Προειδοποίηση Κομισιόν για παραλείψεις στην προστασία των ελληνικών θαλασσών
Έκκληση στην Εσθονία, την Ελλάδα, τη Φινλανδία και τη Μάλτα απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία της ΕΕ, η οποία τις υποχρεώνει να καταστρώνουν θαλάσσιες στρατηγικές για την προστασία των θαλασσών τους.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, «οι συγκεκριμένες χώρες παρέλειψαν να ενημερώσουν την Επιτροπή σχετικά με τη μεταφορά της οδηγίας πλαίσιο για τη θαλάσσια στρατηγική, η οποία θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί έως τις 15 Ιουλίου 2010».
Το αίτημα της Επιτροπής, που διαβιβάστηκε μετά από σχετική σύσταση του αρμόδιου σε θέματα περιβάλλοντος Επιτρόπου κ. Janez Potočnik, έχει τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης και διατυπώθηκε βάσει των διαδικασιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση αναλόγων παραβάσεων. Εάν οι επίμαχες χώρες δεν ενημερώσουν την Επιτροπή, εντός δύο μηνών, για τα μέτρα που έλαβαν σχετικά με τη μεταφορά της συναφούς ενωσιακής νομοθεσίας στο εθνικό δίκαιο, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει τις υποθέσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Η Ευρώπη έχει δεσμευθεί υπέρ της προστασίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας. Θαλάσσιες δραστηριότητες όπως η αλιεία, ο τουρισμός και η αναψυχή εξαρτώνται από την καλή ποιότητα των υδάτων. Τα θαλάσσια ύδατα της Ευρώπης (συμπεριλαμβανομένης της Μεσογείου, της Βαλτικής Θάλασσας, του Ευξείνου Πόντου και του Βορειοανατολικού Ατλαντικού Ωκεανού, με τα νερά που περιβάλλουν τις Αζόρες, τη Μαδέρα και τα Κανάρια Νησιά) προστατεύονται από βασική πράξη της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, την οδηγία πλαίσιο για τη θαλάσσια πολιτική 2008/56/EΚ, με την οποία επιδιώκεται η καλή περιβαλλοντική κατάσταση των θαλασσών της Ευρώπης έως το 2020. Η οδηγία επιβάλλει στα κράτη μέλη την υποχρέωση να καταρτίζουν συντονισμένες στρατηγικές για την προστασία και την αποκατάσταση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων της Ευρώπης, και να διασφαλίζουν την οικολογική βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων που συνδέονται με το θαλάσσιο περιβάλλον. Οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή της οδηγίας μειώνουν την πιθανότητα να επιτευχθεί η προαναφερόμενη καλή κατάσταση εντός της τακτής προθεσμίας, με δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις για τους χρήστες των θαλασσών της Ευρώπης.
Τα κράτη μέλη αξιολογούν την οικολογική κατάσταση των θαλασσίων υδάτων τους και τον αντίκτυπο των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, πριν από τον προσδιορισμό της «καλής περιβαλλοντικής κατάστασης» των εν λόγω υδάτων με βάση κριτήρια σχετικά με τη βιοποικιλότητα, την παρουσία αλλοχθόνων ειδών, την υγεία των αλιευτικών αποθεμάτων, την τροφική αλυσίδα, τον ευτροφισμό, τις αλλαγές στις υδρογραφικές συνθήκες και τις συγκεντρώσεις ρύπων, τις ποσότητες των θαλάσσιων απορριμμάτων και την υποβρύχια ηχορύπανση. Στη συνέχεια καθορίζονται οι στόχοι και οι δείκτες για την επίτευξη της καλής περιβαλλοντικής κατάστασης, σε συνδυασμό με πρόγραμμα μέτρων για την πραγμάτωση των στόχων.
Για το econews
Newslink Hellas
31/1/2011