lefkada-news

Φωτογραφίες από το οροπέδιο της Εγκλουβής

Οι σημερινές φωτογραφίες είναι από το οροπέδιο της Εγκλουβής. Οι πανοραμικές έχουν ληφθεί από σημείο του δρόμου προς την Καρυά μετά την αεροπορική βάση.



Ο οικισμός Βόλτοι

Σύντομη περιγραφή της Ελεωνόρας Φίορου

Στην Εγκλουβή, στο οροπέδιο Βουνί κοντά στο εκκλησάκι του Αγίου Δονάτου, όπου καλλιεργείται η περίφημη φακή Εγκλουβής, υπάρχει ένας μοναδικός οικισμός, οι Βόλτοι. Ο οικισμός αποτελείται από μικρές λιθόκτιστες θολωτές  καλύβες σε σχήμα φούρνου , χτισμένες αμφιθεατρικά η μία μετά την άλλη. Οι καλύβες αποτελούνται από ένα δωμάτιο για τους αγρότες, μια αποθήκη για την καλλιέργεια και ένα δωμάτιο για τα ζώα. Οι βόλτοι χρησίμευαν κυρίως για την προστασία των ζώων, και της σοδειάς μέχρι να αλωνιστεί.Σύμφωνα με μαρτυρίες παλιών Εγκλουβισάνων, τέτοιες καλύβες πρέπει να υπήρχαν εκεί από τα πρώτα χρόνια της Ενετοκρατίας. Το χτίσιμό τους απαιτούσε μεγάλη μαεστρία.


ΕΓΚΛΟΥΒΗ-ΛΕΥΚΑΔΑ-ΒΟΛΤΟΙ

Του Ηλία Γεωργάκη

Μια καταπληκτική ομιλία για τη Λευκάδα και την Εγκλουβη -με τις φημισμένες φακες της - έκανε ο Λευκαδίτης και φίλος Νωντας Γαζής ( Γεωπόνος Φυτοπροστασίας και Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής. Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης), στην τελετή εγκαινίων, στη Θεσσαλονίκη, της έκθεση φωτογραφίας της Λευκαδίτισσας φωτογράφου-σκηνοθέτιδας Ελεονόρας Φιώρου «Εγκλουβή Λευκάδας: ενα χωριό, μία ιστορία». Η έκθεση έγινε, με επιτυχία στην συμπρωτεύουσα από τις 28 Μαΐου-13 Ιουνίου 2010 με οργανωτές το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης και τον πάντα δραστήριο Σύλλογο Λευκαδίων Β. Ελλάδας «Η Φανερωμένη».

