lefkada-news

Η προειδοποίηση δεν θα μπορούσε να είναι σαφέστερα διατυπωμένη

Η προειδοποίηση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή - της γνωστής IPCC- δεν θα μπορούσε να είναι σαφέστερα διατυπωμένη: στην επίσημη έκθεσή της, που δημοσιοποιείται παραμονές της συνόδου για το κλίμα στη Νότιο Αφρική, επισημαίνει ότι είναι «πολύ πιθανό» οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου να έχουν οδηγήσει σε άνοδο των θερμοκρασιών και προειδοποιεί ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής θα γίνονται όλο και πιο αισθητές υπό τη μορφή ακραίων καιρικών φαινομένων.

Τα μέλη της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης IPCC θεωρούν βέβαιο ότι τα επόμενα χρόνια θα βλέπουμε όλο και συχνότερα καύσωνες, αφύσικα σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες, ισχυρότερους κυκλώνες, κατολισθήσεις και ξηρασίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Το πόσο συχνότερα και πόσο εντονότερα θα είναι τα φαινόμενα αυτά θα εξαρτηθεί από το πόσο μεγάλη θα είναι η αύξηση της παραγωγής εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όμως το βασικό συμπέρασμα δεν αλλάζει.

Η IPCC απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα, όχι να λάβει - γενικά και αόριστα- μέτρα για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, αλλά να εκπονήσει συγκεκριμένα σχέδια διαχείρισης καταστροφών προκειμένου να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

«Είναι πρακτικά βέβαιο ότι αυξήσεις στη συχνότητα και την ένταση των ανώτατων ημερήσιων θερμοκρασιών... θα υπάρξουν κατά τον 21ο αιώνα σε παγκόσμια κλίμακα», αναφέρει σαφώς η έκθεση της διάσκεψης. «Είναι πολύ πιθανό η διάρκεια, η συχνότητα και/ή η ένταση των καυσώνων να αυξηθούν».

«Ημέρες τόσο ζεστές που καταγράφονταν μια φορά στα 20 χρόνια είναι πιθανό να καταγράφονται μια φορά στα δύο χρόνια έως τα τέλη του 21ου αιώνα στις περισσότερες περιοχές», επισημαίνουν οι επιστήμονες επικαλούμενοι ένα από τα σενάρια που μελέτησαν. Οι καύσωνες ενδέχεται να γίνουν ακόμη θερμότεροι κατά «1 βαθμό έως 4 βαθμούς Κελσίου μέχρι τα μέσα του 21ου αιώνα και κατά 2 βαθμούς έως 5 βαθμούς Κελσίου μέχρι τα τέλη του 21ου αιώνα, ανάλογα με την περιοχή και το σενάριο εκπομπών».

Σε θέση άμυνας έναντι των αμφισβητιών

Μιλώντας στον Guardian της Βρετανίας, ο επικεφαλής της IPCC Δρ. Ραχέντρα Πασόρι εμφανίστηκε βέβαιος ότι με τη δημοσιοποίηση της πολυαναμενόμενης έκθεσής της, η διάσκεψη θα γίνει στόχος των αμφισβητιών της κλιματικής αλλαγής. Υπενθυμίζεται ότι η αξιοπιστία της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή κλονίστηκε τα προηγούμενα χρόνια στη σκιά εσφαλμένων υπολογισμών και στοιχείων και ισχυρισμών, οι οποίοι στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι βασίζονταν σε ανακριβή στοιχεία. Η IPCC είχε τότε αναγνωρίσει ότι έκανε λάθος, όμως πλέον ήταν πολύ αργά.

Ο Πασόρι λέει σήμερα ότι η επιτροπή βγήκε πιο ισχυρή από το σκάνδαλο, καθώς πλέον «οι διαδικασίες που ακολουθούμε είναι το δυνατό μας σημείο». Όπως επισημαίνει στο συντάκτη της βρετανικής εφημερίδας «γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε διαρκώς στο μικροσκόπιο και γι` αυτό αλλάζουμε με την πάροδο των ετών, κάτι που νομίζω ότι πρέπει να μας αναγνωριστεί»/ Εξάλλου, τονίζει ότι η διάσκεψη εξακολουθεί να υποστηρίζει το βασικό της συμπέρασμα σε ό,τι αφορά τα ακραία καιρικά φαινόμενα. «Δεν μπορούμε ποτέ να συνδέσουμε [με την κλιματική αλλαγή] ένα μεμονωμένο συμβάν, όμως συνολικά η ανάλυση είναι καθ` όλα λογική».

2011-11-18

naftemporiki.gr

       

>