lefkada-news

Μειώθηκαν οι εισφορές αλιευτικών σκαφών

Ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων & Αλιείας κ. Γιάννης Διαμαντίδης, υπέγραψε την Παρασκευή 11 Μαρτίου, απόφαση που επικυρώνει την αναπροσαρμογή των Συνδρομών που καταβάλλουν τα διάφορα πλοία στο Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Οι συνδρομές αυτές δεν είχαν αναπροσαρμοσθεί από το 2005, αλλά η κατεύθυνση που υπήρξε από τον υπουργό για την έγκριση τους ήταν η σχετική απόφαση του ΔΣ του ΝΕΕ να ληφθεί με γνώμονα την οικονομικά δύσκολη κατάσταση και κοινωνική ευαισθησία για τα ασθενέστερα μέλη του ΝΕΕ (πλοία - σκάφη, σύμφωνα με τον Ν. 989/79, άρθρο 7), όπως είναι τα αλιευτικά σκάφη, κάτι που πραγματοποιήθηκε.

Ειδικότερα, η υπαγωγή των αλιευτικών σε χωριστή ομάδα σκαφών, και στη συνέχεια η διαίρεση σε πολλές κατηγορίες, φέρνει ελάφρυνση της επιβάρυνσης στην απόλυτη πλειοψηφία των περίπου 17.200 αλιευτικών σκαφών, με μείωση 30% έως 70% της ετήσιας συνδρομής, ενώ αύξηση επέρχεται το πολύ σε 5 αλιευτικά σκάφη (τα μεγαλύτερα, άνω των 300 κ.ο.χ.) στα οποία πραγματοποιείται αύξηση 20%, κάτι όμως που αντιστοιχεί σε μόλις 14 ευρώ ετησίως.

Όπως επισημαίνεται, οι προσπάθειες του υπουργείου για την ανακούφιση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αλιείς της χώρας θα συνεχιστούν.

paseges.gr

>