lefkada-news

Αυξάνονται οι θάνατοι «θαλάσσιων αγελάδων» και δελφινιών στον Κόλπο του Μεξικού

Ρεκόρ θανάτων θαλάσσιων αγελάδων (μανάτοι) σημειώθηκε στα νερά της Φλόριντα το 2011, γεγονός που ανησυχεί τους Αμερικανούς επιστήμονες.

Είναι η δεύτερη χρονιά που οι θάνατοι των μανάτων υπερβαίνουν τα φυσιολογικά όρια, ενώ ασυνήθιστα υψηλοί χαρακτηρίζονται και οι θάνατοι των δελφινιών στον Κόλπο του Μεξικού.

Από τους 163 θανάτους θαλάσσιων αγελάδων που καταγράφηκαν από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου, οι 91 αποδίδονται στις χαμηλές θερμοκρασίες των υδάτων ανοιχτά της Φλόριντα.

Οι μανάτοι ζουν κοντά στις ακτογραμμές και όταν η θερμοκρασία πέσει πολύ χαμηλά προσπαθούν να βρουν καταφύγιο σε θερμότερες περιοχές έτσι ώστε να αποφύγουν το «ψυχρό στρες», μια κατάσταση που τους αποδυναμώνει με αποτέλεσμα να πεθαίνουν.

Εκτός από τους θανάτους των θαλάσσιων αγελάδων, η Αμερικανική Υπηρεσία για τους Ωκεανούς και την Ατμόσφαιρα (NOAA) ερευνά τα αίτια θανάτου νεογέννητων δελφινιών που ξεβράζονται στις ακτές του Κόλπου του Μεξικού.

Τριάντα οχτώ δελφίνια, εκ των οποίων τα μισά νεογέννητα, βρέθηκαν νεκρά τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο στις ακτές του Τέξας, της Λουιζιάνα, της Φλόριντα, της Αλαμπάμα και του Μισισίπι, όπου ξεχύθηκαν εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου μετά το ατύχημα στον Κόλπο του Μεξικού.

«Oι επιπτώσεις της έκρηξης στην εξέδρα άντλησης πετρελαίου της BP Deepwater Horizon ενδέχεται να σχετίζονται με τον ασυνήθιστα υψηλό ρυθμό θανάτων θαλάσσιων θηλαστικών», τόνισε σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος της NOAA, Kim Amendola.

«Δεν έχουμε βρει κάποια ένδειξη σχετικά με το τι μπορεί να προκάλεσε αυτούς τους θανάτους» προσέθεσε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι στους θανάτους μπορεί να συνέβαλαν πολλοί παράγοντες, όπως ασθένειες, τοξικά φύκια ή βιοτοξίνες.

econews.gr                                                                                                 Παρασκευή 04.03.11

>