Έκθεση - «σοκ» προειδοποιεί για μαζικό αφανισμό της θαλάσσιας ζωής
H υποβάθμιση των ωκεανών είναι πολύ χειρότερη απ` όσο πιστεύαμε έως σήμερα και ο κίνδυνος μαζικού αφανισμού των θαλάσσιων ειδών είναι πολύ μεγάλος «σε διάστημα μιας ανθρώπινης γενιάς». Σε αυτήν τη ζοφερή προειδοποίηση καταλήγει η έκθεση επιστημόνων διαφορετικών ειδικοτήτων, οι οποίοι συνεργάστηκαν υπό την αιγίδα του Διεθνούς Προγράμματος για την Κατάσταση του Ωκεανού (IPSO).
Κατά τους επιστήμονες, οι ωκεανοί εκφυλίζονται πολύ ταχύτερα απ` όσο υπολόγιζαν, εξαιτίας ενός συνδυασμού παραγόντων -από την υπερθέρμανση και την οξείδωση έως τη μόλυνση και την υπεραλίευση- που δεν είχαν ποτέ εξεταστεί συνδυαστικά και οι οποίοι απειλούν το θαλάσσιο περιβάλλον με μια καταστροφή «πρωτοφανή στην ανθρώπινη Ιστορία».
Με άλλα λόγια, οι 27 ερευνητές λένε ότι η πιθανή εξαφάνιση των θαλάσσιων ειδών, από τα μεγάλα ψάρια μέχρι τα μικροσκοπικά κοράλλια, θα μπορούσε να συγκριθεί με τους πέντε μαζικούς αφανισμούς, κατά τους οποίους χάθηκαν τα περισσότερα είδη ζωής στη Γη. Το χειρότερο τέτοιο συμβάν πιστεύεται ότι ήταν αυτό που σηματοδότησε το τέλος της Πέρμιας Περιόδου, πριν από 251 εκατομμύρια χρόνια, όταν αφανίστηκε το 70% των χερσαίων ειδών και το 96% των θαλάσσιων.
«Τα ευρήματα σοκάρουν», λέει ευθέως ο Δρ. ʼλεξ Ρότζερς από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, επιστημονικός διευθυντής του IPSO. «Καθώς εξετάζαμε τις συνδυαστικές επιπτώσεις όσων κάνει η ανθρωπότητα στους ωκεανούς, η εικόνα που διαμορφώθηκε ήταν πολύ χειρότερη απ` όσο πιστεύαμε».
Τα ευρήματα των επιστημόνων δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας: η ταχύτητα και ο ρυθμός της εκφύλισης των ωκεανών είναι πολύ ταχύτερος απ` όσο προέβλεπαν οι επιστήμονες, πολλές από τις αρνητικές συνέπειες των προαναφερθέντων παραγόντων είναι μεγαλύτερες και από τις χειρότερες προβλέψεις, ενώ ο αφανισμός των θαλάσσιων ειδών ενδέχεται να βρίσκεται ήδη στα πρώτα του στάδια. Επικαλούμενοι «απτές αποδείξεις», οι επιστήμονες λένε ότι οι πληθυσμοί πολλών ειδών ψαριών έχουν συρρικνωθεί στο βαθμό του εμπορικού τους αφανισμού, ενώ στο χείλος της εξαφάνισης βρίσκονται και ολόκληρα οικοσυστήματα, όπως κοραλλιογενείς ύφαλοι.
«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και απαιτεί ξεκάθαρες ενέργειες σε όλα τα επίπεδα», τονίζει ο Ρότζερς. «Εξετάζουμε τις συνέπειες [ενός αφανισμού] για την ανθρωπότητα, οι οποίες θα γίνουν αισθητές κατά τη διάρκεια της ζωής μας και, σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό, κατά τη διάρκεια της ζωής των παιδιών μας και των επόμενων γενεών».
Τα συμπεράσματα της μελέτης θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας στη Νέα Υόρκη, σε συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών για τη διακυβέρνηση του ωκεανού.
naftemporiki.gr
2011-06-22