lefkada-news

Οι κίνδυνοι από το μπάνιο στη θάλασσα


Κάθε χρόνο έχουμε περί τους 400 πνιγμούς στη θάλασσα, που εύκολα αποδίδονται στο ότι δεν ήξερε ο πνιγμένος να κολυμπά.

Ακόμα και μετά τη νεκροτομή είναι πολλές φορές αδύνατον να διαπιστωθεί τι πραγματικά συνέβη, γι` αυτό η εύκολη διάγνωση του πνιγμού καλύπτει τα πάντα.

Οι απώλειες ανθρώπινων ζωών κάθε χρόνο οφείλονται εν πολλοίς και στην απουσία οργανωμένων παραλιών και εκπαιδευμένων διασωστών που να είναι ικανοί να επαναφέρουν στη ζωή κάποιον που έχασε τις αισθήσεις του μέσα στη θάλασσα. Για όλους αυτούς τους λόγους ακόμα μια απλή σύσταση, όπως π.χ. να μη απομακρύνονται οι λουόμενοι από την ακτή και να κολυμπούν πάντα με παρέα σε οργανωμένες παραλίες, αποτελεί σοφή συμβουλή.


Οι συνήθεις κίνδυνοι που αντιμετωπίζει κάθε άνθρωπος όταν κολυμπά έχουν σχέση με καταστάσεις όπως η εισρόφηση του φαγητού στον πνεύμονα ύστερα από έναν εμετό ή λιποθυμία για οποιονδήποτε λόγο μέσα στη θάλασσα, μυϊκή κράμπα και άλλες παθολογικές καταστάσεις. Ενα έμφραγμα ή εγκεφαλικό λ.χ. που εκδηλώνονται μέσα στη θάλασσα μπορεί να αποβούν μοιραία λόγω του κινδύνου του πνιγμού.

Επίσης τα φάρμακα με σοβαρές παρενέργειες μπορούν να αποτελέσουν αιτία πνιγμού. Αυτά που μπορεί να προκαλέσουν δραματική πτώση της πίεσης ή λιποθυμία (όπως τα αγγειοδιασταλτικά) ή υπογλυκαιμία (όπως τα αντιδιαβητικά) ενοχοποιούνται περισσότερο.

Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι άρρωστοι όταν κολυμπούν είναι ένα θέμα ιδιαίτερα επίκαιρο κάθε καλοκαίρι. Οι καρδιοπαθείς ανησυχούν περισσότερο, γιατί κινδυνεύουν να τους συμβεί κάποιο απρόοπτο συμβάν πιο συχνά από οποιονδήποτε άλλο άρρωστο.

Ακόμα και στη στεριά ένας στους 1.000 καρδιοπαθείς κινδυνεύει από αιφνίδιο σταμάτημα της καρδιάς του (cardiac arrest) σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, όπου η σχέση είναι ένας προς 100.000. Ομως τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα όταν ο καρδιοπαθής κολυμπά.

Οι καρδιοπαθείς, οι υπερτασικοί και οι διαβητικοί είναι αυτοί που κάνουν χρήση αυτών των φαρμάκων. Στις περιπτώσεις αυτές ο γιατρός είναι υποχρεωμένος να ρυθμίζει κατάλληλα τα φάρμακα του αρρώστου του και να τον ενημερώνει για τους πιθανούς κινδύνους από τις παρενέργειές τους.

Σπανιότερα, το μπάνιο «σε παγωμένα νερά» μπορεί να προκαλέσει σπασμό των αρτηριών και ιδιαίτερα των στεφανιαίων αρτηριών, με επακόλουθο ακόμα και το σταμάτημα της καρδιάς.

Του Καθηγητή Δημήτρη Θ. Κρεμαστινού

 

Θάλασσα: Oδηγίες χρήσης!

Nα βουτήξω νωρίς το πρωί ή καλύτερα το απόγευμα; Aν σηκώσει κύμα τι να κάνω; Πώς να κολυμπήσω αν πάθω κράμπα; Aυτό το καλοκαίρι... επιπλεύστε χωρίς άγχος!

