lefkada-news

Η ομερτά των σχολικών κυλικείων

Στο ΦΕΚ 2135/2013 δημοσιεύεται η με αριθμό Υ1γ/ΓΠ/οικ81025 εγκύκλιος, στην οποία προσδιορίζονται επακριβώς τα τρόφιμα που επιτρέπεται να πωλούνται στα σχολικά κυλικεία.

Ο κατάλογος είναι μακρύς και περιλαμβάνει τρόφιμα υγιεινά, φρούτα, χυμούς, σάντουϊτς με λιγοστά λιπαρά, ενώ απαγορεύει παντελώς τα αλλαντικά [πλην γαλοπούλας], τα τετηγμένα τυριά, τα αναψυκτικά και φυσικά τα γλυκά, αλλά και τις γλυκαντικές ουσίες που μπορεί να περιέχονται σε διάφορα τρόφιμα.


Ο λόγος είναι προφανής. Η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στην παχυσαρκία.

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο Οργανισμό υγείας «Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για τα παιδιά στη χώρα μας, καθώς εξακολουθούν να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των πιο παχύσαρκων παιδιών στην Ευρώπη, με το 20% των αγοριών και το 16% των κοριτσιών να είναι παχύσαρκα».

Κατά την έρευνα δε, που διενεργήθηκε στο πλαίσιο του έργου CHILDRENHEALTH «το ποσοστό των  υπέρβαρων παιδιών στην Ελλάδα ήταν 29,9% αντίστοιχα, ενώ των παχύσαρκων ήταν 16,7%. Ποσοστό  49,8% των παιδιών είχαν τιμές χοληστερόλης πάνω από τα ανώτερα φυσιολογικά όρια».

[ πηγή 1 ] και [ πηγή 2 ]


Τι ακόμα χρειαζόμαστε για να εντάξουμε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής στην καθημερινότητα των παιδιών μας;

Εκτός από την επίσημη θέση της πολιτείας που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, εξ’ ου και η εγκύκλιος, πρέπει να είναι σύμφωνοι και αυτοί που καλούνται να εφαρμόσουν το νόμο.

Ποιοι είναι όμως αυτοί;


Μα οι ίδιοι οι επιχειρηματίες που διατηρούν κυλικεία στα σχολεία, οι επιτροπές ελέγχου αυτών, που αποτελούνται από το διευθυντή του σχολείου, εκπαιδευτικό προσωπικό, εκπρόσωπο του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων αλλά και της μαθητικής κοινότητας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, και φυσικά οι γονείς.

Οι επιτροπές ελέγχου αφού διαπιστώσουν παράβαση, ενημερώνουν τη σχολική επιτροπή η οποία αποφασίζει για την καταγγελία ή όχι, της σύμβασης ανάθεσης του κυλικείου.

Τα κυλικεία λοιπόν ανήκουν στην πλήρη και αποκλειστική ευθύνη της σχολικής επιτροπής.  [ΦΕΚ 1003/2008-Αριθμ.64321/Δ4].

Πόσο τηρούνται όλα τα παραπάνω; Σχεδόν καθόλου.

Τα παιδιά ψωνίζουν σκουπίδια, οι κυλικειάρχες υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν την απέναντι καντίνα, οι επιτροπές ελέγχου δεν υφίστανται στην ουσία διότι  υποστηρίζουν τον επιχειρηματία, που είθισται να είναι κάποιος γνωστός τους ή και συγγενής, οι εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων δεν επιθυμούν να συγκρουστούν με τον σύλλογο διδασκόντων και το πρόβλημα παραμένει.

Ομερτά!

Άλλος ένας νόμος που παραμένει ανεφάρμοστος για να βγάλει το επιθυμητό κέρδος ένας επιχειρηματίας που διεκδίκησε τη συγκεκριμένη επιχείρηση σε διαγωνισμό, γνωρίζοντας εκ των προτέρων τους όρους που αυτή θα πρέπει να λειτουργεί, αλλά αποφασισμένος να τους γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων του, εις βάρος των παιδιών μας και υπό την ανοχή των ελεγκτικών οργάνων.

Αν ως γονιός τολμήσεις να διαμαρτυρηθείς, στιγματίζεσαι κι εσύ και το παιδί σου στη σχολική κοινότητα, θεωρείσαι εκ προοιμίου γραφικός, και η απάντηση είναι δεδομένη: «τα σκουπίδια δεν τα πουλάει το κυλικείο, τα φέρνουν τα παιδιά από το σπίτι τους» ή «μα τα παιδιά δεν αγοράζουν κουλουράκι και σταφιδόψωμο, ούτε ριζόγαλο, ούτε  γιαούρτι με μέλι».

Γι αυτό φροντίζουν να έχουν στη βιτρίνα τους τα πιροσκί, τα χοτ ντογκ, τις πίτσες και τους λιπαρούς λουκουμάδες-ντονατς. 

Και μετά σε προσκαλούν σε ημερίδες που λαμβάνουν χώρα εντός του σχολείου αφιερωμένες στην υγιεινή διατροφή!

Και σου λένε πόσο σημαντικό είναι να δίνεις το παράδειγμα στα παιδιά σου και να αγκαλιάζεις το σχολείο και να αγωνίζεσαι μαζί με τη σχολική κοινότητα!

Τι κάνεις;

Ή ετοιμάζεις κάτι στο παιδί σου από το σπίτι και σκέφτεσαι δεν θα σώσω εγώ τον κόσμο, ούτε θα δημιουργήσω εγώ συνειδήσεις ή αφού ετοιμάσεις το γεύμα του παιδιού σου στο σπίτι, κάνεις και μια έγγραφη καταγγελία στην πρωτοβάθμια, κοινοποιούμενη στην περιφέρεια, στον διευθυντή του σχολείου, στη σχολική επιτροπή, στο υγειονομικό, και στο ινστιτούτο καταναλωτών και τους βάζεις όλους να τρέχουν. 

Αντέχεις όσα θα ακολουθήσουν;

www.eyedoll.gr

2014-02-14

>