lefkada-news

Ψάρεψαν καρχαρία σαπουνά στη νοτιοανατολική Λευκάδα

Το ενδιαφέρον όσων βρέθηκαν το πρωί το λιμανάκι του Μικρού Γιαλού στον Πόρο, προκάλεσε ένα καρχαριοειδές μήκους 2,5 περίπου μέτρων και βάρους 220 κιλών , που πιάστηκε από ψαράδες της περιοχής.

Πρόκειται για ένα καρχαρία προσκυνητής, γνωστός και ως παπάς ή σαπουνάς, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ζωντανό ψάρι, μετά τον φαλαινοκαρχαρία. Το συγκεκριμένο είδος ψαριού μπορεί να φτάσει σε μήκος μέχρι τα 12 μέτρα και βάρος τους 19 τόνους, αν και σπάνια ξεπερνά τα 8 μέτρα μήκος και τους 5 τόνους βάρος. Βρίσκεται σε όλες τις εύκρατες θάλασσες του κόσμου και είναι μεταναστευτικό είδος. Κινείται αργά και γενικά φιλτράρει το νερό και έχει ανατομικές προσαρμογές για να τρέφεται φιλτράροντας, όπως ένα πολύ διευρυμένο στόμα και πολύ ανεπτυγμένες βραγχιακές άκανθες.

Οι καρχαρίες προσκυνητές δεν είναι επιθετικοί και γενικά είναι αβλαβείς για τους ανθρώπους. Είναι ωοζωοτόκοι, με τα μικρά μέσα στο σώμα της μητέρας τους να τρέφονται με μη γονιμοποιημένα αυγά, μια πρακτική γνωστή ως ωοφαγία.

Εδώ και καιρό είναι εμπορικά σημαντικό ψάρι, ως πηγή τροφής, λαδιού από το συκώτι, πτερυγίων καρχαρία και ζωοτροφής. Η υπερεκμετάλλευση έχει μειώσει τους πληθυσμούς του σε σημείο που ορισμένοι να έχουν προφανώς εξαφανιστεί και άλλοι να χρειάζονται προστασία.

Δείτε  παρακάτω τις σχετικές φωτογραφίες και τα βίντεο που δημοσίευσε το POROS Mikros Gialos Lefkada

 

 

11/5/2019  22.20

>