lefkada-news

Απελευθερώθηκε από τους πάγους κοπάδι φαλαινών στον Καναδά

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια ενός κοπαδιού από έντεκα «φάλαινες-δολοφόνους» που είχαν παγιδευτεί κάτω από τον πάγο στον κόλπο Χάτσον στο Κεμπέκ του Καναδά.

Οι όρκες απελευθερώθηκαν αφού συνέδραμαν για την σωτήρια τους ο... άνεμος, καθώς και ντόπιοι εσκιμώοι Ινουίτ που έσπασαν τα τεράστια κομμάτια πάγου που εμπόδιζαν τα θηλαστικά να βγουν στην επιφάνεια και να πάρουν ανάσα - οι όρκες δεν έχουν βράγχια, αλλά διαθέτουν πνεύμονες όπως οι άνθρωποι.

Ο κόλπος Χάτσον άρχισε να παγώνει πριν δυο μέρες εγκλωβίζοντας τα τεράστια κήτη μέσα στον πάγο, όπως φαίνεται κι από το σχετικό βίντεο, όπου οι φάλαινες βγαίνουν εναλλάξ στην επιφάνεια για να αναπνεύσουν. Οι δύο μεγάλες και οι εννέα μικρές φάλαινες αποπροσανατολίστηκαν και βρέθηκαν δέκα χιλιόμετρα μακριά από τον ανοιχτό ωκεανό.

Τις όρκες ανακάλυψε ένας κυνηγός το πρωί της Τρίτης.  Ο δήμαρχος του χωριού Ινούκγιακ που βρίσκεται κοντά στην  περιοχή, Πίτερ Ινουκπούκ, ζήτησε από το υπουργείο Αλιείας και Ωκεανών του Καναδά να στείλουν ένα παγοθραυστικό ώστε να βοηθήσουν τις φάλαινες πριν αυτές πνιγούν κάτω από τον πάγο, αλλά κάτι τέτοιο δεν χρειάστηκε τελικά αφού ο άνεμος άλλαξε το πρωί της Πέμπτης κατεύθυνση και ο πάγος έλιωσε, με αποτέλεσμα οι έντεκα φάλαινες να ξεχυθούν στον ωκεανό ξανά και να αναπνεύσουν με ανακούφιση.

Σε παρόμοιο περιστατικό στην Αρκτική Θάλασσα πάνω από την Ιαπωνία το 2005, κάποιες άλλες φάλαινες στάθηκαν λιγότερο τυχερές και πέθαναν μέσα σε μια μέρα μετά την ανακάλυψή τους, καθώς οι καιρικές συνθήκες εκείνη τη φορά δεν ήταν με το μέρος τους κι η τρύπα έκλεισε από την κακοκαιρία και τις χαμηλές θερμοκρασίες.

tovima.gr

2013-01-11

>