lefkada-news

Το «πετρέλαιο του μέλλοντος»

ΥΠΕΡΠΛΗΘΥΣΜΟΣ, ΜΟΛΥΝΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΠΟΡΩΝ ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΤΟ ΝΕΡΟ ΑΓΑΘΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ

Θα υπάρχει αρκετό για όλους ή όντως οι επόμενοι πόλεμοι θα γίνουν για το νερό, που ήδη θεωρείται «αγαθό στρατηγικής σημασίας»; Με παγκόσμιο πληθυσμό που αγγίζει ήδη τα 7 δισ. και αναμένεται να φτάσει τα 9 δισ. στα μέσα του αιώνα, αυξάνονται οι επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι το καθαρό νερό αναδεικνύεται στο «πετρέλαιο του μέλλοντος».

Πάνω από 1 δισ. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, 2 δισ. δεν διαθέτουν νερό για υποτυπώδη υγιεινή και 5 εκατ. πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που σχετίζονται με μολυσμένο νερό και ξηρασία (φωτ. Reuters) Πάνω από 1 δισ. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, 2 δισ. δεν διαθέτουν νερό για υποτυπώδη υγιεινή και 5 εκατ. πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που σχετίζονται με μολυσμένο νερό και ξηρασία (φωτ. Reuters) Εκτός από τη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού της Γης, η μαζική κατανάλωση, η κατάχρηση των φυσικών πόρων αλλά και η μόλυνση των υδάτινων πόρων μειώνουν τη διαθεσιμότητα του πόσιμου νερού, που δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της εποχής μας και διαρκώς μειώνεται.

Αριθμοί «φρίκης»

Το θέμα φέρνει για άλλη μία φορά στο προσκήνιο το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Φυσικών Πόρων (WRI) με έκθεσή του στην οποία υποστηρίζεται ότι η χρήση του νερού αναμένεται να αυξηθεί κατά 50% στις αναπτυσσόμενες χώρες και κατά 18% στις αναπτυγμένες από το 2007 έως το 2025. Εκτιμάται επίσης ότι μέσα στα επόμενα 20 χρόνια η ποσότητα νερού που αναλογεί σε κάθε άνθρωπο θα μειωθεί κατά 30%.

Σύμφωνα με το πόρισμα του αμερικανικού ινστιτούτου, σήμερα τουλάχιστον 1 δισ. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, 2 δισ. δεν διαθέτουν νερό ακόμη και για την υποτυπώδη υγιεινή, ενώ 5 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που σχετίζονται με την κατανάλωση μολυσμένου νερού ή με ξηρασία. «Αντιμετωπίζουμε μια σοβαρή πρόκληση» λέει η Κίρστι Τζένκινσον του WRI, υποστηρίζοντας για άλλη μία φορά ότι στο μέλλον θα επιδεινωθεί η κατάσταση των πληθυσμών που ήδη αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΝΙΑΩΤΗ
(Πηγές: Reuters,
www.wri.org)

2011-10-28

>