lefkada-news

ΑΠΕ: μεγάλη μείωση των αιτήσεων τον Σεπτέμβριο

Σημαντική μείωση παρουσιάζει το ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας αλλά και των πρόσφατων μέτρων που επέβαλε το ΥΠΕΚΑ (αναστολή αδειοδοτήσεων, ταρίφες, φορολόγηση κ.λπ.).

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας euro2day.gr, ενώ στον κύκλο Ιουνίου για υποβολή αιτήσεων προς τη ΡΑΕ, είχαν κατατεθεί 64 προτάσεις, στον κύκλο Σεπτεμβρίου οι προτάσεις περιορίστηκαν σε 19, εξέλιξη που αντανακλά το αρνητικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στο συγκεκριμένο τομέα.

Ειδικότερα, τον Σεπτέμβριο κατατέθηκαν αιτήσεις για την ανέγερση μονάδων συνολικής ισχύος 445 μεγαβάτ.

Η τεχνολογία φωτοβολταϊκών περιορίζεται σε μία αίτηση για μεγάλη μονάδα ισχύος 100 μεγαβάτ στη Δράμα, ενώ παρόμοια είναι η κατάσταση και στη γεωθερμία, καθώς κατατέθηκε μόνο μία αίτηση για μονάδα 5 μεγαβάτ στη Μήλο.

Από τις άλλες τεχνολογίες, η βιομάζα έχει μία αίτηση για μονάδα 5 μεγαβάτ στην Πύλη Τρικάλων, η Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού Θερμότητας έχει 5 αιτήσεις συνολικής ισχύος 15,1 μεγαβάτ και τα μικρά υδροηλεκτρικά έχουν επίσης 5 αιτήσεις για συνολική ισχύ 8 μεγαβάτ.

Φέρουσα ικανότητα Δήμων

Στο μεταξύ, λύση στο πρόβλημα του προσδιορισμού της φέρουσας ικανότητας κάθε Δήμου σε ΑΠΕ που προκάλεσε ο Καλλικράτης, προσπαθεί να δώσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, με βάση τη νέα οριοθέτηση των ΟΤΑ, «δημιουργήθηκε ερμηνευτική αμφισημία σχετικά με το αν οι κανόνες του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις ΑΠΕ θα πρέπει να εφαρμόζονται στη γεωγραφική ενότητα των τέως Καποδιστριακών ΟΤΑ, ή των νυν Καλλικρατικών», όπως αναφέρει η Αρχή σε ανακοίνωσή της.

Ως εκ τούτου καθίσταται πλέον αδύνατη η προώθηση της αδειοδοτικής διαδικασίας για αιολικούς σταθμούς οι οποίοι αναπτύσσονται σε «Καποδιστριακούς» ΟΤΑ., όταν διαπιστώνεται υπέρβαση των μέγιστου επιτρεπόμενου ποσοστού κάλυψης αιολικών εγκαταστάσεων.

Έτσι η ΡΑΕ αποφάσισε στις περιπτώσεις αυτές να ισχύουν οι κανόνες του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού στη γεωγραφική ενότητα των τέως Καποδιστριακών ΟΤΑ, για τον υπολογισμό της φέρουσας ικανότητας προκειμένου να χορηγηθούν άδειες για αιολικά.

econews.gr

2012-10-02

>