lefkada-news

Απόφαση-σοκ για το ελβετικό φράγκο

Σοκ για περισσότερους από 65.000 δανειολήπτες στην Ελλάδα που πήραν στεγαστικό δάνειο σε ελβετικό φράγκο προκαλεί η κίνηση της Τράπεζας της Ελβετίας να άρει τη στήριξη της ισοτιμίας του φράγκου έναντι του ευρώ στα 1,20 ευρώ.

Η μέχρι χθες ισοτιμία ήταν: 1 ευρώ = 1,20 ελβετικά φράγκα, ή αλλιώς 1 ελβετικό φράγκο = 0,805 ευρώ. Έναντι του ευρώ το φράγκο σημείωνε άλμα 17% στο €0,975, ενώ νωρίτερα βρέθηκε να σημειώνει ράλι άνω του 30% σκαρφαλώνοντας πάνω από τα €1,17. Έναντι του δολαρίου το ελβετικό νόμισμα κερδίζει 16,6% στα 1,14 δολ.

Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι το άληκτο κεφάλαιο προς αποπληρωμή των δανειοληπτών αυξάνεται κατά 15% ενώ από τον επόμενο μήνα κιόλας θα δουν σημαντική αύξηση στις δόσεις των δανείων τους.
Απόφαση - σοκ για το ελβετικό φράγκο - Πάνω από 65.000 δανειολήπτες στην Ελλάδα με δάνεια 8,5 δισ. ευρώ υφίστανται τεράστια ζημιά

Χιλιάδες δανειολήπτες στην Ελλάδα πήραν τα προηγούμενα χρόνια δάνειο σε ελβετικό φράγκο ωστόσο έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά. Μάλιστα, έχουν συστήσει σύλλογο και έχουν προσφύγει στα δικαστήρια καθώς οι δόσεις των δανείων τους, κυρίως στεγαστικών, έχουν αυξηθεί ραγδαία. Tο ύψος των εν λόγω δανείων φτάνει τα 8,5 δισ. ευρώ.

Η αδυναμία τους να αποπληρώσουν τις δόσεις τους έχει στρέψει κατά των τραπεζών. Το περασμένο καλοκαίρι Πολυμελές Πρωτοδικείο στην Ξάνθη είχε εκδόσει απόφαση που δικαίωνε δανειολήπτη-συνταξιούχο αστυνομικό ο οποίος το 2007 είχε δανειστεί 166.680 ελβετικά φράγκα, ορίζοντας πως μπορεί να εξοφλήσει το δάνειό του βάσει της ισοτιμίας που ίσχυε μεταξύ ευρώ/ελβετικού φράγκου την περίοδο που εγκρίθηκε από την τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξέλιξη αυτή έχει θορυβήσει ιδιαίτερα τόσο την κυβέρνηση όσο και την Τράπεζα της Ελλάδος. Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς είχε επαφές με το οικονομικό επιτελείο αλλά κυρίως με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Γιάννη Στουρνάρα προκειμένου να συζητηθούν οι δυνατότητες που υπάρχουν για συγκεκριμένες παρεμβάσεις προκειμένου να μην πληγούν ανεπανόρθωτα οι Ελληνες δανειολήπτες. Αλλωστε, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, μια τέτοια αναταραχή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «όπλο» από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο είχαν εμφανιστεί το 2006 και διαφημίστηκαν έντονα τόσο το 2007 όσο και το 2008, λόγου του χαμηλού επιτοκίου libor της περιόδου στο 2% - 2,5%, όταν το ευρωπαϊκό επιτόκιο κυμαίνονταν αντίστοιχα στο 3,6% - 5%.

Την ίδια περίοδο (αρχές 2007) η ισοτιμία ελβετικού φράγκου σε σχέση με το ευρώ ήταν στο 1,610 και κάποιος που έπαιρνε δάνειο σε ξένο νόμισμα ωφελούνταν τόσο από το χαμηλό επιτόκιο όσο και από το αδύναμο ελβετικό φράγκο. Το κλείδωμα της ισοτιμίας στο 1,20 έχει ζημιώσει ήδη πολλούς δανειολήπτες.

Χαμός

Η ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά από την πτώση που σημείωνε νωρίτερα εμφανίζεται πλέον σε τροχιά ανάκαμψης, μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας (Swiss National Bank (SNB) ότι τερματίζει την πολιτική της ελάχιστης συναλλαγματικής ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης "Stoxx Europe 600 Index" σημείωσε άνοδο 3,8% στις 352.55 μονάδες στην αγορά του Λονδίνου,αντισταθμίζοντας απώλειες έως και 2% που κατέγραφε νωρίτερα. Αντίθετα, ο δείκτης της ελβετικής αγοράς "Swiss Market Index" καταγράφει απώλειες 7,1%, σημειώνοντας έτσι την μεγαλύτερη ημερήσια υποχώρησή του από το 2008.

Το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ελβετίας (SNB) εγκατέλειψε την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία των 1,20 ελβετικών φράγκων έναντι του ευρώ, σήμερα, τερματίζοντας μια πολιτική τριών ετών που στόχο είχε να προστεύσει την οικονομία της χώρας έναντι της ευρωπαϊκής κρίσης κρατικού χρέους. Η κεντρική τράπεζα της χώρας, επίσης, μείωσε το επιτόκιο σε καταθετικούς λογαριασμούς όψεως που υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο χρηματικό όριο.


Γιατί «ξεκλείδωσε» η Ελβετία την ισοτιμία φράγκου - ευρώ - Τι λένε αναλυτές


Να ενδυναμώσει τις ... άμυνές της, μία εβδομάδα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά την οποία ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να ανακοινώσει την έναρξη ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, επιδιώκει η κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας με την απόφασή της να ξεκλειδώσει την ισοτιμία του φράγκου με το ευρώ.