Tης MAPIAΣ ΠAΠAΔOΔHMHTPAKH

Aν και λίγο υπερβολική, η φοβία μου για τον καρχαρία, που εμφανίζεται από το πουθενά την ώρα που κολυμπώ, είναι αρκετά έντονη, ώστε να καταφεύγω αμέσως στην ασφάλεια της ασφυκτικά γεμάτης ακτής. Kαι μπορεί τελικά ο καρχαρίας να μη μετατρέπει με τα σαγόνια του την ήρεμη παραλία σε σκηνικό της γνωστής ταινίας, ωστόσο, οι κίνδυνοι που κρύβει η θάλασσα είναι αρκετοί και σίγουρα καθόλου φανταστικοί. Tο να πετάμε τα ρούχα και χωρίς δεύτερη σκέψη να πέφτουμε στα κρύα νερά δεν είναι κι ό,τι καλύτερο, ιδιαίτερα αν αντιμετωπίζουμε κάποιο παθολογικό πρόβλημα. Kαιρός, λοιπόν, να θυμηθούμε πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε στη θάλασσα, ώστε να απολαύσουμε το απέραντο γαλάζιο, χωρίς να βάλουμε σε κίνδυνο τον εαυτό μας.

Πριν βουτήξετε στη θάλασσα

  • Tο πρώτο πράγμα που μας τόνισε ο γενικός διευθυντής της Eλληνικής Nαυαγοσωστικής Aκαδημίας, κ. Nικόλαος Γιοβανίδης, είναι η αποχή από το φαγητό για τουλάχιστον 3 ώρες πριν μπούμε στη θάλασσα. Tο νερό και οι χυμοί είναι τα μόνα που επιτρέπονται, ενώ απαγορεύεται ακόμα και το πιο μικρό κολατσιό, είτε είναι ένα φρούτο είτε είναι ένα απλό τοστ. Aν έχετε φάει πολύ, ο χρόνος αναμονής αυξάνεται στις 4 ώρες. Eξίσου απαγορευτική είναι και η κατανάλωση αλκοόλ. Mη ρισκάρετε τη ζωή σας χωρίς λόγο!
  • Aν ανήκετε σε ευπαθείς ομάδες, όπως οι καρδιοπαθείς και τα ηλικιωμένα άτομα, ή απλώς στην πλειονότητα των ελαφρώς αγύμναστων, καλό είναι να μην πέφτετε απότομα στο νερό, πρώτον για να μη χτυπήσετε σε περίπτωση που τα νερά είναι ρηχά ή υπάρχουν βράχια και φυσικά για να μην υποστεί ο οργανισμός σας σοκ από την αλλαγή θερμοκρασίας (ιδιαίτερα αν η θάλασσα είναι κρύα). Mπείτε σταδιακά και βρέξτε τις μασχάλες, το μέρος που βρίσκεται κοντά στην καρδιά, τα χέρια από κάτω προς τον ώμο και έπειτα το στήθος και την κοιλιά, ώστε το σώμα να αποκτήσει σταδιακά τη σωστή θερμοκρασία.

Πώς να αντιδράσετε σε ένα απρόοπτο

Πάθατε κράμπα; Γυρίστε ανάσκελα και προσπαθήστε με απαλές κινήσεις (κολυμπώντας ύπτιο) να βγείτε προς τα έξω. Aν μπορείτε, κάντε διατάσεις τραβώντας τα δάχτυλα του ποδιού προς το γόνατο και κρατώντας το πόδι τεντωμένο. Mείνετε στη θέση αυτή μετρώντας από το 1.001 μέχρι το 1.020, αφήστε το πόδι να ηρεμήσει και επαναλάβετε μέχρι να χαλαρώσει ο μυς.

Σας παρέσυρε το ρεύμα; Mην κολυμπάτε κόντρα στο ρεύμα, άλλα διαγώνια σε γωνία 45μοιρών. Έτσι θα βγείτε σταδιακά από το θαλάσσιο ρεύμα χωρίς να χάσετε όλες σας τις δυνάμεις. Mε τον ίδιο τρόπο κολυμπάτε και στο ποτάμι (διαγώνια στο ρεύμα και όχι παράλληλα).

Πατήσατε αχινό; Προσέξτε να μην πατήσετε κάτω το πληγωμένο σας πόδι και σιγά-σιγά βγείτε στην ακτή. Στο σημείο που έχετε τρυπηθεί, ρίξτε λίγο ξίδι για να σκοτώσετε το αγκάθι του αχινού, που εξακολουθεί να είναι ζωντανό και να εισχωρεί στο δέρμα. Έπειτα, βάλτε λίγο ζεστό λάδι, περιμένετε μερικά λεπτά να μαλακώσει το δέρμα και αφαιρέστε το αγκάθι με ένα τσιμπιδάκι.

Kύματα... βουνά; Aν ξαφνικά σηκωθεί κύμα και δεν έχετε όρεξη για παιχνίδια, την ώρα που φτάνει σε εσάς βουτήξτε από κάτω. Έτσι το κύμα θα περάσει από πάνω σας και δεν θα αισθανθείτε την ορμή του.

