lefkada-news

Ο πιο ακριβής υπολογισμός των ζωντανών οργανισμών μέχρι σήμερα

Μαζί με περίπου άλλα 8,7 εκατομμύρια διαφορετικά είδη ζωντανών οργανισμών μοιράζεται το ανθρώπινο είδος τον πλανήτη Γη, σύμφωνα με τον πιο ακριβή μέχρι σήμερα υπολογισμό του αριθμού των ειδών, τον οποίο κατάφερε να πραγματοποιήσει με περίπλοκα υπολογιστικά προγράμματα διεθνής ερευνητική ομάδα.

Οπως όμως αναφέρει η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση "PloS Biology", οι άνθρωποι φαίνεται ότι δεν ξέρουν και τόσα πολλά για τους υπόλοιπους κατοίκους του πλανήτη, αφού από το σύνολο των έμβιων όντων τα τελευταία 250 χρόνια έχουμε καταφέρει να καταγράψουμε μόλις το 1,2 εκατομμύριο από αυτά και όπως φαίνεται από τους υπολογισμούς θα χρειαστούμε άλλα 1.200 χρόνια για να τα καταγράψουμε όλα! Βέβαια, όπως τονίζεται από αρκετούς ειδικούς, με τον τρόπο και τον ρυθμό που αναπτύσσεται και επεκτείνεται το ανθρώπινο είδος, το πιο πιθανό είναι ότι τα περισσότερα από αυτά δεν θα μπορέσουμε να τα μελετήσουμε ποτέ, αφού ολοένα και περισσότερα είδη εξαφανίζονται και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς.

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία της έρευνας, περίπου 6,5 εκατομμύρια είδη ζουν στη στεριά και 2,2 εκατομμύρια στους ωκεανούς, ενώ από το σύνολο των 8,7 εκατομμυρίων ειδών, τα 7,77 εκατομμύρια από αυτά ανήκουν στο βασίλειο των ζώων, τα 611.000 στο βασίλειο των μυκήτων, τα 298.000 στο βασίλειο των φυτών, τα 36.400 στο βασίλειο των πρωτόζωων και 27.500 στο βασίλειο των χρωμιστών.

Η έρευνα της ομάδας στην οποία συμμετείχαν ο Ντέρεκ Τίτενσορ του Κέντρου Καταγραφής του Περιβαλλοντικού Προγράμματος για την Προστασία του Πλανήτη των Ηνωμένων Εθνών, ο Καμίλο Μόρα του Πανεπιστημίου της Χαβάης και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ντάλχουσι του Καναδά και το ερευνητικό τμήμα Microsoft του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, αποτελεί μια καινοτομία στην ταξινόμηση των έμβιων όντων του πλανήτη καθώς λύνει έναν από τους βασικούς γρίφους της ταξινόμησης, τον συνολικό αριθμό των υπό παρατήρηση αντικειμένων.
8,7 εκατ. είδη «συγκατοικούν» μαζί μας στη Γη

Μάλιστα, όπως δήλωσε ο Ντέρεκ Τίτενσορ: "Για αρκετά χρόνια ψάχναμε την απάντηση, έπρεπε να δοκιμάσουμε μια σειρά από διαφορετικές προσεγγίσεις, χωρίς όμως να έχουμε αποτέλεσμα.

Αυτή ήταν η τελευταία μας ευκαιρία βασικά και το τελευταίο κόλπο που δοκιμάσαμε και φαίνεται ότι έπιασε".

ΠΩΣ ΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ

Με οδηγό μία μέθοδο ηλικίας 250 ετών

Η υπολογιστική μέθοδος που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές λαμβάνει ως δεδομένη την κλασική ταξινόμηση, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 250 χρόνια μετά τον Σουηδό βοτανολόγο Κάρολο Λινναίο που το 1758 έθεσε τις βάσεις γι` αυτή. Στην ουσία πρόκειται για μια ποσοτικοποίηση της σχέσης ανάμεσα στην ανακάλυψη νέων ειδών και στην ανακάλυψη ανώτερων νέων βαθμίδων στην ιεραρχία της ταξινόμησης, όπως γένη, οικογένειες, τάξεις, ομοταξίες, συνομοταξίες και βασίλεια. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δηλαδή την παρατήρηση πως πολύ σπάνια πλέον ανακαλύπτονται νέες υψηλότερες βαθμίδες ταξινόμησης, υπολογίζοντας έτσι τα φύλα που υπάρχουν.

Σύμφωνα με τον Σίνα Αντλ, του Πανεπιστημίου του Νταλχάουσι, "βρήκαμε ότι χρησιμοποιώντας αριθμούς από υψηλότερες ομάδες ταξινόμησης, μπορούσαμε να προβλέψουμε τον αριθμό των ειδών. Η προσέγγιση αυτή προέβλεψε με ακρίβεια τον αριθμό των ειδών σε αρκετές κατηγορίες που έχουν μελετηθεί ενδελεχώς όπως τα θηλαστικά, τα ψάρια και τα πουλιά, αυξάνοντας την εμπιστοσύνη μας στη μέθοδο αυτή.

ethnos.gr

2011-08-30

>