Κίνηση την οποία ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας Τόμας Τζόρνταν χαρακτήρισε αποτέλεσμα καλά μελετημένης σκέψης και όχι αποτέλεσμα πανικού. Κατά τον ίδιο τα αρνητικά επιτόκια είναι ένα ισχυρό εργαλείο που θα έχει αυξημένα αποτελέσματα για τη χώρα. Εκτίμησε δε ότι το ελβετικό φράγκο θα υποχωρήσει ξανά από τα τρέχοντα επίπεδα, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση αν η SNB παρεμβαίνει στην αγορά συναλλάγματος.

Ο κ. Τζόρνταν συμπλήρωσε ότι η SNB θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, ενώ απέκλεισε την πιθανότητα να εισέλθει η οικονομία σε ένα σπιράλ αποπληθωρισμού. Εμφανίστηκε επίσης πεπεισμένος ότι οι τράπεζες δεν θα εφαρμόσουν τα αρνητικά επιτόκια για τους μικρούς πελάτες τους. Για το ζήτημα της σύνδεσης της ισοτιμίας του ευρώ με το φράγκο τόνισε πως όλα είναι θέμα timing. Για πολύ καιρό η πολιτική της ελάχιστης ισοτιμίας ήταν η σωστή, είπε.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η SNB ανέφερε: «Πρόσφατα, οι αποκλίσεις στις νομισματικές πολιτικές των μεγάλων νομισματικών περιοχών έχουν αυξηθεί σημαντικά, μια τάση που αναμένεται να γίνει πιο έντονη. Το ευρώ έχει υποτιμηθεί σημαντικά έναντι του δολαρίου και αυτό με την σειρά του έχει αποδυναμώσει το ελβετικό φράγκο έναντι του δολαρίου. Στις συνθήκες αυτές, η SNB έκρινε ότι η ενίσχυση και η διατήρηση της ελάχιστης ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ δεν είναι πλέον δικαιολογημένη».

Σύμφωνα με αναλυτές, η κίνηση μπορεί να πυροδοτήθηκε από το υψηλό κόστος των παρεμβάσεων που έκανε η SNB τους τελευταίους μήνες για να διατηρήσει την σύνδεση με το ευρώ. Το ελβετικό φράγκο δέχθηκε πιέσεις τόσο από τις εκροές προς επενδυτικά καταφύγια που προκάλεσε η κρίση στη Ρωσία όσο και από τις προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.

Στην πλειονότητά τους οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η απόφαση της SNB σχετίζεται με το επικείμενο Συμβούλιο της ΕΚΤ στις 22/1, στο οποίο ενδέχεται να αποφασιστεί η έναρξη του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, γεγονός που θα πιέσει ακόμη περισσότερο την ισοτιμία του ευρώ με τα ξένα νομίσματα. Επομένως οι Ελβετοί ενδέχεται να προχώρησαν σε αυτή την κίνηση προκειμένου να απελευθερώσουν το νόμισμα τους από τις επιπτώσεις που θα έχει μια ενδεχόμενη τέτοια απόφαση.

Λένε ακόμη ότι με την κίνηση αυτή η Τράπεζα της Ελβετίας δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο να υπάρξουν κερδοσκοπικές κινήσεις, εν όψει της έναρξης του ευρωπαϊκού QE, όπως όλα δείχνουν. Εάν η ισοτιμία ευρώ – φράγκου παρέμενε “κλειδωμένη”, μετά από μια απόφαση για QE στην E.E. θα δινόταν η δυνατότητα να βγουν λεφτά στην πλάτη της ΕΚΤ΄, με trading στο ευρώ έναντι του “κλειδωμένου φράγκου”.

Άλλοι λένε ότι η κεντρική τράπεζα περιμένει μαζικές εισροές σε περιουσιακά στοιχεία σε ελβετικό φράγκο όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκινήσει ένα ευρύ πρόγραμμα αγορών ομολόγων – το οποίο αναμένεται αργότερο αυτό το μήνα. “Θα ήταν πολύ δύσκολο να υπερασπιστεί το ελάχιστο επίπεδο” εξηγούν.

“Η απόφαση της SNB σήμερα βαθαίνει το πείραμα της Ελβετίας με την αντισυμβατική νομισματική πολιτική” δηλώνουν αναλυτές της J.P. Morgan, εξηγώντας ότι η SNB ελπίζει ότι αυτό θα αποτρέψει τους επενδυτές από το να βλέπουν το ελβετικό φράγκο ως ασφαλές καταφύγιο και ως εκ τούτου να αποφευχθεί ένα αρνητικό σοκ στην ελβετική οικονομία.

Η Citigroup σημειώνει από την πλευρά της πως η κίνηση της SNB πιθανότατα σηματοδοτεί μια αλλαγή τακτικής στο μείγμα των νομισματικών συνθηκών, με τα χαμηλότερα επιτόκια να αντισταθμίζουν την ανατίμηση.

Μέχρι τώρα, ωστόσο, το συνολικό αποτέλεσμα της σημερινής απόφαση είναι μια σημαντική σύσφιξη των νομισματικών συνθηκών, με τις αποπληθωριστικές επιπτώσεις από την ανατίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας να υπερβαίνει κατά πολύ την τόνωση από τη μείωση των επιτοκίων. Εάν διατηρηθεί η ανατίμηση, η SNB θα κόψει πιθανότατα τα επιτόκια της ακόμα πιο βαθιά σε αρνητική περιοχή.

2015-01-16

03:17:13

>