lefkada-news

Προκηρύχθηκε το πρόγραμμα "Εξωστρέφεια - Ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων" - 2ος Κύκλος

Ο νέος κύκλος κρατικών ενισχύσεων για την Εξωστρέφεια, ο οποίος προκηρύχθηκε την 1η Αυγούστου 2013, αποτελεί συνέχεια του επιτυχημένου από πλευράς συμμετοχής και υλοποίησης α’ κύκλου και επικεντρώνεται μεταξύ άλλων στην ενίσχυση ολοκληρωμένων επενδυτικών σχεδίων με έμφαση στη σύζευξη μεταποιητικών δραστηριοτήτων με δραστηριότητες εξωστρέφειας και προβολής σε διεθνείς αγορές, ώστε να διασφαλίζεται η επίτευξη πολλαπλασιαστικών οφελών και οικονομιών κλίμακας.

Παράλληλά, σχεδιάζεται σε συνεργασία με θεσμικούς φορείς της εξωστρέφειας (ΥΠΕΞ, ΟΠΕ, κ.α.) ένα πλαίσιο παρεμβάσεων που θα στηρίξουν την ελληνική εξαγωγική δραστηριότητα και θα αναπτύξουν συνεργασίες προς όφελος των ελληνικών επιχειρήσεων.

