ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΒΑΛΕΝΘΙΑ
Ο βυθός των θαλασσών όλου του κόσμου αναδύεται στο ωκεανογραφικό μουσείο της Βαλένθια της Ισπανίας, ενός από τα μεγαλύτερα ωκεανογραφικά μουσεία του κόσμου, αποκαλύπτοντας το μοναδικής ομορφιάς και πραότητας υποθαλάσσιο περιβάλλον.
Στο εκπληκτικού σχεδιασμού κτιριακό σύμπλεγμα L"Oceanografic αντιπροσωπεύονται όλοι οι θαλάσσιοι βιότοποι, θάλασσες και ωκεανοί, ενώ είναι ενσωματωμένο μέσα σε ένα συγκρότημα που ονομάζεται Ciutat de les Arts I de les Ciences, σχεδιασμένο από τον Σαντιάγο Καλατράβα και περιλαμβάνει:
Το παλάτι τεχνών Βασίλισσα Sofia, με την όπερα και το κέντρο τεχνών
τον κινηματογράφο-πλανητάριο L’ hemispheric
το μουσείο επιστημών Principe Felipe
και τον κήπο L’Umbracle
Στο L"Oceanografic -το μεγαλύτερο ενυδρείο της Ευρώπης - "κατοικούν" 45.000 ζώα, 500 διαφορετικών ειδών, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών και θηλαστικών. Μεταξύ αυτών είναι οι καρχαρίες, οι πιγκουίνοι, τα δελφίνια, τα θαλάσσια λιοντάρια και οι φάλαινες beluga, που φιλοξενούνται σε εννέα συνολικά κτίσματα. Πέντε από αυτά είναι δομημένα σε δύο επίπεδα και σε αυτά αντιπροσωπεύονται τα σημαντικότερα οικοσυστήματα του πλανήτη. Το πάρκο διαιρείται σε δέκα περιοχές. Οι θαλάσσιες περιοχές απεικονίζουν τους μεσογειακούς βιότοπους, τους πολικούς ωκεανούς - την Αρκτική, τα νησιά, τις τροπικές θάλασσες και την ερυθρά θάλασσα. Το πάρκο περιλαμβάνει επίσης ένα δελφινάριο, μια αίθουσα συνεδριάσεων, μια περιοχή των ελών, και έναν κήπο. Σε ξεχωριστό χώρο φιλοξενούνται πουλιά, ερπετά και ασπόνδυλα.
Ο θαλασσόκοσμος αποτελεί ίσως το πιο ενδιαφέρον μέρος, το οποίο είναι φυσικό να γοητεύει όλους τους επισκέπτες οι οποίοι απολαμβάνουν -στεγνοί και ασφαλείς- τη μαγεία του, αποκομίζοντας ταυτόχρονα γνώση ενός κόσμου ελάχιστα γνωστού, ευαισθητοποίηση, ψυχαγωγία και εκπαίδευση, διαμέσου ενός αποκαλυπτικού θεάματος. Οι συνθήκες (φως, θερμοκρασία) που επικρατούν σε καθένα από τα ενυδρεία είναι αντίστοιχες με εκείνες του περιβάλλοντος που φιλοξενεί τον κάθε οργανισμό.
Οι συνήθειες, οι ανάγκες και οι ιδιοτροπίες των ψαριών, αντανακλώνται στα διάφανα νερά και την γαλήνια ατμόσφαιρα του ενυδρείου, ερχόμενα πρόσωπο με πρόσωπο με τον επισκέπτη, ο οποίος διασχίζει τις γυάλινες επιφάνειες ή τις γυάλινες στοές που ενώνουν τις δεξαμενές του ακουάριουμ.
Με ποικίλα σχήματα και χρώματα τα ψάρια γοητεύουν με την συμπεριφορά τους, μετακινούμενα σε κοπάδια ή μεμονωμένα. Τα σαλάχια ξεπροβάλλουν μέσα από το σκοτάδι και με ήρεμη και αρμονική κίνηση αναζητούν το ταίρι τους. Οι σμέρνες γίνονται αισθητές περιπλανώμενες νωχελικά ανάμεσα στα βράχια αναζητώντας τροφή, ενώ ψάρια με ασημιά και μπλε ιριδίζοντα λέπια που συνεισφέρουν στην καλλονή τους, καθιστώντας τα σχεδόν αόρατα εάν χρειαστεί, παιχνιδίζουν στην χλωρίδα και πανίδα του βυθού προσφέροντας μια αποκαλυπτική εμπειρία, που προκαλεί υψηλή αισθητική απόλαυση. Οι καρχαρίες σαγηνεύουν με το ήρεμο κολύμπι τους, ενώ απαλλάσσονται από μικρά ψάρια από τους ενοχλητικούς μύκητες. Οι καρχαρίες είναι το πιο συγκλονιστικό είδος ψαριού του ενυδρείου προκαλώντας δέος και φόβο τον οποίο πρέπει να ξεπεράσει ο επισκέπτης, πράγμα δύσκολο, που διευκολύνεται όμως αν αναλογισθεί ότι τρία ή τέσσερα από τα περίπου 350 είδη καρχαριών είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Η νίκη του συγκεκριμένου φόβου -αποτελώντας μια σημαντική υπέρβαση των ορίων μας- αποκαλύπτει πόσο όμορφοι και τέλειοι είναι.
Γλώσσες, σκορπιοί, χταπόδια, μπαρακούντα, θαλάσσιες χελώνες αστερίες και καβούρια, αποκαλύπτονται σε μια υπομονετική ματιά, θυμίζοντας στον επισκέπτη τις στιγμές που μπλεκόταν τα αρμίδια μεταξύ τους επάνω στην βάρκα όταν προσπαθούσε να τα δει με το μάτι της επιβίωσης, προκαλώντας μια ψυχική γαλήνη και γοητεία, αναδεικνύοντας τη διαχρονική σχέση του ανθρώπου με το θαλάσσιο περιβάλλον.
Η σκηνογραφία των ενυδρείων περιλαμβάνει με ακρίβεια το περιβάλλον του κάθε βυθού, διαθέτοντας βράχια με ποικίλα σχήματα, φύκια και φυτά σε διάφορα μεγέθη και χρώματα, σχηματίζοντας ένα πανέμορφο θαλάσσιο δάσος ασύλληπτης ομορφιάς, όπου κατοικούν κάθε λογής υποθαλάσσιες παρέες, μέσα σε μια γαλήνια ατμόσφαιρα που προκαλούν οι διαφορετικές αποχρώσεις του μπλε εξαιτίας της διάθλασης του φωτός.
Αποστολή: Αιμίλιος Χατζηδάκης
in.gr