lefkada-news

Σοκ στους επιστήμονες της Nasa

Το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας λιώνει με ταχύτερους ρυθμούς αυτό το μήνα απ`ότι σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην καταγραμμένη ιστορία του με σχεδόν ολόκληρο το στρώμα πάγου να δείχνει σημάδια απόψυξης.

Το λιώσιμο των πάγων, που ελαβε μερος μεταξύ 8 Ιουλίου και 12 Ιουλίου, καταγράφηκε από τρεις δορυφόρους. Έχει σοκάρει και ανησυχήσει τους επιστήμονες, εμβαθύνοντας τους φόβους για το ρυθμό και τις μελλοντικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της NASA την Τρίτη, οι επιστήμονες παραδέχθηκαν ότι τα δορυφορικά δεδομένα ήταν τόσο εντυπωσιακά που στην αρχή τους έκαναν να νομίζουν ότι υπήρξε σφάλμα.

Το δραματικό αυτό γεγονός επιβεβαιώθηκε από επιστήμονες των Πανεπιστήμιων της Τζόρτζια και της Νέας Υόρκης.

Ήταν το δεύτερο ασυνήθιστο συμβάν μέσα σε λίγες μέρες, καθώς ένα παγόβουνο στο μέγεθος της Ελλάδας αποσπάστηκε από τον παγετώνα Πέτερμαν. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι πολύ σοβαρότερα.

Το λιώσιμο των πάγων είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Οι επιστήμονες συνδέουν περίπου το ένα πέμπτο της ετήσιας ανόδου της στάθμης της θάλασσας, η οποία είναι περίπου 3 χιλιοστά κάθε χρόνο, με το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία.

2012-07-25

epikaira.gr

>