Η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί σε πιο βίαιους κυκλώνες, με σφοδρότερες βροχοπτώσεις
Οι μετεωρολόγοι δεν έχουν καταφέρει να καθορίσουν ακόμη τι είναι αυτό που συνδέει την εμφάνιση κυκλώνων με την υπερθέρμανση του πλανήτη...
Η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί σε πιο βίαιους κυκλώνες, με σφοδρότερες βροχοπτώσεις
Ωστόσο αναμένουν ότι θα παρουσιάζονται ολοένα και πιο βίαια καιρικά φαινόμενα που σχετίζονται με την αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών.
Την ώρα που οι Φιλιππίνες μετρούν τους νεκρούς που μπορεί να ξεπεράσουν τις 10.000 μετά το πέρασμα του τυφώνα Χαϊγιάν, στη Βαρσοβία ξεκινούσε τις εργασίες της η 19η διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, στην οποία μετέχουν περισσότερες από 190 χώρες και μια στρατιά ειδικών επιστημόνων.
Η μελέτη των κυκλώνων ωστόσο παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις, καθώς οι επιστήμονες δεν μπορούν να στηριχτούν σε επαρκείς βάσεις δεδομένων, αφού δεν υπήρχαν δορυφόροι πριν από τη δεκαετία του 1970, σημείωσε ο Φαμπρίς Σοβέν, ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογικών Ερευνών της Τουλούζης.
"Δεν διαθέτουμε ένα στήριγμα", παραδέχτηκε ο Ερβέ Λε Τρε, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πιερ και Μαρί Κιουρί, που ειδικεύεται στην ψηφιακή απεικόνιση κλιματολογικών μοντέλων.
Στην τελευταία έκθεσή της, τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Διακυβερνητική επιτροπή για την κλιματική αλλαγή (GIEC) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως "η θερμοκρασία της επιφάνειας του ωκεανού έχει αυξηθεί από το 1971 μέχρι το 2010. Αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας υπολογίζεται ότι φτάνει τον 0,1 βαθμό Κελσίου ανά δεκαετία για τα πρώτα 75 μέτρα της επιφάνειας των ωκεανών ενώ σε βάθος μεγαλύτερο των 700 μέτρων καταγράφεται αύξηση 0,015 βαθμών.
Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται και από τρεις διαφορετικές μεθόδους παρατήρησης που επιτρέπουν στους μετεωρολόγους να συμπεραίνουν ότι είναι πιθανόν να αυξήθηκε η θερμοκρασία στα ανώτερα στρώματα της επιφάνειας του ωκεανού και κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού του 20ού αιώνα.
Οι ειδικοί συζητούν ακόμη το αν η υπερθέρμανση οφείλεται αποκλειστικά στις δραστηριότητες του ανθρώπου, ωστόσο, όσον αφορά τους κυκλώνες, στην έκθεσή της του 2007 η GIEC θεωρούσε πιθανόν στο μέλλον να είναι πιο σφοδροί και να συνοδεύονται από ισχυρότερες βροχοπτώσεις.
Ο Φαμπρίς Σοβέν παρατήρησε ότι, παραδόξως, τα ψηφιακά μοντέλα καταδεικνύουν ότι το πλήθος των κυκλώνων θα περιοριστεί, για διάφορους λόγους που σχετίζονται με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες. "Όταν όμως θα σχηματίζονται, τα φαινόμενα θα είναι εντονότερα, όσον αφορά τα κατακρημνίσματα. Η υψηλότερη θερμοκρασία στην επιφάνεια θα ενισχύσει το φαινόμενο της εξάτμισης και κατά συνέπεια τις βροχές", εξήγησε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο Λε Τρε είπε ότι και ο ίδιος αναμένει ότι θα αυξηθεί η ποσότητα της βροχής. "Εάν κάνει περισσότερη ζέστη, θα έχουμε περισσότερο νερό στην ατμόσφαιρα και, γενικά μιλώντας, αναμένουμε πιο ισχυρές βροχοπτώσεις σε έναν πιο ζεστό κόσμο".
2013-11-12
epikaira.gr