lefkada-news

Σύντομα η νέα προκήρυξη πενταετούς ενίσχυσης για την

Στο γραφείου του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑγροΤύπου, η προκήρυξη της βιολογικής γεωργίας (πενταετία ενίσχυσης) του Μέτρου 214. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι θέμα ημερών το ΥπΑΑΤ να προχωρήσει στην δημοσίευσή της.

Ωστόσο, ο μηχανισμός του υπουργείου που ασχολείται με τα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα προετοιμάζει και την προκήρυξη για την βιολογική κτηνοτροφία. Σε αντίθεση με την βιολογική γεωργία η προκήρυξη για την εν λόγω δράση θα είναι ενιαία για παλαιούς και νέους δικαιούχους.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Ειδική Γραμματεία του ΥπΑΑΤ έχει ζητήσει από τον υπουργό να ανακοινωθούν και επίσημα παρατάσεις για τις προκηρύξεις που «τρέχουν» αυτό το διάστημα (απονιτροποίηση για νέους και παλαιούς δικαιούχους και βιολογική γεωργία για παλαιούς δικαιούχους).

«Δεν είναι δυνατόν να δίνονται άτυπες παρατάσεις. Σύντομα θα εκδοθεί μια τροποποιητική απόφαση, η οποία θα δίνει παράταση για την απονιτροποίηση (για νέους και παλαιούς δικαιούχους) και βιολογική γεωργία για παλαιούς δικαιούχους», αναφέρουν χαρακτηριστικά στον ΑγροΤύπο καλά πληροφορημένες πηγές.

Παρατάσεις
Μάλιστα σύμφωνα με σημερινές ανακοινώσεις της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημερώνονται οι υποψήφιου του μέτρου ότι δίνονται οι εξής παρατάσεις:

    για την πρόσκληση διετούς παράτασης της δράσης 2.1. (απονιτροποίηση) παρατείνεται η ημερομηνία κατάθεσης των αιτήσεων ενίσχυσης μέχρι 28/12/11.
    για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος διετούς παράτασης των σε ισχύ συμβάσεων της δράσης 1.1 (βιολογική γεωργία) δίνεται παράταση έως 30/12/2011

Βιολογική κτηνοτροφία
Όσον αφορά το θέμα της ενιαίας προκήρυξης για την βιολογική κτηνοτροφία πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι αυτό θα συμβεί αφενός μεν διότι τα κονδύλια είναι περιορισμένα (20 εκατ. ευρώ) και αφετέρου διότι πλέον έχουν εξαντληθεί χρονικά περιθώρια και έχουν λήξει οι περισσότερες παλιές συμβάσεις. Οπότε όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στη νέα πενταετία ενίσχυσης της βιολογικής κτηνοτροφίας, μέσω του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» θα πρέπει να περιμένουν την προκήρυξη που θα είναι ενιαία για όλους (νέους και παλιούς δικαιούχους) και αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

>