Φωτογραφίες στην περιοχή της προϊστορικής πόλης Νήρικος-Θλιβερή εικόνα εγκατάλειψης
Προκειμένου να πάρουμε τις φωτογραφίες της 17ης Απριλίου, σκεφτήκαμε να επισκεφτούμε την Αρχαία πόλη Νήρικος, εκεί όπου σώζεται κομμάτι του τείχους της Αρχαίας Λευκάδας. Στρίψαμε, λοιπόν, με προσοχή στην πάρα πολύ επικίνδυνη στροφή του Καλλιγονίου και κατευθυνθήκαμε προς το δρόμο που δείχνει η πινακίδα. Το ευθύ κομμάτι του δρόμου καταλήγει στην εικόνα που βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία, όπου φαίνεται η πινακίδα για το τείχος της Αρχαίας Λευκάδας.
Με αυτό που είδαμε, δεν πιστεύαμε ότι εκεί που είναι η πινακίδα θα είναι το αρχαίο τείχος, καθώς δεν φαινόταν τίποτα. Έτσι στρίψαμε αριστερά στο δρόμο που οδηγεί προς τη χωματερή, όπου αφού καταλάβαμε μετά από λίγο ότι ακολουθούμε λάθος δρόμο, επιστρέψαμε στη διασταύρωση όπου είναι η πινακίδα και ρωτήσαμε μία κυρία, πού είναι το τείχος;
Όταν μας είπε ότι βρίσκεται εκεί που είναι η πινακίδα, αλλά έτσι όπως είναι δεν μπορείς να δεις και πολλά, εκπλαγήκαμε και νιώσαμε ντροπή. Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε, ότι ένα προϊστορικό μνημείο, υφίσταται τέτοια εγκατάλειψη. Το τμήμα του τείχους που σώζεται, είναι κομμάτι του μεγάλου τείχους που περιστοίχιζε την πρώτη πόλη του νησιού, την προϊστορική Νήρικος.
`Η ιστορία της Λευκάδας χάνεται στα βάθη των αιώνων.
Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη οι πρώτοι της κάτοικοι ήταν οι Λέλεγες προελληνικό φύλλο που κατακτήθηκε από τον Λαέρτη, πατέρα του Οδυσσέα και μάλλον από κατοίκους της Κεφαλονιάς.
Οι έρευνες του Γερμανού αρχαιολόγου W. Dorpfeld τοποθετούν την πρώτη ύπαρξη ζωής στη Λευκάδα στη νεολιθική εποχή στα μέσα της τέταρτης χιλιετίας π.Χ.. Το όνομα του αρχαιολόγου W. Dorpfeld (Δαίρπφελδ), συνεργάτη του Ερρίκου Σλήμαν στην ανασκαφή της Τροίας, ανέπτυξε τη θεωρία σύμφωνα με την οποία υποστηρίζει ότι η Λευκάδα είναι η Ομηρική Ιθάκη. Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα του έχουν αποκαλυφθεί στη Χοιροσπηλιά Ευγήρου και στην Ασβοσπηλιά Φρυνίου (υπολογίζεται ότι ανήκουν στην ύστερη φάση της νεολιθικής εποχής4.500-3.200πΧ) καθώς και κοντά στο Νυδρί όπου εντοπίστηκε οικισμός που χρονολογείται στο 2.700-2.300πΧ, στη πρώιμη δηλ. εποχή του χαλκού.
Μετά τους Αχαιούς, ακολουθεί η κάθοδος των Δωριέων που ιδρύουν την πόλη Νήρικος που ανακαλύφθηκε στο Καλλιγόνι στη θέση Κούλμος. Περιστοιχιζόταν από μεγάλο τοίχος του οποίου ένα μικρό τμήμα σώζεται και σήμερα.. Το 625 π.Χ. οι Κορίνθιοι κατέλαβαν το νησί και έφτιαξαν εδώ το δίαυλο της Λευκάδας, ένα από τα μεγαλύτερα έργα της αρχαιότητας όπου άνοιξαν τον ισθμό που ένωνε τη Λευκάδα με την Αιτωλ/νία.
Η Λευκάδα συμμετείχε στην ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.Χ.,στη μάχη των Πλαταιών και στον Πελοποννησιακό πόλεμο το 431 π.Χ.
Το 338 π.Χ. κατέλαβε τη Λευκάδα ο πατέρας του Μ. Αλεξάνδρου ο Φίλιππος Β΄. Λευκαδίτες ακολούθησαν πιστά και το Μέγα Αλέξανδρο στην τεράστια εκστρατεία του. Φαίνεται ότι από τους ακολούθους αυτούς ιδρύθηκε η ομώνυμη πόλη στην παραλιακή Συρία, καθώς και μια άλλη κοντά στην Δαμασκό.
Αργότερα τον 2ο αιώνα πΧ οι Ρωμαίοι έγιναν οι νέοι κατακτητές του νησιού. Στα χρόνια της ρωμαϊκής κατάκτησης κατασκευάζεται η λίθινη γέφυρα 700 μέτρων που συνέδεε την πόλη της Λευκάδος με την Ακαρνανία και ανοικοδομείται το αρχαίο τείχος.``
Ένα μνημείο, λοιπόν που η χρονολογία κατασκευής του, χάνεται στα βάθη των αιώνων, είναι εγκαταλελειμμένο, πνιγμένο στη βλάστηση, και δεν μπορεί κανείς εύκολα να το δει.
Από τη μία πλευρά του τείχους η εικόνα είναι αυτή της παρακάτω φωτογραφίας.
Η πλευρά του χωματόδρομου που οδηγεί προς τη θάλασσα, έχει εξίσου πυκνή βλάστηση.
Η εικόνα εγκατάλειψης μιας τέτοιας προϊστορικής ανακάλυψης, πρέπει άμεσα να διορθωθεί από τους αρμόδιους και τα τείχη της αρχαίας Νήρικος να αναδειχθούν. Η περιοχή πρέπει να γίνει εύκολα επισκέψιμη για όλο τον κόσμο. Οι μαθητές της Π.Ε Λευκάδας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, πρέπει να μπορούν να πηγαίνουν στη Αρχαία Νίρηκο εκπαιδευτική εκδρομή με τα σχολεία τους ώστε να διδάσκονται εκεί την σπουδαία ιστορία του νησιού μας.
Κάθε μέρα φωτογραφίες από την Λευκάδα
Καθημερινά θα δημοσιεύουμε φωτογραφίες (χωρίς επεξεργασία) της ίδιας μέρας από τη Λευκάδα, προκειμένου ιδιαίτερα οι αναγνώστες της ιστοσελίδας μας που μένουν εκτός Λευκάδας να βλέπουν εικόνες του αγαπημένου μας νησιού.
11:38:16
2015-04-18