lefkada-news

Αφιερωμένη στην πειρατεία η Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας

Τη διαβεβαίωση στους Έλληνες ναυτικούς ότι η πατρίδα θα είναι πάντα κοντά τους, δίνει με μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα της Ναυτιλίας, που φέτος είναι αφιερωμένη, από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), στην καταπολέμηση της πειρατείας, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Το μήνυμα του κ. Χρυσοχοϊδη έχει ως εξής:

«Η επιλογή του ΙΜΟ φέτος, η Ναυτιλία να εορτάσει αναδεικνύοντας το πρόβλημα της πειρατείας και τους τρόπους αντιμετώπισής της, με άλλα λόγια την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών, υπογραμμίζει πόσο σημαντικό αγαθό είναι η ασφάλεια στη θάλασσα, η προστασία της ναυσιπλοΐας από παράνομες πράξεις αλλά και η προστασία, από όλους μας, του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Πέρυσι η χρονιά ήταν αφιερωμένη στους ναυτικούς που ζούνε, άλλωστε, και το πρόβλημα της πειρατείας. Μία σύγχρονη μάστιγα που δεν κοστίζει μόνο οικονομικά, αλλά θέτει καθημερινά σε κίνδυνο και τα πληρώματα των εμπορικών μας πλοίων, σε αυτές τις περιοχές που εντοπίζεται το πρόβλημα.

Θέλω να διαβεβαιώσω του 13.500 Έλληνες ναυτικούς του εμπορικού μας στόλου, και βέβαια τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις θαλάσσιες μεταφορές, ότι η πατρίδα είναι πάντα κοντά τους και θα τους συνδράμει μέρα και νύχτα σε οτιδήποτε χρειαστούν.

Η Ελλάδα θέλει και είναι παρούσα σε παγκόσμιο επίπεδο στη Ναυτιλία και θα επιδιώξουμε να γίνει ακόμη πιο ισχυρή».
 (imerisia.gr)

Σωτήρης Κουρής: «Η θάλασσα και οι πόροι της, καθώς και τα ναυτικά επαγγέλματα είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία και την καλή ποιότητα ζωής πολλών συμπατριωτών μας»

 «Η Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας συνιστά το έναυσμα της ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης όλων μας, για τις ευκαιρίες που  προσφέρει η θάλασσα και τη σπουδαιότητά τους, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ναυτιλία καθώς και τα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα».

 Αυτό αναφέρει, σε μήνυμά του με αφορμή τον εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας, ο Σωτήρης Κουρής, Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης, προσθέτοντας:

 «Σκοπός της Ημέρας είναι, να τονίσει τη σημασία που έχουν η ασφάλεια στη θάλασσα, η προστασία της ναυσιπλοΐας από παράνομες πράξεις και το θαλάσσιο περιβάλλον.      Πρόκειται για έναν εορτασμό που αφορά όλο το ναυτιλιακό κλάδο, το ναυτικό κόσμο, το θαλάσσιο περιβάλλον, τις παράκτιες περιοχές και δει τις νησιωτικές περιοχές, που είναι συνυφασμένες με το θαλασσινό στοιχείο.
   Η θάλασσα και οι πόροι της, καθώς και τα ναυτικά επαγγέλματα είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία και την καλή ποιότητα ζωής πολλών συμπατριωτών μας, από την Αρχαιότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με τη Ναυτιλία, η οποία σήμερα αποτελεί έναν από τους πιο παραγωγικούς και δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
   Ο ελληνικός εμπορικός στόλος είναι ένας από τους μεγαλύτερους του κόσμου, γεγονός που καθιστά τον εορτασμό της συγκεκριμένης μέρας, μεγάλης σημασίας για τη χώρα μας.     Το εισόδημα και ο πλούτος στην περιοχή μας αλλά και η οικονομία της χώρας μας στηρίζεται σημαντικά στις θαλάσσιες μεταφορές, παρέχοντας θέσεις εργασίας σημαντικό αριθμό ελλήνων ναυτικών αντιστοίχως μεγάλο αριθμό  προσωπικού σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις και οργανισμούς».

«Μάστιγα» η θαλάσσια πειρατεία

«Το φετινό θέμα της Ημέρας, αυτό της θαλάσσιας πειρατείας, είναι διττό, καθώς πέρα από την ανθρώπινη - και πιο σημαντική - διάσταση του προβλήματος, η σύγχρονη πειρατεία αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τη διεθνή οικονομία’, τονίζει ο Αντιπεριφερειάρχης και αναφέρει: 
«Ο σκοπός της είναι η ενθάρρυνση μιας πιο ευρείας και οργανωμένης αντίδρασης για την εξάλειψη της πηγής του προβλήματος καθώς αποτελεί μια μάστιγα, που όχι μόνο κοστίζει οικονομικά, αλλά κυρίως θέτει καθημερινά σε κίνδυνο τα πληρώματα των εμπορικών πλοίων στις επίμαχες περιοχές. 
Η Ημέρα Ναυτιλίας υπογραμμίζει πόσο σημαντικό αγαθό είναι η ασφάλεια στη θάλασσα, η προστασία της ναυσιπλοΐας από παράνομες πράξεις αλλά και η προστασία, από όλους μας, του θαλάσσιου περιβάλλοντος. 
 Ευχόμαστε στους ναυτικούς μας  πάντοτε να ταξιδεύουν με ασφάλεια σε πλοία που αποδίδουν και θάλασσες φιλόξενες και καθαρές, ώστε ο νόστος και οι μνήμες να διανθίζονται από ευχάριστα συναισθήματα και όμορφες εικόνες», καταλήγει ο κ. Κουρής.

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

2011-09-29

>