποίησης φυσικών πόρων σε συνδυασμό και με τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο Αιγαίο. Επίσης θα συναντηθούν και με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ με την οποία θα συζητήσουν την πορεία των αποκρατικοποιήσεων η οποία κατά κοινή ομολογία Ε.Ε. και ΔΝΤ παρουσιάζει καθυστέρηση.

Την Πέμπτη οι επικεφαλής της τρόικας θα αποχωρήσουν (θα συμμετέχουν σε μια σύνοδο στη Ρώμη) για να επιστρέψουν την επόμενη Δευτέρα, προκειμένου να ολοκληρώσουν το τυπικό μέρος της αξιολόγησης που αφορά την εκταμίευση της δόσης των 3,3 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup τη 13ης Μαΐου.

Αναψηλάφηση της προόδου


Η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου θα θέσει από σήμερα  το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση με βασικό επιχείρημα την κατάρρευση τωνεσόδων  από έμμεσους φόρους λόγω της ύφεσης.

Θα παρουσιάσει επίσης την πορεία αποπληρωμής των  ληξιπρόθεσμων οφειλών προς του ιδιώτες η οποία έφτασε τα 700 εκατ. ευρώ το Μάιο και 2,9 δισ. ευρώ από το Δεκέμβριο του 2012.

Επίσης θα γίνει μια αναψηλάφηση της προόδου που έγινε στο θέμα των κλειστών επαγγελμάτων, προκειμένου να καθοριστεί νέο χρονοδιάγραμμα.

Μάχη για το ΦΠΑ στην εστίαση

Η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου θα θέσει από σήμερα στην τρόικα το θέμα μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση με βασικό επιχείρημα την κατάρρευση των εσόδων από έμμεσους φόρους, λόγω της ύφεσης.

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ - tdas@naftemporiki.gr

naftemporiki.gr

>