lefkada-news

Ένας συγγραφέας χωρίς έμπνευση δοκιμάζει ένα θαυματουργό χάπι που πολλαπλασιάζει τις πνευματικές του ικανότητες...

Η ταινία Limitless είναι καταρχήν μία έξυπνη ταινία. Ο βασικός πρωταγωνιστής (Brandley Cooper) ενσαρκώνει ένα συγγραφέα, που έχει χάσει την έμπνευσή του, χάνει και την κοπέλα του και προσπαθεί μάταια να ορθοποδήσει. Ξαφνικά συναντάει έναν παλιό του γνωστό, που έχει να του προσφέρει μία λύση. Ένα χάπι, που αυξάνει το ποσοστό χρήσης του εγκεφάλου από 20% σε 100%. Προφανώς τα αποτελέσματα είναι φοβερά αλλά δυστυχώς υπάρχει και το αντίστοιχο τίμημα.

Η ταινία είναι γρήγορη και η σκηνοθεσία είναι πολύ καλή. Λίγο το γεγονός ότι ο ίδιος ο ήρωας εξιστορεί τα δεδομένα, λίγο τα περίεργα πλάνα, λίγο η χρήση του φαρμάκου που οδηγεί κάποιες φορές σε παραισθήσεις, συνθέτουν ένα ευχάριστο κλίμα. Πέρα από όλα αυτά όμως, η ταινία προσπαθεί να αγγίξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινοί θνητοί και να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν οι άνθρωποι όταν καταλαβαίνουν ότι μπορούν να κερδίσουν λεφτά και εξουσία.

Ο βασικός πρωταγωνιστής με εξέπληξε ευχάριστα. Κατάφερε να αποδώσει πολύ καλά το ρόλο του αρχικά αποτυχημένου συγγραφέα και στη συνέχεια του «υπερ-ήρωα» που μπορεί να φέρει σε πέρας όλες τις καταστάσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει. Όσο για την εμφάνιση του Robert De Niro, τα λόγια είναι περιττά, πάντα είναι περιττά για το συγκεκριμένο ηθοποιό.

Το μόνο μελανό σημείο, κατά τη γνώμη μου, είναι η ενασχόληση της ταινίας με τα χάπια-ναρκωτικά και με τις «δυνάμεις» που μπορούν να σου προσφέρουν. Σίγουρα η ιδέα είναι φανταστική, αλλά δυστυχώς σε όλη τη διάρκεια της ταινίας δε φαίνεται ευκρινώς η άποψη ότι τα χάπια μπορούν να βλάψουν τους ανθρώπους. Για να μην παρεξηγηθώ, υπάρχουν σημεία που δείχνουν την εξαθλίωση των ανθρώπων που χρησιμοποίησαν το συγκεκριμένο χάπι, αλλά ο βασικός πρωταγωνιστής μοιάζει, στο τέλος, να μην αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα, από τη χρόνια χρήση του χαπιού. Παρόλα αυτά είναι μία γρήγορη, ευχάριστη ταινία, που σίγουρα δε θα σας απογοητεύσει.

2011-11-12

>