Τι κάνουν η Apple και οι άλλες εταιρείες με τα προσωπικά μας δεδομένα;
Η Apple, η Google και η Microsoft ξεκαθάρισαν επιτέλους το μυστήριο του πώς και του γιατί τα smartphones καταγράφουν και αποθηκεύουν την τοποθεσία μας.
Μας παρακολουθούν; Περίπου. Οι εταιρείες που σχεδιάζουν λειτουργικά συστήματα για κινητά τηλέφωνα όπως η Apple, η Google, η Research in Motion, η Microsoft και η Nokia συλλέγουν δεδομένα σχετικά με την τοποθεσία τα οποία, σύμφωνα με τις εταιρείες, είναι ανώνυμα και δεν μπορούν να οδηγήσουν πίσω στον ιδιοκτήτη τους.
Οι πληροφορίες που συλλέγονται, ανεβαίνουν σε τεράστιες βάσεις δεδομένων που διατηρούνται από τις εταιρείες. Μόνο ένα μικρό μέρος τους μένει στα κινητά τηλέφωνα. Επίσης, οι πληροφορίες δεν είναι για συγκεκριμένες τοποθεσίες ανθρώπων, αλλά περισσότερο για τις τοποθεσίες των κεραιών Wi-Fi και κινητής τηλεφωνίας που υπάρχουν γύρω μας.
Τι ακριβώς κάνουν οι εταιρείες με τα δεδομένα αυτά; Οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται με δύο τρόπους: Για να παρέχουν έναν τρόπο εντοπισμού σε περίπτωση που το GPS δεν είναι διαθέσιμο, και για τον πιο γρήγορο εντοπισμό του σήματος GPS όταν αυτό ζητηθεί. Οι πληροφορίες αυτές είναι πολύ σημαντικές για υπηρεσίες όπως Χάρτες και άλλες εφαρμογές κινητών τηλεφώνων.
Το κινητό μας τηλέφωνο συμβουλεύεται τις βάσεις δεδομένων και βασιζόμενο στις πληροφορίες σχετικά με τα δίκτυα και τις κεραίες που βρίσκονται γύρω του, η Apple η Google και άλλες εταιρείες μπορούν πολύ γρήγορα να βρουν την τοποθεσία μας.
Το πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι πως είναι πολύ γρήγορη. Το μειονέκτημα είναι πως δεν είναι πολύ ακριβής. Το GPS από την άλλη έχει το ανάποδο πρόβλημα. Είναι πολύ ακριβές αλλά δεν είναι τόσο γρήγορο.
Γιατί χρειάζονται οι εταιρείες τα δικά μας δεδομένα για να ξέρουν που βρίσκονται τα δίκτυα αυτά; Δεν τις χρειάζονται, αλλά είναι πολύ πιο γρήγορο, εύκολο και φθηνότερο από τις εναλλακτικές.
Αρχικά, ενώ οι εταιρείες κινητών τηλεφώνων συνεργάζονταν με εταιρείες τηλεφωνίας για να χαρτογραφήσουν τις κεραίες και τα Wi-Fi δίκτυά τους, η Apple πρώτη σκέφτηκε να εκμεταλλευτεί την τεράστια καταναλωτική βάση που είχε με τα iPhone τα οποία ήδη «μιλούσαν» με ασύρματα δίκτυα και κεραίες.
Πότε εκπέμπονται τα δεδομένα αυτά; Η Microsoft δήλωσε πρόσφατα πως συλλέγει δεδομένα μόνο όταν τα ζητήσει κάποια εφαρμογή. Η Apple, όπως αποδείχτηκε πρόσφατα, συλλέγει συνεχώς δεδομένα, άσχετα αν τα ζητήσει κάποια εφαρμογή ή όχι. H Google δεν έχει κάνει ακόμα κάποια σχόλιο επί του θέματος.
Ποιος έχει πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα; Όλοι οι χρήστες έχουν πρόσβαση στα δεδομένα αυτά από το κινητό τους τηλέφωνο, αν έχουν τις τεχνικές γνώσεις να το κάνουν. Δεν είναι πολύ εύκολο όμως.
Αν έχετε iPhone, τα δεδομένα αυτά αποθηκεύονται και στον υπολογιστή σας, αλλά η Apple δήλωσε πως θα σταματήσει να το κάνει αυτό στην επόμενη ενημέρωση του λογισμικού. Δήλωσε επίσης, μετά από την κατακραυγή που ακολούθησε, ότι θα κρυπτογραφήσει τα δεδομένα αυτά.
Πόσο πίσω πάνε τα δεδομένα αυτά; Η Apple συλλέγει δεδομένα που αποκαλύπτουν την τοποθεσία των χρηστών της μήνες, ως και χρόνια πίσω. Μετά την κατακραυγή και τις αντιδράσεις, θα το μειώσει σε 7 μέρες και θα σβήνει όλα τα υπόλοιπα.
Η Google, η Microsoft και η Nokia δεν έκαναν κάποια δήλωση σχετικά με το πόση πληροφορία συλλέγουν.
Μπορώ να σταματήσω τις εταιρείες αυτές από το να συλλέγουν δεδομένα; Ναι.
Κανονικά, υπήρχε επιλογή στα iPhone που έκλεινε τον διαμοιρασμό της τοποθεσίας του χρήστη, μόνο που και να την απενεργοποιούσες τα δεδομένα συλλέγονταν ακόμα, έστω και χωρίς την συγκατάθεσή σου. Μετά τις αντιδράσεις, η Apple θα κάνει τα iPhone να σταματήσουν να καταγράφουν δεδομένα χωρίς την συγκατάθεση του χρήστη.
Στα κινητά με Android ζητείται πάντα η συγκατάθεση του χρήστη προτού γίνει κάτι τέτοιο.
2011-04-30
epikaira.gr