lefkada-news

WWF: Ανάγκη για αποτελεσματική οργάνωση της δασοπροστασίας

O δασικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών αναβίωσαν παλιότερες μνήμες και υπενθύμισαν με τραγικό τρόπο ότι τα καλοκαίρια η ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού αλλά και όλων θα πρέπει να είναι αυξημένη. Όμως η πορεία των πυρκαγιών  έδειξε, δυστυχώς,  την έλλειψη ετοιμότητας του μηχανισμού δασοπροστασίας στην Ελλάδα αλλά και τη σημασία της προσωπικής ευθύνης του κάθε πολίτη. Την ίδια ώρα που η  περικοπή των δημοσίων δαπανών δεν άφησε ανεπηρέαστους και τους πόρους για την δασοπροστασία.

Η σωστή όμως και αποτελεσματική οργάνωση της δασοπροστασίας απαιτεί όχι μόνο πόρους, όπως επισημαίνει η WWF Ελλάς, αλλά σωστή επιχειρησιακή οργάνωση, συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων , κινητοποίηση των πολιτών αλλά και συνεχής ενημέρωση. Η ανθρώπινη αμέλεια, όπως τονίζει η περιβαλλοντική οργάνωση, είναι η κυριότερη αιτία πρόσκλησης πυρκαγιάς.

Η WWF προχώρησε και στην ανάλυση των συνισταμένων που συνθέτουν τη δασοπροστασία και τα προβλήματα που παρουσιάζουν:

Παγωμένος ο κρατικός μηχανισμός

Σε ότι αφορά την κατάσταση ετοιμότητας του μηχανισμού πρόληψης και καταστολής πυρκαγιών, έχοντας διανύσει ήδη τον πρώτο ενάμιση μήνα της αντιπυρικής περιόδου (1 Μαΐου – 31 Οκτωβρίου) οι εγκεκριμένοι πόροι για εργασίες πρόληψης δεν έχουν εκταμιευθεί ακόμα, η προγραμματισμένη στελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει ολοκληρωθεί, το πλαίσιο οργάνωσης στο επίπεδο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) παρουσιάζει ελλείμματα, ενώ η ενημέρωση του κοινού υστερεί.

Πρόληψη

Σε επίπεδο πρόληψης ακόμα εκκρεμεί η κατανομή εγκεκριμένων πόρων για εργασίες πρόληψης στις κατά τόπους δασικές υπηρεσίες και στους ΟΤΑ, όπως και η απορρόφηση κονδυλίων για έργα αντιπυρικής προστασίας από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Επίσης, η αδιαφορία της πολιτείας για τα ζητήματα δασικής διαχείρισης οδηγεί στη χρόνια συσσώρευση βιομάζας. Τέλος, είναι αποδεδειγμένο ότι η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών απαιτεί κυρίως σωστή διαχείριση και πρόληψη και όχι απλώς μονοσήμαντη καταστολή.

Καταστολή

Σε επίπεδο καταστολής, οι προσλήψεις 1900 περίπου εποχικών δασοπυροσβεστών δεν έχουν ολοκληρωθεί και παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις σε βασικό υλικοτεχνικό εξοπλισμό πυρόσβεσης (π.χ. ελαστικά οχημάτων). Επίσης, φαίνεται πως δεν υπάρχει ισοκατανομή του ανθρώπινου δυναμικού σε όλες τις Περιφέρειες όπου αναπτύσσονται πυροσβεστικές μονάδες, με τις κεντρικές πόλεις (Αθήνα - Θεσσαλονίκη) να συγκεντρώνουν περισσότερα άτομα. Ως αποτέλεσμα, η Περιφέρεια εμφανίζεται υποστελεχωμένη, όπως καταδεικνύει το πρόσφατο παράδειγμα της Κύθνου, όπου την κατασβεστική επιχείρηση ανέλαβαν μία ομάδα 15 ιδιωτών με επικεφαλής έναν εποχικό πυροσβέστη και 1 υδροφόρα του δήμου.

Εθελοντισμός

Αναξιοποίητοι παραμένουν χιλιάδες εθελοντές δασοπροστασίας από την κρατική μηχανή, καθώς αδυνατεί να αξιολογήσει συστηματικά την προσφορά τους, να καλύψει καίριες ανάγκες τους και να τους εντάξει σε ένα λειτουργικό πλαίσιο συντονισμού με τις υπόλοιπες υπηρεσίες.

Ενημέρωση – ευαισθητοποίηση

Το 40% περίπου των πυρκαγιών της χώρας προκαλούνται από ανθρώπινη αμέλεια, όπως πιθανότατα και οι πρόσφατες πυρκαγιές. Είναι αναγκαία λοιπόν η συστηματική ενημέρωση του κοινού για τις ανθρώπινες δραστηριότητες που είναι πιθανό να προκαλέσουν πυρκαγιές.

«Ελπίζουμε» καταλήγει η περιβαλλοντική οργάνωση  «ότι τα παραπάνω θα αποτελέσουν άμεση προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση της χώρας μας, προς όφελος όχι μόνο του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και της εθνικής οικονομίας, καθότι η διαχείριση των επιπτώσεων των πυρκαγιών βαρύνει με τεράστια έξοδα τον κρατικό προϋπολογισμό.»

tanea.gr

2012-06-26

>