lefkada-news

Χάθηκαν 5,2 εκατ. εκτάρια δασικών εκτάσεων την τελευταία δεκαετία

 Η δασοκάλυψη του πλανήτη θα μπορούσε να ανακάμψει σε μερικά χρόνια, αλλά τα δάση συρρικνώνονται ακόμη σε ένα ανησυχητικά υψηλό ποσοστό, ιδιαίτερα στο Αμαζόνιο και την Αφρική, σύμφωνα με πρόσφατη παγκόσμια μελέτη του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO). Η Κίνα έχει εγκαινιάσει ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα αναδάσωσης στην Ασία, ενώ οι δασικές περιοχές έχουν αυξηθεί στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας, αναφέρεται στην έκθεση του FAO με τον τίτλο «Η Κατάσταση των Δασών του Κόσμου» που παρουσιάστηκε στα πλαίσια Παγκόσμιου Ετους Δασών που έχει ανακηρυχθεί το 2011. Το 2010 τα δάση του πλανήτη κάλυπταν κατ’ εκτίμηση 4.032 δισ. εκτάρια (9,9 δισ. στρέμματα) έναντι 4.085 δισ. το 2000, αναφέρεται στην έκθεση. Αλλά η ταχύτητα με την οποία τα δάση αφανίζονται επιβραδύνεται από 8,3 εκατ. εκτάρια ετησίως την περίοδο 1990-2000 σε 5,2 εκατ. στην προηγούμενη δεκαετία.

ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΔΑΣΟΚΑΛΥΨΗ
«Υπάρχουν εμφανή σημάδια ότι θα μπορούσαμε να φθάσουμε σε μια ισορροπία σε μερικά χρόνια», ανέφεραν στελέχη του Οργανισμού, επισημαίνοντας ότι το ποσοστό της αποδάσωσης ήταν 50 εκατ. εκτάρια ετησίως 30 χρόνια πριν. «Φυσικά θα χάσουμε ακόμα πολλά πολύτιμα δάση και θα κερδίσουμε πολλά δάση που δεν θα έχουν και τόσο μεγάλη ικανότητα αποθήκευσης άνθρακα, ούτε μεγάλη ικανότητα να απορροφήσουν την ίδια ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου, όπως τα δάση που χάθηκαν στις τελευταίες δεκαετίες ανέφεραν.

Η Κίνα μεγάλωσε τη δασική περιοχή της, από 120 εκατ. εκτάρια σε 200 εκατ., ανέφερε ανώτερος υπάλληλος των Η.Ε., ο οποίος εγκωμίασε επίσης τις προσπάθειες της Νότιας Κορέας και της Ινδίας. Συνολικά, στην Ασία η δασοκάλυψη έχει αυξηθεί από 90,5 εκατ. εκτάρια το 2000 σε 119,8 εκατ. το 2010, αναφέρεται στην έκθεση. Στη Νότια Αμερική η δασοκάλυψη έχει μειωθεί από 904 εκατ. εκτάρια σε 864 εκατ. στην προηγούμενη δεκαετία. Οπως επισημάνθηκε, η Λατινική Αμερική παραμένει ένα πρόβλημα επειδή δεν έχει χρησιμοποιήσει την πρόσφατη οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων ετών της για να βοηθήσει τα δάση. «Στην ανατολική Ασία βάζουν πόρους και δίνουν προτεραιότητα, ενώ στη Λατινική Αμερική δεν το βλέπουμε αυτό», ανέφερε στέλεχος του FAO. Εν τούτοις, πρόσθεσε ότι υπήρξαν προκαταρκτικά σημάδια μιας σημαντικής μείωσης της αποδάσωσης στο Αμαζόνιο της Βραζιλίας κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δύο ετών.

Στην Αφρική η δασοκάλυψη έχει πέσει από 20 εκατομμύρια εκτάρια το 2000 σε 19,5 εκατομμύρια στο τέλος της δεκαετίας, αναφέρεται στην έκθεση. Στην Ευρώπη καταγράφεται αύξηση από 998 εκατομμύρια εκτάρια σε λίγο πάνω από ένα δισεκατομμύριο κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας.

ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΕΣ ΖΩΝΕΣ
Σε μια πρόσθετη μελέτη της οργάνωσης Conservation International αναφέρεται ότι 6 από τις 10 πιο απειλούμενες δασικές ζώνες στον κόσμο βρίσκονται στην Ασία. Εξάλλου, τα δάση που απειλούνται περισσότερο είναι των ποταμών και των υγρότοπων στην Ινδο-Βιρμανία, τα δάση στη Νέα Ζηλανδία, τα δάση στα 17.000 νησιά του ισημερινού στη Βόρνεο και στη Σουμάτρα στη Νοτιοανατολική Ασία, το τροπικό δάσος των Φιλιππίνων και το δάσος της Βραζιλίας στην Ατλαντική ακτή. Αυτά τα δάση, που έχουν χάσει το 90% της αρχικής τους έκτασης αποτελούν το βιότοπο για τουλάχιστον 1.500 ενδημικά είδη φυτών. Εάν αυτά τα δάση χαθούν, αυτά τα ενδημικά είδη θα χαθούν για πάντα.

του Τάσου Σαραντή/imerisia.gr                                             Τρίτη 15.02.11

>