lefkada-news

Καμπανάκι για την βιωσιμότητα της παράκτιας αλιείας από τους αλιευτικούς συλλόγους

Στις 16 Φεβρουαρίου, εκπρόσωποι 69 αλιευτικών συλλόγων από όλη τη χώρα συναντήθηκαν στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά προκειμένω να συζητήσουν και να δώσουν λύση για την ανασύσταση της παράκτιας αλιείας, της οποίας οι οργανώσεις μεθοδευμένα διαλύθηκαν με τον Ν.4015/11.

Οι ψαράδες διαπίστωσαν:

1. Την πολύ κακή κατάσταση στην οποία έχει περιπέσει ο αλιευτικός κλάδος της χώρας από τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη (δορυφορικά συστήματα, φορολογικό, ασφαλιστικό, επιθεωρήσεις, ναυτικά επιμελητήρια, παράβολα αιτήσεων και θεωρήσεων αδειών, υψηλό κόστος αλιευτικών εργαλείων, φπα πετρελαίου κλπ) που τον έχουν φορτώσει σε περίοδο οικονομικής κρίσης.

2. Την κακή κατάσταση των ιχθυοπληθυσμών της χώρας από την έλλειψη σοβαρής και υπεύθυνης διαχείρισης.

3. Την επίδραση της κλιματικής αλλαγής αφενός μεν στα αλιεύματα, αφετέρου δε στην αλιευτική δραστηριότητα.

4. Την μη ύπαρξη οικονομικής στήριξης (αποζημιώσεων των ψαράδων από την έκθεση των ιδίων αλλά και των αλιευτικών τους εργαλείων στα ακραία καιρικά φαινόμενα και στα μεγάλα κητοειδή).

5. Την παράνομη ελληνοποίηση, διακίνηση και εμπορία αλιευμάτων αμφιβόλου ποιότητας και υγιεινής από ξένες χώρες.

6. Την ανεξέλεγκτη και χωρίς προϋποθέσεις ερασιτεχνική αλιεία και την αθρόα πώληση των παράγωγών τους.

7.Το ασυμβίβαστο της παράκτιας αλιείας με τα άλλα δυναμικά εργαλεία.

Μετά από αυτές τις διαπιστώσεις οι ψαράδες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια επανοργάνωση της παράκτιας αλιείας όλης της χώρας συντονίζοντας τους αλιευτικούς συλλόγους μέσω μιας εκλεγμένης, από τις θεσμικές πρωτοβάθμιες αλιευτικές οργανώσεις, συντονιστικής επιτροπής η οποία έχει θεσμικά χαρακτηριστικά εφόσον προέρχεται από θεσμικές οργανώσεις και εξουσιοδοτούν αυτή την επιτροπή να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται για να οργανώσει την αποτελεσματική αντίθεση του κλάδου απέναντι σε αυτές τις πρακτικές που θέλουν να μας διώξουν από τη δουλεία μας στέλνοντας μας στις στρατιές των ανέργων στερώντας μας ταυτόχρονα το δικαίωμα στην εργασία, στην οικογένεια και στη ζωή.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση εξέφρασαν με συντριπτική πλειοψηφία την πλήρη αντίθεση τους σχετικά με την επαναφορά του αλιευτικού εργαλείου της βιντζότρατας και καλούν τον Υπουργό να προβεί στην άμεση ανάκληση της σχετικής απόφασης.

Μετά το πέρας της συνάντησης, εκπρόσωποι της συντονιστικής πραγματοποίησαν δύο ξεχωριστές συναντήσεις. Η πρώτη στη Βουλή με τον υφυπουργό Ναυτιλίας, Νεκτάριο Σαντορινιό, και η δεύτερη στο Υπουργείο Οικονομικών με την υφυπουργό, Κατερίνα Παπανάτσιου.

Εκεί συζητήθηκαν επί μέρους θέματα για την αλιεία, όπως το θέμα ελέγχων που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα από το Λ/Σ στα αλιευτικά, ειδικότερα για το θέμα ασφάλισης των εργαζομένων σε αυτά καθότι μετά την ενοποίηση των ταμείων και τον ΕΦΚΑ υπάρχουν προβλήματα που χρειάζονται διευκρίνιση.

Επίσης συζητήθηκε το θέμα της φορολόγησης των αλιευτικών και το χάος που επικρατεί μεταξύ των υπηρεσιών όπως επίσης και άλλα φοροτεχνικά θέματα όσον αφορά την αλιεία.

Από την πλευρά της Συντονιστικής διευκρινίστηκε ότι οι ψαράδες περιμένουν να δοθούν άμεσα λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σήμερα.

Σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη δυναμική της παράκτιας αλιείας.

Για την Συντονιστική Επιτροπή

Τα μέλη

15:12:13

2017-04-24

>