Καμπανάκι για τα δελφίνια
Σεβάσου τα δελφίνια». To σύνθημα («be dolphin smart» στα αγγλικά) που απευθύνεται στους πολίτες, δεν το εμπνεύστηκαν τυχαία οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Ερευνών Τethys, οι οποίοι εδώ και 21 χρόνια ασχολούνται με τη μελέτη και την προστασία των δελφινιών στο Ιόνιο και τον Αμβρακικό Κόλπο
Στόχος τους είναι να ευαισθητοποιήσουν όσους πλέουν με σκάφη αναψυχής, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, σε αυτές τις θάλασσες.
Toυς προτρέπουν όταν βλέπουν δελφίνια, να ακολουθούν μία σειρά από οδηγίες ώστε να μην τους προκαλούν άγχος και να μην τα τρομάζουν, διαταράσσοντας τη φυσική τους συμπεριφορά.
Για τους ειδικούς του Ινστιτούτου, αυτό είναι απαραίτητο για την προστασία και τη διατήρηση των δελφινιών στα νερά του Ιονίου και του Αμβρακικού. Και αυτό διότι, «τα ελληνικά νερά φιλοξενούν μεγάλη ποικιλότητα κητωδών, αλλά η σημερινή αφθονία τους είναι μόνο ένα μικρό μέρος αυτής που υπήρχε στο παρελθόν», σημειώνουν. Τα τελευταία χρόνια τα συμπαθέστατα θαλάσσια θηλαστικά απειλούνται από την υπεραλίευση, τη ρύπανση, την υπερπληθώρα σκαφών αναψυχής.
Γι` αυτό και στο site τους http://www.ioniandolphinproject.org δημοσιεύουν μία σειρά από «κανόνες καλής συμπεριφοράς» απέναντι στα δελφίνια. «Εχουμε φτιάξει ένα ειδικό τμήμα στο site μας, το οποίο περιλαμβάνει οδηγίες αναγνώρισης για τα είδη κητωδών αλλά και μία σειρά από κατευθυντήριες γραμμές ώστε να γνωρίζει κανείς πώς να συμπεριφέρεται όταν προσεγγίζει μια ομάδα δελφινιών ή φαλαινών στη θάλασσα», λέει ο θαλάσσιος βιολόγος Τζοάν Γκονζάλβο, υπεύθυνος διαχειριστής και επιστημονικός συντονιστής του προγράμματος Ionian Dolphin Project.
Πρόκειται για το επιστημονικό πρόγραμμα του Ινστιτούτου Τethys, που μελετά τα δελφίνια στο Ιόνιο. «Είναι αυτό που έχουμε ονομάσει "be dolphin smart": να είσαι έξυπνος σαν δελφίνι», προσθέτει ο επιστήμονας από την Καταλωνία, ο οποίος από το 1998 μελετά τα συμπαθή θαλάσσια θηλαστικά στο εσωτερικό Αρχιπέλαγος του Ιονίου αλλά και στον Αμβρακικό.
Μία από τις βασικές οδηγίες που απευθύνουν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Tethys προς τους πολίτες είναι σε περίπτωση κατά την οποία βρεθούν κοντά σε δελφίνια να διατηρούν απόσταση 50 μέτρων από αυτά, αλλά και να τοποθετούν τη μηχανή του σκάφους τους στη «νεκρά» ταχύτητα. Ακόμη, συμβουλεύουν τους λουόμενους, τους τουρίστες και τους ψαράδες να αποφεύγουν να ταΐσουν τα δελφίνια, να τα αγγίξουν ή να κολυμπήσουν μαζί τους. Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, λένε οι επιστήμονες, οι πολίτες βοηθούν στην προστασία αλλά και τη διατήρηση του πληθυσμού των δελφινιών στο Ιόνιο και τον Αμβρακικό.
«Ειδοποιήστε μας». Οι πρωτοποριακές δράσεις του προγράμματος Ionian Dolphin Project, το οποίο άρχισε να εφαρμόζεται το 1991, δεν σταματούν εκεί. Η επιστημονική ομάδα έχει εκμεταλλευτεί τις νέες τεχνολογίες θέλοντας να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τα δελφίνια. «Εντόπισες δελφίνια ή φάλαινες στο Ιόνιο; Αν ναι, θα χαιρόμασταν να μάθουμε περισσότερα γι` αυτό. Αν κατά τη διάρκεια που πλέετε στα νερά του Ιονίου δεχθείτε την ευχάριστη επίσκεψη δελφινιών ή φαλαινών, θα θέλαμε να μάθουμε περισσότερα».
Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Ερευνών Τethys καλούν με αυτό τον τρόπο τους πολίτες να τους βοηθήσουν στην έρευνά τους. «Αναφέρετε την αναπάντεχη συνάντηση με ένα δελφίνι, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα που θα βρείτε στο site και βοηθήστε μας να ρίξουμε φως στην κατανομή των κητωδών στο Ιόνιο αλλά και στον εντοπισμό βασικών για την προστασία τους οικοτόπων», προσθέτουν. Μέσω της ιστοσελίδας http://ioniandolphinproject.org/el/report-a-sighting οι πολίτες μπορούν να στείλουν περισσότερες πληροφορίες για το πού παρατήρησαν ένα δελφίνι. Αν μάλιστα διαθέτουν φωτογραφίες ή βίντεο, οι ερευνητές του Tethys προτρέπουν τον κόσμο να τα στείλουν διότι θα τους είναι χρήσιμα.
tanea.gr
2012-07-08