Απόσπασμα από την ομιλία

Τα λιγοστά χωράφια βρίσκονται στα μικρά οροπέδια πάνω από το χωριό, στην τοποθεσία Βουνί, και στις πλαγιές, όπου εδώ και αιώνες οι κάτοικοι αγωνίζονται με λιθιές, δημιουργώντας σκάλες στα πλευρά του βουνού, να συγκρατήσουν το χώμα από τη διάβρωση. Εκατομμύρια ώρες δουλειάς, χιλιάδες τόνοι ιδρώτα ξοδεύτηκαν για να φτιαχτούν αυτές οι εκπληκτικής ομορφιάς πέτρινες αναβαθμίδες. Είναι ένα μουσείο ζωής! Είναι ένα μουσείο πέτρινης τέχνης!
Δεν θα μιλήσουμε για τους Βόλτους, που αποτελούν μοναδικό φαινόμενο σ’ ολόκληρη την υφήλιο! Δεν θα μιλήσουμε για τους Βόλτους, που κατά πάσα πιθανότητα είναι κατάλοιπα της Νεολιθικής εποχής! Δεν θα μιλήσουμε για του Βόλτους που για πολλούς αποτελούν μία σαφή ένδειξη να είναι η Λευκάδα η Ομηρική Ιθάκη! Δεν θα μιλήσουμε για τους Βόλτους, που η αρχιτεκτονική τους έχει στοιχεία απίστευτης στερεομετρικής τεχνικής! Δεν θα μιλήσουμε για τους Βόλτους, που λειτουργούν ακόμη, δίπλα στα χωράφια που καλλιεργείται αδιάκοπα η φακή και δίπλα στα αλώνια που την αλωνίζουν και την ανεμίζουν για να καθαρίσει από τις ξένες ύλες. Δεν θα μιλήσουμε για τα πηγάδια και το μύλο! … Δεν θα μιλήσουμε γι’ αυτό το απίστευτο και μοναδικό μουσείο της τέχνης με την πέτρα, που τα χιλιάδες μέτρα αυτού του μωσαϊκού ατενίζουν με ηρεμία το άπειρο!
Ο Άγιος Δονάτος είναι εκεί παρών και προστατεύει αυτό το καταπληκτικής ομορφιάς φυσικό τοπίο, που βεβαίως φιλοτεχνήθηκε από αγράμματους καλλιτέχνες με εκπληκτική τεχνική! (Ας είναι καλά η μηχανικός Μαρία Κοντογιώργη που τον αναστήλωσε).
Εδώ σ’ αυτό το ευλογημένο μέρος σπέρνεται, βλαστάνει, μεγαλώνει, ανθίζει και καρπίζει ένα συνηθισμένο όσπριο, η φακή. Συνηθισμένο και γνωστό όσπριο. Εδώ όμως αυτό το όσπριο, η ΦΑΚΗ, αποκτά μία παγκόσμια μοναδικότητα: είναι η νοστιμότερη και βραστερότερη φακή στον Κόσμο ολόκληρο! Την κάνουν τα ροζιασμένα χέρια της Γκλουβισάνας; Το κάνει ο αρμυρός ιδρώτας του Γκλουβισάνου; Το κάνει ο Θεός κι ο Άγιος Δονάτος; Ή είναι αποτέλεσμα των ασβεστολιθικών πετρωμάτων της περιοχής, σε συνδυασμό με ισόρροπες ποσότητες Καλίου;
Είναι γνωστό πως στη φυτική παραγωγή το Άζωτο δίνει το πράσινο φύλλωμα, που είναι το εργαστήριο των φυτών, το Κάλι αυξάνει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και το Ασβέστιο είναι το στοιχείο, που σε μια ισορροπημένη αναλογία με το Κάλιο, κάνει τη φακή να βράζει πολύ πιο γρήγορα από κάθε άλλη, που παράχθηκε σε περιοχή με μη ισόρροπη αναλογία αυτών των στοιχείων.

Διαβάστε όλη την ομιλία εδώ


Κάθε μέρα φωτογραφίες από την Λευκάδα

Καθημερινά θα δημοσιεύουμε φωτογραφίες (χωρίς επεξεργασία) της ίδιας μέρας από τη Λευκάδα, προκειμένου ιδιαίτερα οι αναγνώστες της ιστοσελίδας μας που μένουν εκτός Λευκάδας να βλέπουν εικόνες του αγαπημένου μας νησιού. Αν κάποιος αναγνώστης που μένει στη Λευκάδα επιθυμεί να μας στείλει φωτογραφία που έχει ληφθεί την ίδια μέρα μπορεί να το κάνει στέλνοντας τη στο εμαίλ info@lefkadanews.com

Φωτογραφίες από το λιμάνι της Λυγιάς και την Κατούνα 9-3-2015

Φωτογραφίες από τον Άγιο Νικήτα και την παραλία του Μύλου 8-3-2015

Φωτογραφίες από το Ιστορικό Κέντρο της Λευκάδας 7-3-2015

Φωτογραφίες από το Φαράγγι της Μέλισσας 6-3-2015

Φωτογραφίες από το Eνετικό κάστρο Λευκάδας 5-3-2015

23:42:48

2015-03-10

>