lefkada-news

Κατάδυση στο σιωπηλό κόσμο του βυθού του Ιονίου

Από τον Αιμίλιο Χατζηδάκη

Το πόσο ωραία είναι τα νησιά της Κέρκυρας και των Παξών είναι ευρέως γνωστό. Αυτό που δεν είναι και τόσο γνωστό είναι η ομορφιά του βυθού τους. Με σκοπό την αποκάλυψη των θαυμαστών μυστικών του, ο επαγγελματίας δύτης Aγγελος Μουμούρης, μέσα από τη δραστηριότητα των καταδύσεων, μας καταδεικνύει το υποθαλάσσιο περιβάλλον των δύο νησιών.

Το Ιόνιο είναι μια θάλασσα που καθόρισε και θα καθορίσει, τόσο την ιστορική εξέλιξη, όσο και τις σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες των νήσων που περιβάλλει. Οι δαντελωτές του ακτές και τα διάφανα νερά του δημιουργούν μια γαλήνια εικόνα η οποία όμως στα ενδότερα κρύβει ένα έντονα δυναμικό περιβάλλον ελάχιστα γνωστό.

Η σκηνογραφία του βυθού του Ιονίου περιλαμβάνει βράχια και σπηλιές με ποικίλα σχήματα, αλλά και φύκια και φυτά σε διάφορα μεγέθη και χρώματα, σχηματίζοντας ένα θαλάσσιο δάσος ασύλληπτης ομορφιάς, όπου κατοικούν κάθε λογής υποθαλάσσιες παρέες. Στους βιότοπους του Ιονίου άλλωστε συναντάμε χιλιάδες είδη ζώων διαφορετικών ειδών, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών των θηλαστικών και των μαλακίων τα οποία, με ποικίλα σχήματα και χρώματα, γοητεύουν με την συμπεριφορά τους, μετακινούμενα σε κοπάδια ή μεμονωμένα ενώ οι συνήθειες, οι ανάγκες και οι ιδιοτροπίες τους, αντανακλώνται στα διάφανα νερά και την γαλήνια ατμόσφαιρα.

Οι σμέρνες γίνονται αισθητές περιπλανώμενες νωχελικά ανάμεσα στα βράχια αναζητώντας τροφή, ενώ ψάρια με ασημιά ιριδίζοντα λέπια που συνεισφέρουν στην καλλονή τους, καθιστώντας τα σχεδόν αόρατα εάν χρειαστεί, παιχνιδίζουν στην χλωρίδα και πανίδα του βυθού προσφέροντας μια αποκαλυπτική εμπειρία. Γλώσσες, σκορπιοί, χταπόδια, αστερίες και καβούρια αποκαλύπτονται σε μια υπομονετική ματιά, θυμίζοντας στον δύτη τις στιγμές που μπλεκόταν τα αρμίδια μεταξύ τους επάνω στην βάρκα όταν προσπαθούσε να τα δει με το μάτι της επιβίωσης, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τη διαχρονική σχέση του ανθρώπου με το θαλάσσιο περιβάλλον.

Πέρα όμως από τους έμβιους οργανισμούς συναντάμε και ναυάγια πλοίων ή αεροπλάνων, αποδεικνύοντας την παντοτινή νίκη της φύσης ενάντια στις ανθρώπινες επινοήσεις.

Αυτός ο κόσμος που αναπτύσσεται στην παλέτα του μπλε, με τη βοήθεια της τεχνολογίας είναι πλέον προσβάσιμος στον καθένα.

Τεχνικά, μία μάσκα, μία μπουκάλα οξυγόνου, ένα ζευγάρι βατραχοπέδιλα και η ανάλογη στολή και εξαρτήματα είναι αρκετά για να αποκαλύψουν στο δύτη τον ανεξάντλητο θαλασσόκοσμο του Ιονίου στον οποίο, ανά πάσαν στιγμή, κάθε ώρα της ημέρας και της νύχτας, συμβαίνει κάτι.

Ψυχολογικά, οι καταδύσεις δεν αποτελούν μια τόσο απλή διαδικασία και όποιος θελήσει να συμμετάσχει σε αυτές, θα πρέπει πρωτίστως να αντιμετωπίσει σοβαρά την βάση των συναισθημάτων, τον φόβο, ο οποίος δικαιολογημένα είναι αυξημένος αφού ο βυθός δεν αποτελεί το φυσικό περιβάλλον του ανθρώπου.

Για αυτό θα πρέπει να ακολουθηθούν οι κανόνες των καταδύσεων όπως αυτοί θα υποδειχθούν από τον εκάστοτε εκπαιδευτή ώστε οι εκπαιδευόμενοι να μπορούν να αντεπεξέλθουν επαρκώς όταν θα πρέπει να αντιμετωπισθούν δύσκολα καιρικά φαινόμενα ή απρόοπτες καταστάσεις.

Μέσα από μια σειρά φωτογραφιών που δεν περιορίζονται σε ένα μόνο πεδίο, αλλά αποτελούν μέρος ενός τεράστιου μωσαϊκού που κινείται προς όλες τις κατευθύνσεις θα ανασύρουμε μερικά μυστικά του βυθούν του Ιονίου, αποκαλύπτοντας ένα μικρό μέρος του πανέμορφου και ευαίσθητου κόσμου του τον οποίο οφείλουμε να τον προσέχουμε για να μας προσέχει.

Φωτορεπορτάζ - Κατάδυση στους Παξούς

Φωτορεπορτάζ - Κατάδυση στην Κέρκυρα

Πληροφορίες: http://www.paxosoasisub.com/

www.in.gr

2013-10-22

>