lefkada-news

Πυρκαγιές σε Έβρο, Ιωάννινα, Αχαΐα

Επί ποδός είναι και σήμερα Πέμπτη η Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς πυρκαγιές είναι σε εξέλιξη σε όλη την Ελλάδα, ενώ οι δυνατοί άνεμοι και η ζέστη δυσχεραίνουν την κατάσβεσή τους.

Σε ύφεση βρίσκεται  η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στην περιοχή Λευκίμης Σουφλίου στον Έβρο, ενώ δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές. Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης στην περιοχή θα μεταβεί και ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος κ. Παναγιώτης Μπονάτσος.

Μάχη με τις φλόγες δίνουν 90 πυροσβέστες με 42 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα που αποτελείται από 64 άτομα, 30 στρατιώτες και στρατιωτικοί και 15 μέλη των ΟΤΑ, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας συνδράμουν από αέρος τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Χθες, για προληπτικούς λόγους ζητήθηκε η εκκένωση των οικισμών Κοίλα και Μελία, για το ενδεχόμενο που απειληθούν από την πυρκαγιά, τις επόμενες ώρες. Οι 60 κάτοικοι των δυο οικισμών μεταφέρθηκαν με λεωφορείο του δήμου.

Εν τω μεταξύ, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Σουφλίου Ευάγγελος Πουλιλιός, στην αστυνομία κρατούνται τρία άτομα και ανακρίνονται, χωρίς όμως να υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία ενδεχόμενου δόλου για εμπρησμό.

—Πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται δασική πυρκαγιά στην περιοχή Νεγράδες Ιωαννίνων, όπου επιχειρούν 34 πυροσβέστες με 12 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και ένα ελικόπτερο.

Επίσης, σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά στην περιοχή Ομπλός-Κρήνη Αχαΐας, όπου για την κατάσβεσή της επιχειρούν 20 πυροσβέστες με εννέα οχήματα, 15 άτομα πεζοπόρο και ένα ελικόπτερο.

Τέλος, πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε δασική περιοχή στο χωριό Έξω Ποταμοί Λασιθίου. Στο σημείο βρίσκονται 14 πυροσβέστες με πέντε οχήματα, οκτώ άτομα πεζοπόρο και ένα ελικόπτερο.

—Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιών σήμερα

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, προβλέπεται για σήμερα σε πολλές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κίνδυνος για εκδήλωση πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός στις περιφερειακές ενότητες:

- Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Νότιου Τομέα Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς, Νήσων (Περιφέρεια Αττικής).

- Βοιωτίας, Ευβοίας και Φθιώτιδας (Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας).

- Κορίνθου, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας (Περιφέρεια Πελοποννήσου).

- Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας (Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος).

- Άνδρου, Τήνου, Μυκόνου, Σύρου, Κέας – Κύθνου, Μήλου, Νάξου, Πάρου και Θήρας (Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου).

- Λήμνου, Λέσβου, Χίου, Ικαρίας και Σάμου (Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου).

- Νήσου Σαμοθράκης (Περιφερειακή Ενότητα Έβρου – Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης).

Τόσο οι κρατικές υπηρεσίες όσο και οι Οργανισμοί Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών έχουν ενημερωθεί ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν πυρκαγιές.

Σε ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματείας Πολιτικής προστασίας καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στο ύπαιθρο που είναι δυνατόν να προκαλέσουν φωτιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κ.ά.

Τέλος, τους ζητά σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

econews.gr

2011-08-25

 

>