lefkada-news

Αλλάξτε τις καλοκαιρινές συνήθειες ύπνου των παιδιών πριν την έναρξη των σχολείων

Πριν την έναρξη του νέου σχολικού έτους, τα παιδιά θα πρέπει να αλλάξουν τις καλοκαιρινές συνήθειες ύπνου. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να καταλήξουν να υποφέρουν από έλλειψη ύπνου που θα μπορούσε να επηρεάσει τη σχολική τους απόδοση, σημειώνουν ειδικοί της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου.

Είναι δύσκολο να φέρει κάποιος νωρίτερα την ώρα του ύπνου, ενώ όταν έχει καθιερωθεί κάποιο πρόγραμμα, μπορεί να χρειαστούν μέρες ή εβδομάδες για να αναπτυχθεί ένα καινούργιο. Δεν είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε μια νύχτα. Όπως είναι αναμενόμενο, κατά τις πρώτες εβδομάδες του σχολείου, πολλά παιδιά και έφηβοι δεν κοιμούνται αρκετά, δηλώνει ο Dr.Daniel Glaze, ειδικός στον παιδικό ύπνο, του νοσοκομείο Παίδων του Τέξας.

Η αλλαγή από τις συνήθειες ύπνου κατά τους μήνες των διακοπών σε πρόγραμμα σχολικής χρονιάς σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη προσαρμογής των παιδιών. Ο ειδικός Ralph Downey, προτείνει οι έφηβοι να αρχίσουν να προσαρμόζουν την ώρα του ύπνου και του ξυπνήματος κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πριν την έναρξη του σχολείου.

Τα παιδιά και οι έφηβοι χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους ενήλικες και οι κιρκαδιανοί ρυθμοί τους διαταράσσονται πιο εύκολα. Ανάλογα με την ηλικία τους οι μαθητές χρειάζονται τουλάχιστον 9 έως 10 ώρες ποιοτικού ύπνου τη νύχτα και οι γονείς πρέπει να επιβάλλουν κατάλληλες ώρες για ύπνο και ένα κατάλληλο περιβάλλον.

Ο Dr.Kohler, δηλώνει ότι η απόδοση ενός μαθητή εξαρτάται από την ποσότητα ύπνου που έχει απολαύσει την προηγούμενη νύχτα. Ένα παιδί που τακτικά κοιμάται αρκετές ώρες θα έχει βελτιωμένη σχολική απόδοση, θετική στάση απέναντι στην εκπαίδευσή του και καλύτερες σχέσεις με τους συμμαθητές και τους δασκάλους του.

Ακολουθούν βήματα για καλό ύπνο:

Ακολουθείστε σταθερό πρόγραμμα ύπνου
Δημιουργήστε χαλαρό περιβάλλον την ώρα του ύπνου
Αποφύγετε τροφές και ποτά που περιέχουν καφεΐνη
Μην παραμένετε ξύπνιοι ως αργά για να μελετήσετε μαθήματα ή για το διαγώνισμα
Μην πηγαίνετε στο κρεβάτι πεινασμένος και μην τρώτε πολύ πριν από τον ύπνο
Αποφύγετε την έντονη άσκηση έξι ώρες πριν από τον ύπνο
Να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε πρωί
Φροντίστε το υπνοδωμάτιο να είναι λίγο δροσερό, ήσυχο και χαλαρό. Μην έχετε υπολογιστές ή τηλεόραση στο δωμάτιο.

iatronet.gr

2011-08-30

>