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
·Η αύξηση της εξωστρέφειας της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
·Η τόνωση της επιχειρηματικότητας και των συνεργασιών των επιχειρήσεων στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον.
·Η αύξηση της προβολής των ελληνικών επιχειρήσεων και των προϊόντων τους με το εξωτερικό τους περιβάλλον.
· Ο αναπροσανατολισμός της παραγωγής προς κλάδους και προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της εξωστρεφούς ανταγωνιστικότητας τους μέσω της τόνωσης της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και της σύναψης διεθνών συνεργασιών.
· Η υποστήριξη και αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων που συμβάλλουν στην ενίσχυση της παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων στο διεθνές περιβάλλον.
ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
1.Μηχανολογικός και εργαστηριακός εξοπλισμός (έως 50% της επένδυσης)
2.Δαπάνες πληροφορικής/ τηλεπικοινωνιών (έως 30% της επένδυσης)
3.Ενέργειες σχεδιασμού και πιστοποίησης προϊόντων (έως 70% της επένδυσης)
4.Ενέργειες προβολής και προώθησης σε αγορές-στόχους (έως 60% της επένδυσης)
5.Ενέργειες τεχνικής και συμβουλευτικής υποστήριξης (έως 30% της επένδυσης max:40.000,00€)
6.Ενέργειες προστασίας ή απόκτησης και χρήσης πατεντών, πνευματικής ιδιοκτησίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας (έως 50% της επένδυσης)
7.Ενέργειες ανάπτυξης εξειδικευμένου προσωπικού και ανθρωπίνων πόρων (έως 20% της επένδυσης)
8.Λοιπές δαπάνες (μόνο για ΜΜΕ) (έως 10% της επένδυσης)
ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Επιλέξιμες προς χρηματοδότηση θεωρούνται οι επιχειρήσεις που λειτουργούν αδιαλείπτως από την 1/1/2012 και έχουν κλείσει τουλάχιστον 1 πλήρη δωδεκάμηνη χρήση πριν από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής και χωρίζονται στις ακόλουθες κατηγορίες επιχειρήσεων:
Α) Μεμονωμένες Πολύ Μικρές, Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της Μεταποίησης, των Κατασκευών και επιλεγμένων Υπηρεσιών.
Β) Πολύ Μικρές, Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του εμπορίου οι οποίες
· ΕΙΤΕ: Υποβάλλουν προς αξιολόγηση και ένταξη εκτός από διακριτό επενδυτικό σχέδιο και σύμφωνο συνεργασίας κοινών ενεργειών αποκλειστικά για τους σκοπούς του προγράμματος με τουλάχιστον δύο επιλέξιμες ΜΜΕ της περίπτωσης (Α) εκ των οποίων η μία μεταποιητική
· ΕΙΤΕ: Υποβάλλουν προς αξιολόγηση διακριτό και μεμονωμένο επενδυτικό σχέδιο χωρίς συνεργασίες ΑΛΛΑ με χαμηλότερο ποσοστό επιδότησης.
Γ) Μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της Μεταποίησης, των Κατασκευών και επιλεγμένων Υπηρεσιών οι οποίες:
· ΕΙΤΕ: Υποβάλλουν προς αξιολόγηση και ένταξη εκτός από διακριτό επενδυτικό σχέδιο και σύμφωνο συνεργασίας κοινών ενεργειών αποκλειστικά για τους σκοπούς του προγράμματος με τουλάχιστον δύο επιλέξιμες ΜΜΕ της περίπτωσης (Α) εκ των οποίων η μία μεταποιητική
· ΕΙΤΕ: Υποβάλλουν προς αξιολόγηση διακριτό και μεμονωμένο επενδυτικό σχέδιο χωρίς συνεργασίες ΑΛΛΑ με χαμηλότερο ποσοστό επιδότησης.
Δ) Ομάδες (τουλάχιστον τριών) Πολύ Μικρών, Μικρών και Μεσαίων επιχειρήσεων της περίπτωσης (Α) Υποβάλλουν προς αξιολόγηση και ένταξη εκτός από διακριτό επενδυτικό σχέδιο και σύμφωνο συνεργασίας κοινών ενεργειών αποκλειστικά για τους σκοπούς του προγράμματος
· Η ιδία συμμετοχή του προγράμματος αποδεικνύεται από την εξόφληση των παραστατικών και δαπανών του προγράμματος
· Για τους σκοπούς του συγκεκριμένου προγράμματος το όριο σώρευσης των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (De Minimis) ορίζεται στα 200.000,00€
ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ
Στο πλαίσιο του ενισχύονται έργα ύψους προϋπολογισμού ύψους επένδυσης ως ακολούθος:
· από 20.000,00€ - 200.000,00€ για επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων που ΔΕΝ εμπίπτουν στους ΚΑΔ 62, 63 και 70 - 70.22, 73 - 73.11.11, 74 - 74.10.1, 74.10.2.
· από 20.000,00€ - 100.000,00€ για επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων που εμπίπτουν στους ΚΑΔ 62, 63 και 70 - 70.22, 73 - 73.11.11, 74 - 74.10.1, 74.10.2
Το ύψος του προϋπολογισμού δεν δύναται να υπερβαίνει το 60% του Μέσου Όρου του κύκλου εργασιών της επιχείρησης κατά την τελευταία τριετία
Το συνολικό ποσοστό Χρηματοδότησης καθορίζεται από το μέγεθος της επιχείρησης και την σύναψη ή μη συνεργασιών ως εξής:
1. Για μεμονωμένα Επιχειρηματικά Σχέδια της περίπτωσης (Α) και για όλες τις κατηγορίες των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων: 45% του προϋπολογισμού για όλη την Επικράτεια.
2. Για την περίπτωση μεμονωμένων επενδυτικών σχεδίων χωρίς συνεργασίες, για όλες τις κατηγορίες των Μικρομεσαίων επιλέξιμων εμπορικών επιχειρήσεων και για τις μεγάλες επιχειρήσεις (περιπτώσεις (Β) και (Γ)):
·  35% του προϋπολογισμού για όλη την Επικράτεια για την περίπτωση τις εμπορικές ΜΜΕ,
·  30% του προϋπολογισμού για όλη την Επικράτεια για τις μεγάλες επιχειρήσεις
3. Όλες οι κατηγορίες των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και στα πλαίσια σύναψης συνεργασιών είτε με επιλέξιμες εμπορικές επιχειρήσεις είτε με άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις (περιπτώσεις (Β) και (Δ): 55% του προϋπολογισμού για όλη την Επικράτεια.
4. Για την περίπτωση των συνεργασιών με μεγάλες επιχειρήσεις - συνεργασίες της περίπτωσης (Γ):
·  45% του προϋπολογισμού για όλη την Επικράτεια για τις μεγάλες επιχειρήσεις και,
· 55% του προϋπολογισμού για όλη την Επικράτεια για όλες τις κατηγορίες των ΜΜΕ
Η διάρκεια υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων ορίζεται σε 15 μήνες μετά την ημερομηνία έγκρισης.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε στη διεύθυνση
www.lazari.gr  ,  fanisla@yahoo.gr  ή επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλεφωνά
2645026153 , 6977709033

2013-08-07

>