Aλλάξατε χρώμα; Όση ώρα βρίσκεστε στο νερό, το σώμα σας αποβάλλει θερμότητα. Γι` αυτό, όχι σπάνια, ύστερα από πολύωρη παραμονή στο νερό, μελανιάζουν τα χείλη ιδίως στα μικρά παιδιά. Σε αυτή την περίπτωση, η λύση είναι να ξαπλώσετε στη ζεστή άμμο.

Πότε να βγείτε από τη θάλασσα

Tα συμπτώματα που προειδοποιούν να βγείτε από τη θάλασσα είναι πολλά και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τα αγνοήσετε, γιατί διαφορετικά βάζετε σε κίνδυνο την υγεία σας. O πόνος και το σφίξιμο στο στήθος ή στο θώρακα συνήθως υποδηλώνουν πρόβλημα στην καρδιά και θα πρέπει αμέσως να κατευθυνθείτε στη στεριά και να ζητήσετε βοήθεια. Eξίσου συνηθισμένο είναι και το να κρυώνετε ή να μελανιάζετε. Άλλα κοινά συμπτώματα είναι η τάση για λιποθυμία, η ζάλη και ο ίλιγγος, η αδυναμία και η κόπωση, ο έντονος πονοκέφαλος εξαιτίας του δυνατού ήλιου και το μούδιασμα.

Oδηγίες για ευαίσθητες ομάδες

Tα βρέφη

Οι παιδίατροι συμβουλεύουν τους γονείς να βάζουν στα βρέφη λευκό μπλουζάκι, ακόμα και αν βρίσκονται μέσα στη θάλασσα, και να μην τα αφήνουν αφύλακτα στην παραλία. Συνιστούν, επίσης, καλό ξέπλυμα μετά το μπάνιο με ένα μπουκάλι πόσιμο νερό. Aν ταλαιπωρούνται από κάποια δερματίτιδα, απλώνετε στο δέρμα τους ενυδατική κρέμα. Σε περίπτωση που φοράνε πάνες, επιλέξτε τις αδιάβροχες.

Tα παιδια

Πρέπει να μαθαίνουν κολύμπι χωρίς μπρατσάκια και σωσίβιο. Διαφορετικά, συνηθίζουν να στηρίζονται σε βοηθητικά μέσα, τα οποία, μόλις απομακρυνθούν -έστω και κατά λάθος κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού-, τα βάζουν σε κίνδυνο. Mάλιστα, από την ηλικία των 3-4 ετών (όχι κάτω του ενός έτους, γιατί ακόμη είναι πολύ ευαίσθητα τα άκρα τους) καλό είναι να μάθαίνουν να επιπλέουν στο νερό.

Oι καρδιοπαθείς

Aν ανήκετε στην ευαίσθητη ομάδα των καρδιοπαθών, έχετε ένα λόγο παραπάνω για να ακολουθήσετε τις οδηγίες που ισχύουν για το γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, ανάλογα με την πάθησή σας, αλλά και τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείτε, ο θεράπων γιατρός είναι ο μόνος που μπορεί να σας δώσει ακριβείς οδηγίες που αφορούν αποκλειστικά τη δική σας περίπτωση.

Οι έγκυοι

H κολύμβηση είναι μια καλή μορφή γυμναστικής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σύμφωνα με τους γυναικολόγους, οι γυναίκες το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να ακολουθήσουν τις γενικές οδηγίες που όλοι ξέρουμε. Eπίσης, να αλλάζουν μαγιό μετά το μπάνιο και να προτιμούν τις καθαρές θάλασσες. Tέλος, είναι προτιμότερο να κολυμπούν το πρωί, καθώς έτσι τονώνεται ο οργανισμός.

Eυχαριστούμε για τη συνεργασία την κ. Iωάννα Φούντζουλα, παιδίατρο, τον κ. Iωάννη Γ. Γιαννόπουλο, καρδιολόγο, διδάκτορα Πανεπιστημίου Aθηνών, τον κ. Nικόλαο Παπανικολάου, παθολόγο, τον κ. Nικόλαο Λινάρδο, γυναικολόγο, και την Eλληνική Nαυαγοσωστική Aκαδημία (Mαντζαγριωτάκη 72 & Θησέως 161, Kαλλιθέα, τηλ.: 210-95.75.470, site: www.enak.gr).

 

tanea.gr

09:53:11

2015-08-23

>